A szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke levelet küldött az Európai Bizottságnak

ursula von der leyen
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Lánczi Tamás, a szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke levelet küldött az Európai Bizottságnak. Lánczi arra vár választ, hogy a külföldről finanszírozott NGO-nak milyen szerepe volt a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban.
Vágólapra másolva!

A Mandiner arról ír, hogy információkat vár a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Európai Bizottságtól a külföldről finanszírozott NGO-k Magyarország elleni jogállamisági eljárásban betöltött szerepével kapcsolatban. 

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke
Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Lánczi Tamás, a hivatal elnöke ezért egy levélben több kérdést intézett Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez a kérdéskörben forgó szervezetekkel kapcsolatosan.

Mint írja a lap, Lánczi Tamás szerint a hivatal folyamatban lévő vizsgálata szempontjából kiemelten fontos, hogy a Bizottság a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás során számos, jelentős részben külföldi forrásokból működő magyarországi szervezet, például az 

Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország által készített „árnyékjelentéseket” vette alapul.

Mivel ezeknek a jelentéseknek a tartalma a mai napig nem ismert,  a hivatal elnöke arra kérte Ursula von der Leyent, hogy tegye megismerhetővé és hozzáférhetővé azokat, valamint adjon választ arra, hogy milyen szempontok alapján választották ki a szóban forgó szervezeteket.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal továbbá arra várja a választ a bizottságtól, hogy

  • mely részjelentést készítette a Transparency International Magyarország,
  • a megküldött részjelentésekből milyen adatokat, információkat használtak fel a jelentések végleges változatának kidolgozása során,
  • a részjelentéseket küldő civil szervezetek milyen anyagi támogatásban részesültek az Európai Bizottság vagy az Európai Parlament szervezeteitől.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!