Gyilkos csipogóbombák: a libanoni robbantásban használt személyhívókat egy budapesti cég gyárthatta

Vágólapra másolva!
A Libanonban és Szíriában történt merényletekhez használt csipogók Magyarországon készülhettek. A tajvani Gold Apollo vállalat szerdán közölte, hogy a hibás személyhívók gyártási jogát átadták, és azokat egy budapesti cég gyártotta. A Hezbollah egyik képviselője Izraelt okolja a támadásért.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Izrael felrobbantotta a Hezbollah-terroristák személyhívóját, több ezer sérült és sok halott van. A csipogókat halálos bombákká alakították. Az akciók során a fegyveresek zsebében lévő csipogók robbantak fel. A támadásokban több mint kétezer sérült és kilenc halálos áldozat, köztük egy nyolcéves lány, volt. A Hezbollah szerint Izrael áll a támadások mögött.

Több ezer csipogó robbant fel egy időben Fotó: Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Nemzetközi híradások szerint egy magyar vállalatnak is köze lehet a Libanonban és Szíriában történt merényletekhez használt eszközök gyártásához. A libanoni hatóságok úgy vélik, hogy a robbanások főként Hezbollah ellenőrzése alatt álló területeken, Bejrút déli részén, a kelet-libanoni Beqaa régióban és a szíriai Damaszkuszban történtek.

Röviddel ezután nemzetközi források azt közölték, hogy az eszközöket Budapesten gyártották.

A tajvani Gold Apollo cég, az AR-924 típusú személyhívók licenctulajdonosa, szerdán közölte, hogy a gyártási jogokat átadták egy budapesti cégnek. Hangsúlyozták, hogy a termék tervezéséért és gyártásáért kizárólag ez a cég felel, ami három éve dolgozik együtt a tajvani vállalattal - írja a vg.hu. Szakértők szerint a robbanóanyagot a csipogókba még azelőtt helyezték el, hogy elérték volna a végfelhasználókat.

Az AR-924 típusú csipogó újratölthető lítiumakkumulátorral működik, amely egyetlen töltéssel akár 85 napig is bírja – derült ki az AP vizsgálatából a Gold Apollo weboldala alapján. A leírást azonban a szabotázs után eltávolították. Az izraeliek valószínűleg azért használták a csipogóbombát, mert a Hezbollah harcosai nem hordanak magukkal mobiltelefont, mivel köztudott, hogy azon keresztül lehallgathatók. Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője, már februárban figyelmeztetett, hogy a mobiltelefonok lehallgatásra alkalmasak, és kijelentette, hogy ő maga nem használ ilyet:

Ez egy konkrét és pontos információkat szolgáltató halálos ügynök. Ezért óvatosan kell kezelni.

Szeptember elején arról írtunk, hogy tömegtüntetés volt Izraelben, több százezren követeltek túszalkut.

A szervezők szerint országszerte 700 ezer ember vonult utcára, a tel-avivi megmozduláson pedig 550 ezer résztvevőt számláltak. 

Ahogy az Origo is beszámolt róla, egyre több a terrortámadás Európában. A Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása óriási lökést adott a nyugat-európai alvósejteknek, és újjáélesztette a mozgalmat, amely addig mélyponton volt. 

Júniusban arról is írtunk, hogy egy palesztin újságíró túszként tartott fogva a Gázai övezetben fekvő Nuszeirát menekülttáborban három izraeli férfit.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!