Hódüreg miatt kellett gyorsan intézkedni az egyik gáton

Vágólapra másolva!
A déli dunai szakaszokon még folyamatos az áradás, a felső szakaszokon pedig már elkezdődött az apadás - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Siklós Gabriella azt is mondta, hogy 

az árhullám Dunaföldvár térségében jár és az alsóbb szakaszok felé tart, ahol hétfőre-keddre várják a tetőzést. 

Mindenütt elkészültek a védekezési munkákkal, felépítették az ideiglenes védműveket - tette hozzá. 

Elmondta, jó hír a védekezőknek, hogy 

a fenti szakaszon, a Szigetközben már kicsit gyorsult az apadás mértéke, a Dunakanyarban viszonylag még lassabb, de azt várják a szakemberek, hogy itt is felgyorsulhat majd.

A drónnal készült felvételen a Duna vizével elöntött utcák a Fejér vármegyei Adonyban 2024. szeptember 22-én.  - Fotó: MTI/Jánossy Gergely

Vannak még kihívások

A szóvivő azt mondta, hogy még mindig az árvizes jelenségek okozzák a legtöbb gondot a vízügyi szakembereknek. Mint mondta, egyre többfelé találnak buzgárokat, jelennek meg szivárgások, csurgások, amelyeket azonnal kezelni kell - hangsúlyozta a szóvivő.

 Példaként említette, hogy szombaton a szakembereknek egy hódjárta üreg miatt kialakult szivárgást kellett kezelniük.

 Siklós Gabriella kérdésre elmondta azt is, hogy a lenti szakaszokon a vízügyi igazgatóságok szakemberei, illetve átvezényelt kollégák is dolgoznak, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése pedig abban az esetben érkezik a helyszínre, ha azonnali beavatkozásra van szükség. A szóvivő erre példaként említette Pilismarótot, ahol 16 órás megfeszített munkával érték el, hogy ne szakadjon át a gát.

Orbán Viktor ma reggel korábban az árvízi operatív törzs ülésén vett részt, majd sajtótájékoztatót tartott az aktuális árvízi helyzetről. A Duna szombaton tetőzött Budapesten, amelyről látványos képek készültek. Jelenleg úgy tudni, hogy korábban végigvonul az évtized árhulláma a Duna magyarországi szakaszán.

Az Origo percről-percre közvetíti az áradással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!