Ismét csalók élnek vissza Karikó Katalin nevével és képmásával

Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki a Szegedi Tudományegyetem, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy ismét csalók élnek vissza a Nobel-díjas professzor nevével és képmásával.
Vágólapra másolva!

A közleményben azt írja Karikó Katalin, hogy legújabban ízületi- vagy gerincfájdalmak elleni „módszert” és „kapszulát” reklámoznak azok az álhírek és álinterjúk, amelyekben jogtalanul rá hivatkoznak. 

Korábban – többek között – a körömgomba miatt, a papillómákkal, parazitákkal és vérnyomás problémákkal, valamint visszér panaszokkal küszködő betegeket tévesztettek meg a csalók az általuk létrehozott fals oldalakon, a nevemet és a fotómat jogsértő módon használva.

-  írja a közleményben. 

Karikó Katalin a megtévesztő szövegek megjelentetése ellen tiltakozik és feljelentést tett az illetékes hatóságoknál.

Most is olyan szavakat, mondatokat, állításokat, nyilatkozatokat tulajdonítanak nekem, amelyeket én soha nem mondtam, nem állítottam a gerinc- vagy az ízületi fájdalmakkal kapcsolatban.

- tette hozzá a Nobel-díjas professzor.

KARIKÓ Katalin
Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus elõadást tart a Szegedi Tudományegyetemen 2024. április 16-án. A kutató egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint a díjjal járó több mint félmillió dollárt, melybõl a kiváló tanárok és diákok részesülnek majd. MTI/Lehoczky Péter

Az álinterjúban Karikó Katalin nevével és a képmásával is visszaéltek és visszaélnek.

Úgy vélem, az ilyen magatartás polgári és személyiségi jogaim megsértése, továbbá a személyes adataim jogosulatlan, visszaélésszerű kezelése, emellett a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése is. Mindez a büntetőjog hatálya alá is tartozhat. Ezért is bízom abban, hogy az illetékes hatóságok, hivatalok, szervek haladéktalanul intézkednek, megteszik a szükséges lépéseket!

- adott hangot felháborodásának Karikó Katalin.

A professzor arra kér mindenkit legyenek óvatosak és körültekintők a betegségekkel kapcsolatos információgyűjtésben! 

Hangsúlyozom: a nevemet nem adtam és a jövőben sem adom semmiféle termék, gyógyhatásúnak feltüntetett készítmény reklámjához. Mindenkit arra kérek, hogy az interneten és a közösségi fórumokon megjelent és megjelenő hirdetésekben nekem tulajdonított mondatokat, állításokat semmilyen körülmények között se azonosítsák személyemmel, a reklámozott terméket hozzám ne kössék! A kutatómunkámon, szabadalmaimon alapuló fejlesztésekről és készítményekről megbízható forrásból, például orvosoktól és gyógyszerészektől érdeklődjenek!

- zárul a közlemény.

Korábban 2022-ben éltek vissza Karikó Katalin nevével. Akkor egy bőrgyógyászati klinika szakértőjeként tüntették fel. Több internetes és közösségi fórumon gombásmegbetegedésekkel kapcsolatos szereket, készítményeket hirdettek, reklámoztak a nevében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!