Álhírt terjeszt a Magyar Orvosi Kamara, azonnal reagált a Belügyminisztérium az állításokra

A Magyar Orvosi Kamara visszaélt a hatalmával
Vágólapra másolva!
A tárca csütörtökön felszólította a MOK elnökét, hogy fejezze be az „álhírek, a valótlan információk” terjesztését - írta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Azt írták, az előző időszakban több egészségügyi szakszervezet és egészségügyi szakmai kamara fogalmazta meg az egységes szabályozásra vonatkozó igényét az ügyeleti idő, a túlmunka és a kötelező pihenőidők elszámolása tekintetében. Azt a választ kapták, hogy "a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem elég pontos", a "munkáltatók a szabályozást eltérően értelmezik", a jogbizonytalanság pedig "hátrányos" az egészségügyben dolgozó munkavállalók számára. 

A Magyar Orvosi Kamara visszaélt a hatalmával
Fotó: Origo

Hangsúlyozták, hogy a tárca megkezdte az új szabályozás kialakítását, az egészségügyi államtitkárság egy döntés-előkészítő anyagot küldött a szakmai kamarák és stratégiai partnerei részére a közigazgatási és a minisztériumi belső egyeztetést megelőzően, mivel továbbra is meggyőződése, hogy csak az ágazatban dolgozók véleményét figyelembe véve lehet sikeresen változást elérni egy-egy területen. 

A munkaanyagra az öt partnerszervezet közül négy még érdemben reagált is, azonban 

- írta a Magyar Nemzet. 

A Belügyminisztérium sajnálatosnak tartja, hogy a MOK az orvostársadalom valódi érdekképviselete helyett továbbra is egyfajta "közvélemény-formáló aktorként, szakmai köntösbe bújtatja politikai töltetű megnyilvánulásait." Hozzátették, hogy rejtett céljuk az egészségügyi tevékenység felelősség nélküli irányítása. 

A döntés-előkészítő anyagról az egészségügyi államtitkárság szerdán egyeztetett a szakmai kamarákkal – köztük a MOK-kal – és stratégiai partnereivel, és a szakmai fórumon egyértelművé tette, hogy a beérkezett konstruktív javaslatok alapján fogja átalakítani a korábban megküldött vitaindító anyagot – hangsúlyozták.

Közleményükben leszögezték, hogy a szakmai egyeztetések folytatódnak, rendszeres szakértői és vezetői szintű egyeztetésekre kerül sor, amelynek eredményeként a magyar egészségügyi dolgozók számára olyan jogi környezetet szeretnénk teremteni, melyben biztonságban érzik magukat. A MOK „hamis állításaival” ellentétben

az ügyeleti óraszámra vonatkozó szabályozást nem módosították,

sem a vállalt, sem az elrendelhető ügyeletek száma nem változik, az önként vállalt többletmunka-megállapodással kapcsolatos előírás nem változott, a munkáltató az ügyelet rendes munkaidő terhére történő elrendelésével csak az egészségügyi dolgozó hozzájárulásával élhet, ezt a módosítást kifejezetten a munkavállalók kérték, a hatályos jogszabályi környezetben pedig jelenleg is lehetőség van arra, hogy a munkáltatók az ügyeleti időt átminősítsék normál munkaidőre a teljes munkaidő ledolgozása érdekében – írták, hozzáfűzve, hogy a munkáltatók ugyanakkor többször a munkavállaló terhére, etikátlanul alkalmazzák a vonatkozó jogszabályokat.

  • A Belügyminisztérium a munkavállalók érdekeinek védelme érdekében ezen a területen is új, egyértelmű szabályozás kialakítására törekszik 

– áll a tárca közleményében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!