Illés Boglárka: Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság tovább erősíti gazdasági együttműködését

Vágólapra másolva!
Átadták szombaton az első, Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság együttműködésében megvalósult tengervíz-sótalanító üzemet a szigetország fővárosa, Praia közelében - tudatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Illés Boglárka közölte: a kötött segélyhitel-program részeként megvalósult projekt, jelentős mérföldkőnek számít a két ország egyre szorosabbá váló, kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatában. Megköszönve a kiváló magyar szakemberek munkáját, kiemelte: 

a kötött hitelek által finanszírozott projektekben magyar cégek exportálhatják termékeiket és szolgáltatásaikat, biztosítva ezzel magyar családok megélhetését és erősítve a nemzetgazdaságot.

"Ez az üzem segítség a Zöld-foki Köztársaság lakóinak, de egyszerre lehetőség a magyar mérnökök és vízügyi vállalkozások számára is" - emelte ki.

Emlékeztetett: a két ország közötti együttműködés a vízgazdálkodás és öntözésfejlesztés terén új szintre lépett ez év július 16-án, amikor további 7 millió euró értékű kiegészítő finanszírozásról szóló megállapodást írtak alá. Ezzel a kötött segélyhitel-együttműködés teljes összege 42 millió euróra emelkedett.

Az államtitkár az ünnepélyes átadót megelőzően szűk körben is egyeztetett Ulisses Correia e Silvaval, a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével, melynek kapcsán felidézte: a magyar-zöld-foki diplomáciai kapcsolatok közel fél évszázados múltra tekintenek vissza. 

Az elmúlt közel tíz évben azonban az együttműködés eddig soha nem látott lendületet vett és a Zöld-foki Köztársaság Magyarország kulcsfontosságú partnerévé vált a szubszaharai Afrikában.

Mindkét ország hasonlóan gondolkodik olyan kulcskérdésekben, mint az illegális migráció és "mindig örömteli, amikor egy hozzánk hasonlóan gondolkodó országnak segíthetünk" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: emellett a közös keresztény gyökerek is szilárd alapot képeznek a partnerséghez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!