Borongós, esős időben igazán jólesik a gőzölgő húsleves

Fotó: Mindmegette
Vágólapra másolva!
A húsleves a magyar konyha alfája és ómegája, így azokat, akik valóban jól csinálják, művészként tartjuk számon, nem véletlenül!
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy jó húslevest csináljunk, nem kell más, mint jó minőségű csont, hús, zöldség, némi idő, odafigyelés – na, és persze némi technikai tudás. Ez utóbbihoz gyűjtött össze néhány hasznos információt a mindmegette.hu.

Mi kell a tökéletes húsleveshez?

1. Ha egy levesnek a hús adja az alapját, elengedhetetlen, hogy az jó minőségű hús legyen, hiszen olcsó húsnak nem véletlenül híg a leve.

2. A húsleves második legfontosabb összetevője a zöldség. Az, hogy milyen zöldségek kerülnek a hús mellé, és miből mennyi, nagyban múlik az egyéni ízlésen, de a sárgarépa és hagyma nem hiányozhat az ételből. Emellett passzol bele a fehérrépa, zeller, kelkáposzta, póréhagyma, fokhagyma, karalábé, paprika, paradicsom, esetenként gomba vagy krumpli, ki mit szeret.

3. A húslevesbe ízfokozónak kerülnek fűszerek is, természetesen. A száraz fűszerek, mint például az egész feketebors a főzés legelején, a friss fűszerek, mint például a petrezselyem zöldje, zeller zöldje vagy lestyán, csak a zöldségekkel együtt kerülnek a levesbe.

Homemade,Traditional,Hungarian,Turkey,Meat,Broth,Soup,With,Turkey,Neck,
Fotó: csikiphoto / Shutterstock/Copyright (c) 2024 csikiphoto/Shutterstock.  No use without permission.

Mikor sózzunk?

Ha húslevest készítünk, akkor is csak a végén sózzunk. A kész levesünk a több órás párolgás után ugyanis nagyjából fele annyi lesz, mint amennyi vízmennyiséggel indítottuk, így ha nem akarjuk túlsózni, akkor járunk a legjobban, ha csak a végén sózunk.

Mennyi ideig főzzünk?

A leves tartalmasságát biztosító kollagént lassú főzéssel tudjuk kicsalogatni a kötőszövetekből. Fontos azonban, hogy tudjuk, melyik csontnak mennyi főzési idő kell: ha csirkehúslevest főzünk, 2-4, marhahús leves esetén 4-8 órát főzzük a levest.

Milyen hőfokon főzzük?

A jó húslevest hosszan főzzük és a lehető legkíméletesebben. Soha nem hagyjuk, hogy nagy lánggal lobogjon, a célunk az, hogy épp csak gyöngyöztessük, 90-100 fok körüli hőmérsékleten. Azt szeretnénk, hogy a leves forrás közeli állapotban maradjon, de még épp ne forrjon. A kíméletes főzés nélkül a végeredmény zavaros lesz.

Hogyan szűrjük át?

Utolsó felvonásként zárjuk el a lángot a leves alatt. Hagyjuk egy fél órát pihenni, majd gondosan külön-külön tálba téve a zöldségeket és a húsokat, egy darabka gézen szűrjük át az aranyló levest. A géz a legjobb szűrőnél is alaposabb és a legapróbb fűszerdarabokat is megfogja!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!