Sokkoló részletek derültek ki a múlt heti csöngei erdőtűzről

Vágólapra másolva!
Komoly erdőtűz tombolt múlt hétvégén Vas vármegyében. A celldömölki tűzoltók megrázó részletességgel beszéltek a kenyeri, csöngei tűznél szerzett tapasztalataikról - írja a VAOL.hu
Vágólapra másolva!

Celldömölkön a szerdai képviselő-testületi ülés után Vámos Zoltán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, valamint a mentésben résztvevő celldömölki önkormányzati- és önkéntes tűzoltók képviselői összegezték a múlt hétvégi kenyeri, csöngei tűznél szerzett tapasztaltaikat. Akkor a főispán köszönetet mondott a Magyar Honvédségnek, illetve valamennyi hivatásos és civil segítőnek, akik megfeszített munkával dolgoztak a lángok megfékezésén – számolt be a VAOL.hu.

Kocsis Péter celldömölki tűzoltóparancsnok elevenítette fel a kenyeri-csöngei tűzvész megrázó óráit
Fotó: Szendi Péter

Kocsis Péter, a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka kiemelte, 

mióta Magyarországon a tüzeket és a káreseményeket nyilvántartják, ekkora méretű és kiterjedésű erdőtűz még nem történt. 

Elmondta, a készenléti állománnyal éppen ebédhez készülődtek azon a csütörtök délelőttön a laktanyában, amikor megérkezett a riasztás a Csönge határában kigyulladt tűzről. A csapat elsőként, 11 perc alatt érkezett ki a helyszínre. A parancsnok felidézte, hogy kiérkezésükkor már a fenyvesben, a fák törzsén kúsztak fel a lángok, a tűz egyre terjedt a közelben található üzem felé, miközben már a fák lombjai is égni kezdtek.

Nem találkoztunk még ilyennel. Többen közülünk harminc-negyven éve dolgoznak tűzoltóként, de még az életükben nem láttak »koronatüzet«. Hallottunk egy nagyon furcsa, sziszegő-szívó hangot, mintha egy hatalmas porszívó lett volna felettünk. A tűz »erőt gyűjtött«, szívta a levegőt, majd amikor kellő mennyiségű oxigén állt a rendelkezésére, óriásit robbant a fejünk fölött. Ennek eredményeképpen a tűz már a hátunk mögött is égett, bekerített minket. Nem tudtuk, hogy melyik irányba oltsunk, már csak kevés vizünk volt, a szerparancsnok döntött: ki kellett jönnünk"

– idézte fel.

Kiemelte, lenyűgözte őket a Magyar Honvédség modern technológiája. Mint mondta, ahol a helikopter dobást végzett, oda kézi erővel már nem kellett visszamenni.

Kocsis Péter beszámolója szerint a helyszínen a legnagyobb szükségük a gyógyszerre volt: fájdalomcsillapítóra, görcsoldóra és szemcseppre. Sokan hányingerrel küszködtek. Nagyobb sérüléseket senki nem szenvedett, oxigénre nem volt szükségük. A mentők esetkocsikkal vonultak a helyszínre, ha esetleg ellátásra szorultak volna a tűzoltók.

„Más tűzeseteknél a kollégák, amikor leülnek az erdő szélén, találkoznak az élővilággal: hangyák másznak rajtuk, repkednek a bogarak. Itt egy szúnyog nem volt, egy hangya nem mászott ránk. Kipusztult a flóra és a fauna. Nehéz volt látni a vermekben bent égett rókacsaládokat, a hím dámszarvasok nem hagyták ott a teheneket, együtt pusztultak el. Csak a csontjaikat találtuk meg, az agancsok a kezeink között porladtak el. Mindezek drámai hatással voltak a tűzoltókra, lelkileg nagyon nehéz feldolgozni az ott látottakat” – mondta.

Tőle Hadászi Zsolt, a Kráter Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke vette át a szót, aki elmondta: az önkormányzati tűzoltókkal szinte egy időben értesültek a tűzről, ám mivel ők önkéntesek, főállásban dolgoznak, telefonon kellett megszerveznie a vonuló létszámot. A korábbi erdőtüzeknél szerzett tapasztalataira hagyatkozva azonnal magához vett több tíz liter hideg vizet, majd összeszedte az állományt és vonultak is a helyszínre. Ott a katasztrófavédelem irányította őket, a csöngei sertéstelep közelében a beledi önkéntes tűzoltókkal készültek a tűz közeledtére. 

Több vadkerítést át kellett vágniuk, hogy a tűz elől el tudjanak menekülni.

A veszélyzónából kiérve a sertéstelep védelméhez csatlakoztak, megnyugvással töltötte el őket, hogy ott Kocsis Péter volt a parancsnok, mint mondta, jó volt egy ismerős arcot látni. Könnyek között idézte fel, amikor rádión szólt hozzájuk a legveszélyesebb helyzetben:

Nehogy bent maradjatok, gyertek ki!"

A visszaemlékezéseket követően a közösség hálája jeléül átadták a celldömölki önkormányzat ajándékát mindkét tűzoltó testületnek.

A kenyeri-csöngei tűzvész harmadik napja
Fotó: Cseh Gábor

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!