Rétvári Bence: Az európai átlag fölött van a magyar gyermekvállalás

Vágólapra másolva!
Az uniós átlag fölé került a magyar termékenységi mutató, mert a magyar emberek családszeretők, és sokan szeretnének gyermeket vállalni. Ezt mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Pest vármegyei Kosdon. Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány a családtámogatások bővítésén dolgozik.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence, aki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője is, a településen rendezett, hagyományos babanapi ünnepségen hozzátette, a kormány igyekezett elhárítani a gyermekvállalás elől az anyagi akadályokat.

A politikus többek között arról beszélt, hogy az Európai Unió jelenlegi tagállamainak területén 1960 óta nem született olyan kevés gyermek, mint az utóbbi években. A születések száma korábban négymillió felett volt, mostanra 3,88 millióra csökkent.

Elmondta, Magyarország tizenöt éve a termékenységi mutatót nézve az uniós tagállamok között az utolsó, 27. helyen volt; akkor az unióban egy nőnek átlagosan 1,54, Magyarországon 1,23 gyermeke született.

Másfél évtized alatt az ország a 27. helyről a hatodik helyre jutott. 2023-ban öt ország volt Magyarország előtt: Franciaország, Románia, Bulgária, Csehország és Szlovákia"

 - ismertette, jelezve, a mutató az unióban valamelyest csökkent, 1,46 gyermek jut egy nőre, de Magyarországnak az elmúlt években magasabb számokat sikerült elérnie.

Megjegyezte, akkor, amikor egész Európában "demográfiai ősz" van, Magyarországon ezzel ellentétes a tendencia. Az államtitkár az élet legnagyobb ajándékának nevezte a gyermeket, és kiemelte, 

Kosdon 25 éve hat gyermek született, tavaly harminc volt az újszülöttek száma.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, idén ötéves a családvédelmi akcióterv, amely hét intézkedést, a babaváró támogatást, a csok bővítését, a jelzáloghitelek elengedését, a négy vagy több gyermekes nők szja-mentességét, a nagycsaládosok gépkocsivásárlási támogatását, bölcsődefejlesztést és a nagyszülői gyedet tartalmazza. 

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezeket tudjuk bővíteni" 

- tette hozzá, megemlítve, hogy Kosdon nem volt 2020 előtt bölcsődei ellátás, az akkor létrehozott nyolcfős mini bölcsőde mára 12 férőhelyesre bővült.

Közölte, Magyarországon 2010-ben 32 500 bölcsődei férőhely volt, mára 66 ezerre nőtt a számuk.

Azon dolgozunk ,hogy minél több bölcsőde épüljön az országban, és hogy a családok minél inkább hozzá tudjanak jutni a családtámogatási intézkedésekhez. Könnyíteni fogjuk a hozzáférést a babaváró támogatáshoz, a falusi csokhoz, a csok pluszhoz a speciális adózást választó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek" 

- mondta.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!