Jégesővel, villámlásokkal vonul át az országon a kánikulát elűző vihar

Vágólapra másolva!
Az eddigi forróság után esővel és viharokkal érkezett meg az ősz, szinte az ország egész területén esni fog az eső. Valahol vihar is kialakulhat, a HungaroMet pedig kiadta a riasztást a villámok és jégeső miatt. Az ország egyes részein holnapra sem javul jelentősen az időjárás.
Vágólapra másolva!

Az ország nyugati területein már korán reggel elkezdett esni az eső, majd vonul tovább keleti országrészre is. 

A nyári hőségnek vége, erős lehűlés kezdődik

 – írja a köpönyeg.hu

Képünk illusztráció 
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hozzáteszik, hogy délutántól északnyugatira fordul a szél, ami helyenként erősebb széllökéseket is okozhat. A várható hőmérséklet nagyon eltérő lehet, lesznek olyan területek, ahol maximum 19 fok lesz, a keleti országrészben azonban akár 30 fok is lehet. 

Az időjárás miatt a HungaroMet ki is adta az elsőfokú, citromsárga riasztást. 

Több helyen is előfordulhatnak villámcsapások, felerősödhet a szél és akár jégeső is eshet 

– írja a Katasztrófavédelem

A HungaroMet a közösségi oldalán azt írja, hogy ma az egész ország területén szükség lesz esernyőre, ugyanis nyugat felől kelet felé haladva az egész országban várható eső. A felhőzet nyugaton várhatóan a délután volt felszakadozni. Hétfő reggel a legtöbb csapadékot Győr közelében mérték. 

Az előrejelzések szerint a keleti országrészben még kedden is eshet az eső, akár még a délutáni órákban is, és a szél is erős lesz. 

Nyugaton fokozatosan csökken a felhőzet, több helyen is kisüt a nap. Legközelebb pénteken lehet esőre számítani, akkor is az ország több részén. A köpönyeg.hu információi szerint egyes helyeken nagyobb mennyiségű csapadék is eshet. Szerdán és csütörtökön napos időre lehet számítani. A heti időjárásról itt olvashat bővebben. 

Ahogy azt korábban megírtuk, augusztusban hatalmas vihar volt Bécs északi részén, rekord csapadékkal, ami számos áradást okozott. Különösen a döblingi városrészt érintette, ahol a mérések alapján minden eddiginél több eső esett idén nyáron. Több, mint 600 riasztás érkezett a bécsi tűzoltóságnak és más sürgősségi szervezeteknek. A sáros és sebesen hömpölygő víz autókat söpört el a nyugat-ausztriai St Anton síparadicsomon. Doblingban a szakemberek 110 liter esőt regisztráltak négyzetméterenként, ami Kevin Hebenstreit, az ORF bécsi meteorológusa szerint rekordnak számít az augusztusi csapadékmennyiség tekintetében a városban. 



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!