Így teheted környezetbaráttá a szállítási folyamataidat webshop tulajdonosként

Vágólapra másolva!
Szerencsére a vásárlók egyre tudatosabbak, aminek köszönhetően már sokan előnyben részesítik a környezetbarát webshopokat is. Hogyan lehet valóban zöld a logisztikád, és miképpen hívhatod fel erre a figyelmet? Alábbi cikkünkben pontosan ezeknek a kérdéseknek járunk utána!
Vágólapra másolva!

Dönts újrahasznosítható csomagolóanyagok mellett!

Legyen szó kisebb vagy nagyobb termékekről, a csomagolásuk legyen újrahasznosítható. A legnépszerűbb választások közé a polipropilénből készült anyagok tartoznak, amelyek remek gázzáró képességgel rendelkeznek, ráadásul klórmentesek is. Ezenfelül rendkívül egyszerűen újrahasznosíthatók, így jelentősen csökkentheted az ökológiai lábnyomodat is. Azonban a többrétegű polietilén csomagolóanyagokat is érdemes számításba venni, amelyek elsősorban élelmiszereket forgalmazó webshopok számára ajánlottak.

Természetesen a legjobb választás, ha 100%-ban újrahasznosítható csomagolás mellett döntesz. Azonban ha erre nem nyílik lehetőséged, még akkor is érdemes a hagyományosról környezetbarát csomagolásra váltani. Ezek a csomagolóanyagok ugyanolyan megbízhatók, viszont a környezetre gyakorolt hatásuk jelentősen kisebb. A szándékot pedig garantáltan értékelni fogják a vásárlóid.

Válassz energiatakarékos raktárt!

Egy saját raktár fenntartása nemcsak költséges lehet, hanem rengeteg energiát is felemészthet. Különösen akkor, ha a raktárhelyiség már elavultnak számít, hiszen jóval több áramot fogyaszthatsz a kelleténél. Elég csak a klímára gondolni, amelynek rossz szigetelés esetén szüntelenül keményen kell dolgoznia az áruk tárolására alkalmas hőmérséklet eléréséért.

A fenntarthatóság érdekében célszerű kiszervezni a logisztikát egy fulfillment partner számára. Így a termékeid biztosan egy energiatakarékos raktárba kerülnek, és még a csomagok összekészítésével és feladásával járó teendőknek is búcsút inthetsz. A fulfillment már akkor is hatalmas segítséget jelenthet, ha csupán néhány tucat vagy száz terméket forgalmazol.

 

Egyre több fuvarozó cég bővíti elektromos autókkal flottáját

Már a hazánkban legnépszerűbb szállítmányozók is kezdenek szépen lassan átállni az elektromos teherautók használatára. Így nagymértékben csökkentik a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, a szervezett szállításnak köszönhetően pedig a lehető legrövidebb útvonalakon haladnak a sofőrök. Lehet, hogy néhány évtizeden belül már kizárólag elektromos járművek fognak az utakon gurulni. Az viszont biztos, hogy a zöld teherautók és kamionok évről évre fontosabb szerepet töltenek be a logisztikai cégek életében.

Amit csak lehet, intézz online!

Papíralapú helyett állíts ki elektronikus számlákat, illetve a szerződések is legyenek elektronikusak. Ugyan ez nem tartozik közvetlenül a szállításhoz, viszont rendkívül fontos lépést jelent a fenntartható webshop kialakítása felé. Saját kezű szállítmányozás esetén az elektronikus fuvarlevélre való átállást is tanácsos megfontolni, amely amellett, hogy környezetbarát, még sokkal átláthatóbb is.

Hogyan kommunikáld webshopod környezettudatosságát?

Kizárólag valós adatokat közölj. Soha nem szabad túlzásokba esni és környezetbarátabbnak beállítani a webshopod, hiszen a “greenwashing-ra” már kifejezetten érzékenyek a vevők. Azonban ha csakis a valós törekvéseid kommunikálod, azzal bizalmat építhetsz a meglévő és potenciális vásárlóid körében is.

Tüntesd fel a termékoldalakon a csomagolóanyag típusát. Mutasd be, hogy konkrétan milyen anyagokból készült csomagolásokat használsz. Néhány pontban foglald is össze, hogy ezek a csomagolások hogyan óvják a környezetet, illetve miért jobbak a hagyományos társaiknál.

Emeld ki, hogy céged kizárólag e-számlákat állít ki. A számlákat kézbesítő e-mailekben lábjegyzetben megjegyezheted, hogy az e-számlák kiállításának célja webshopod környezettudatosságából fakad. Minél több vállalkozás választja az e-számlázást, annál jobban csökkenthető a már eleve óriási méreteket öltő fakitermelés mennyisége.

A fenti tippek segítségével valóban környezetbaráttá teheted webshopod szállítási folyamatait. Haladj lépésről lépésre, és ha elsőre nem is megy nagyban, akkor kezd nyugodtan kicsiben. Az újrahasznosítható csomagolóanyagok használata például biztosan nem jelent túl nagy kiadásokat, de az ökológiai lábnyomodat garantáltan csökkenti. Ha pedig energiatakarékos raktárban tárolod a termékeid, és még a logisztikai partnered is a zöld megoldások híve, akkor máris alaposan kivetted a részed környezetünk és bolygónk védelméből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!