Medvét láttak Hajdú-Biharban

Vágólapra másolva!
Nyírmártonfalva és Vámospércs környékén barna medvét láttak.
Vágólapra másolva!

Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere egy bejegyzésben írt arról, hogy az elmúlt napokban többször is észleltek barna medvét a településen és Vámospércs környékén. Mint írta, a Nyírerdő Zrt., majd a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság felé is jelezték ezeket az eseteket- írja a HAON.

Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Vármegyei Vadászkamara elnöke a HAON megkeresésére elmondta, hivatalos információjuk nincs arról, hogy valóban medve járná a vármegyét.

Legalább annyian állítják, mint amennyien vitatják. Korábban nem volt barna medve Hajdú-Biharban, ez egy speciális helyzet. Nem vadászható, a természetvédelmi hatóság hatásköre

– mondta. Hozzátette, nem zárja ki, hogy valóban barna medve járja a vármegyét, hiszen korábban például a Bükkben is észlelték.

A területileg érintett Zrínyi Miklós Vadásztársaság elnöke, Papp Attila a HAON-nak elmondta, sem vadkamera, sem élő ember nem látta még az állatot, azonban azt is hozzátette, közel van a román határ, és Romániában - ahol rengeteg egyed él -  a közelmúltban elkezdték gyéríteni a medvéket a sok támadás miatt. Lehetséges, hogy elindult egy példány Magyarország felé.

A medve jelenlétét egyelőre nem tudták megerősíteni.

A NYÍRERDŐ Zrt. közölte, a társaság erdészei és hivatásos vadászai folyamatosan kinn vannak a területen, és amennyiben észlelik a medve jelenlétét, értesítik az érintett hatóságokat és önkormányzatokat.

Augusztus végén Miskolcon egy játszótér közelében láttak medvét. Miskolc önkormányzatához érkezett bejelentés arról, hogy medvét láttak az Avasi kilátó közelében. Az önkormányzat azonnal felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai pedig fokozottan járőröznek a környéken.

A bejelentő egy anyamedvéről és egy bocsról számolt be, illetve egy fotót is készített, amelyen vélhetően medvenyom látható.

A rendvédelmi szervek és a városvezetés arra kér mindenkit, hogy különösen este, sötétedés után fokozott óvatossággal, körültekintően közlekedjen, lehetőség szerint kerülje el a területet. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!