Máthé Zsuzsa: A felnőttek 85%-a ért egyet a mobilok iskolai tiltásával

Vágólapra másolva!
Augusztus elején jelent meg az a kormányrendelet, amely szeptembertől korlátozza az iskolákban a mobiltelefon-használatot. Hasonló intézkedéseket vezetett be korábban Anglia, Franciaország, Hollandia, Ausztrália, Görögország, Finnország, valamint a múlt év végén Svédország is, ahol az iskolákból lényegében kitiltották az okostelefonokat. Máthé Zsuzsa a Nézőpont kutatási eredményeit ismertette.
Vágólapra másolva!

A 4 gyermekes családanya ismertette, hogy az 1000 fős mintán elvégzett reprezentatív kutatásban 4 kérdést tettek fel a válaszadóknak, akiket nemre, korra, anyagi helyzetre, háztartás összetételére, iskolai végzettségre és lakóhely típusára szűrtek.

„A Szent István Intézet friss kutatásában arra voltunk kíváncsiak, hogy a felnőtt magyar lakosság mennyire érzi problémásnak a fiatalok okoseszköz-használatát, illetve mennyire értenek egyet az új kormányrendelettel.”

- tájékoztatta a Metropolt dr. Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója.

A kutatásban négy kérdést tettek fel a válaszadóknak, összefoglalóan a következőt mondta Máthé Zsuzsa:

„Összességében elmondható, hogy a felnőtt magyar lakosság meggyőző többségének, 94 százalékának van problématudata a fiatalság okoseszköz-használatával kapcsolatban, és 85 százalék ért egyet a mobiltelefon-használatot korlátozó kormányrendelettel.”

Majd a konkrét kérdésekre kitérve, sorolta, hogy milyen sokatmondó válaszok kerültek többségbe az egyes témákban. Az alábbiakban olvashatja a kérdéseket és összefoglaljuk az azokra adott válaszokat, megjelenítve a többség véleményét:

1. kérdés: Ön szerint a következők közül mire használják leggyakrabban a gyermekek az okostelefont? 

60 százalék fölött van azok aránya, akik úgy gondolják, hogy elsősorban szórakozás céljából használják a gyerekek az okostelefont. A válaszadók kevéssé tartják alkalmasnak az okostelefont információszerzésre vagy tanulásra a fiatalok esetében, általában kevesebb, mint 10 százalék nyilatkozott úgy, hogy ez lenne a legfontosabb használati ok.

2. kérdés: Ön szerint mennyire jelent manapság problémát a telefonfüggőség a gyermekek körében?

A legsúlyosabbnak az alapfokú végzettséggel rendelkezők, valamint a 40-59 éves korosztály látja a helyzetet, akiknek 70, illetve 69 százaléka gondolja úgy, hogy itt nagyon nagy baj van, a gyermekek okoseszköz-használata kapcsán legmegengedőbb budapestieknek is csupán a 3 százaléka érzi úgy, hogy nincs az eszközhasználattal semmiféle probléma.

3. kérdés: Jelenleg 13 éves kortól csatlakozhat legálisan egy gyermek a közösségi média platformokhoz (pl. Facebook, Instagram). Mit gondol erről az életkori szabályozásról?

A kutatás eredménye szerint minden demográfiai csoportban többségben vannak azok, akik úgy vélik, hogy a jelenlegi szabályozás túl enyhe. Egyetlen kivétel akad, a fővárosiak 47 százaléka mondja ugyanis azt, hogy a szabályozás megfelelő, és csak 44 százalék gondolja, hogy túl enyhe.

4. kérdés: Ön egyetért vagy nem ért egyet azzal a döntéssel, hogy ősztől az iskolákban a tanítási nap folyamán nem lehet mobiltelefonokat használni, csak kizárólag oktatási céllal?

Országosan 85%-os támogatottság, Budapesten 75. Még a megengedőbb budapestiek körében is egyértelmű a rendelet támogatottsága, itt megfigyelhető korosztály szerint jelentős eltérés, míg az idősebbek egyértelműen támogatják, addig a fiatalabb budapestieknek csak 48 százaléka ért egyet a fenti döntéssel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!