Elsőre cuki kutyának tűnhet, a munkája azonban igen komoly - halottakat keres - fotó

Fotó: police.hu/Szabó Gabriella
Vágólapra másolva!
Zina rendőrkutya egy pici spániel. Ha az utcán látjuk, először az juthat eszünkbe, hogy milyen helyes. A munkája azonban cseppet sem az, ugyanis holttesteket keres.
Vágólapra másolva!

Stein Mária lakótelepen nőtt fel, és már gyerekkora óta nagyon szeretett volna egy kutyát, de anyja nem engedte. Ő azonban nem hagyta annyiban, mindent megtett, hogy kutyák közelében lehessen, először mások kutyájának sétáltatását, majd tizennyolc évesen az első fizetéséből egy tacskót vett. Amikor feltűnt neki, hogy kutyája okosabb, mint egy átlag tacskó, kiemelt figyelemben és kiképzésben részesítette: olyan dolgokat tanított meg neki, amit németjuhász kutyáknak szoktak.

A fiatal nő később 

profi vívóként kereste kenyerét, amikor nászajándékba kapott a férjétől egy német juhászt. Az állatot kutyaiskolába vitte, később a kölykét munkakutyaversenyekre is, ám egy idő után már nem tudták vállalni a velük járó kiadásokat és egyéb kötelezettségeket, így átadták rendőrkutyának. 

 

Fotó: police.hu/Szabó Gabriella

Stein Mária ma már ma már a Kutyavezetői Alosztály kutyavezetője, kriminálkinológus szakértő. 

Fotó: police.hu/Szabó Gabriella

Máriának jelenleg négy kutyája van, kettővel rendőrségi munkát végez.

Jolly, a német juhász kábítószer- és holttestkereső, Zina, a springer spániel, aki ugyan elképesztő aranyos, és a család kedvence, azonban mindemellett igazán kemény munkát végez: holttesteket keres. Zina azonban idegenekkel igencsak távolságtartó, más kutyákkal éppúgy, mint emberekkel. Ennek ellenére mindenki odáig van érte.

Fotó: police.hu/Szabó Gabriella

Ami pedig a holttestkereső kutyákat illeti: az országban hat ilyen kutya és vezetője dolgozik, munkájuk száma változó. Van, amikor kevesebb a feladat, de például a Hableány-katasztrófa után a Duna Budapesttől lefelé futó szakaszának mindkét partját végigpásztázták, dolgoztak a Szita Bence-ügyön is, és még számos nagyszabású ügyön dolgoztak. 

És bár nem kifejezetten lélekemelő ez a feladat, Stein Mária szerint egy-egy holttest megtalálása bizonyos értelemben megnyugvás a családnak, és a nyomozásban is fontos segítség.

A rendőrnő pedig sosem felejti el azt, amikor egy házban kerestek egy nőt, aki egy éve tűnt el, és a kutya a nő mumifikálódott holttestét egy farakás alatt találta meg. Az intézkedésnél ott volt a férj és az új barátnője, akinek a félelem, a döbbenet és a csalódás egyszerre volt leolvasható az arcáról.

Forrás: Police.hu

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!