Lehetetlen féken tartani az ámokfutó elektromos rollereseket

Vágólapra másolva!
Az elektromos rollerek egyre nagyobb teret nyernek a városi közlekedésben, ugyanis ezekkel akár 8-9 perc alatt is el lehet jutni a város távolabbi pontjaira is. Ennek köszönhetően Magyarországon már több mint 100 ezer elektromos rollert használnak az emberek mindennapi közlekedésre. Ugyanakkor, főleg Budapesten, és persze a többi nagy városban, ez óriási veszélyt jelent a gyalogosokra. Egészen július 16-ig például büntetlenül lehetett használni ezeket az eszközöket, azóta viszont kötelező rájuk biztosítást kötni, sőt csak azok járhatnak ezekkel a rollerekkel, akiknek jogosítványuk is van hozzá. Sokak számára az viszont nem világos, hogy milyen jogosítvány kell az elektromos rollerek vezetéséhez, ezért az Origo megkeresett egy vezetéstechnikai szakértőt, aki mindent elárul, amit tudni kell a rollerekkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Lovas Károly vezetéstechnikai szakértő az Origónak elmondta, hogy egészen július 16-ig az elektromos rollerek besorolását nem tudta értelmezni a KRESZ, de mivel ma már olyan rollerek is vannak, amelyek akár 80-90-nel is képesek menni, ezért úgy gondolták, hogy valamilyen módon be kellene illeszteni a közlekedés rendjébe, hiszen ekkora sebességnél könnyen lehet vele súlyos balesetet okozni, de akár  a parkoló autókat is könnyen meg lehet velük húzni. 

elektromos roller biztosítás
Elektromos roller: ezekre a rollerekre kell biztosítást kötni
Fotó: Origo

Hiába elektromos roller, kell rá biztosítás 

Miután már az elektromos rollerek is közlekedési eszköznek számítanak, így a kötelező biztosítási rendszer is vonatkozik ezekre az eszközökre, ami azt jelenti, hogy aki rollerrel vagy más járművel közlekedik, annak kötetező, hogy legyen biztosítása. 

A szakértő hozzátette, hogy ebben az esetben a biciklikre is kellene biztosítást kötni, de azokra nem lehet, mivel nem rendelkeznek rendszámmal, így nem lehet megállapítani, hogy van-e rajtuk biztosítás vagy sem. Az igaz, hogy a rollereken sincs olyan jel, ami alapján be lehetne azonosítani annak tulaját, illetve a biztosítás létezését, de emiatt találták ki azt, hogy 

a rollereseknek mindig maguknál kell hordaniuk a kötelező biztosítás megkötése után kiállított igazolást.

A biztosítási összeg mértéke az alkuszok tapasztalati szerint éves szinten nem haladja meg a 10 ezer forintot. Ezt az összeget viszont érdemes kifizetni a biztosításra, nem csak a büntetés elkerülése érdekében, hanem mert a nagyobb rollerekkel könnyen milliós károkat is lehet okozni. 

Annak érdekében, hogy könnyeben el lehessen dönteni melyik rollerre kell biztosítást kötni, két kategóriát hoztak létre. Az egyik a könnyű, vagy más néven gyengébbik elektromos roller, a másik kategóriába pedig az erősebb és nehezebb eszközök tartoznak. Tehát, ezekre a rollerekre kell biztosítás kötni:

  • a roller súlya meghaladja a 25 kilogrammot, 
  •  több mint 14 km/h-s sebességgel lehet vele közlekedni. 

A könnyű és lassú elektromos rollert a KRESZ még biciklinek tekinti, azok viszont, amikre biztosítást kell kötni a segédmotor kategóriájába sorolja

- magyarázta Lovas Károly.

Ezért a segédmotor kategóriájába tartozó elektromos rollerek használatához jogosítvány is szükséges. Azonban nem hoznak létre egy új kategóriát a rollereseknek, hanem segédmotoros jogosítvány kell hozzá, amit ugyanolyan módon lehet megszerezni, mint a B kategóriás engedélyt. 

Ma már vannak olyan iskolák, amik csak a segédmotoros, illetve motoros jogosítványra specializálódtak. 

Sőt, arra is van lehetőség, hogy a tanulók online megcsinálják az elméletet és majd csak azután keresnek iskolát, ahol a gyakorlatot elvégzik. 

Azonban arra számítani kell, hogy hosszabb ideig tarthat egy ilyen jogosítvány megszerzése is, mivel nyártól egészen őszig van a csúcsidőszak az autóiskoláknál.

elektromos roller
Kép illusztráció!
Fotó: Unsplash

Október végén, novemberben le szoktak állni a rossz idő miatt a motoros oktatások. Tehát, ha valakinek nem sikerül megszereznie a jogosítványt ősszel, akkor legközelebb tavasszal indulnak újra a tanfolyamok

- figyelmeztetett a vezetéstechnikai szakértő

Azért is fontos, hogy a rolleresek is ismerjék a KRESZ-t, mert rengeteg olyan baleset történt, amelyben elektromos rollerrel közlekedők vettek részt. A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy január elsejétől április 31-ig 117 rolleres baleset történt. Ezekből 96 balesetet a rollerral közlekedők okoztak, köztük 22 esetben azért, mert részegen vezettek. 

Vagyis szabályozás már van, de a sokszor féktelenül száguldozó rollereseket ez sok esetben nem tartja vissza. Nap mint nap lehet látni, ahogy az autósok között cikáznak, amivel a saját testi épségüket teszik kockára. Ez persze a saját döntésük, az azonban már teljesen más dolog, amikor a járdán teszik ugyanezt. Hiszen a fentebb említett, akár 80-al is repesztő rollerek, akár halálos balesetet okozhatnak, ha elgázolnak valakit. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!