Megerőszakoltak és meggyilkoltak egy anyát Soroksáron

Vágólapra másolva!
11 évvel ezelőtt az egész országot megdöbbentő tragédia történt Soroksáron. Megerőszakoltak és meggyilkoltak egy többgyerekes családanyát, Gyurik Krisztinát. A nő szokásos útvonalán indult el futni, de soha nem ért haza. A hosszas, több évig tartó nyomozásban 5 évvel később történt áttörés, amikor sikerült beazonosítani a helyszínen talált DNS-mintát. A gyilkost életfogytiglani büntetésre ítélték az anya meggyilkolásáért.
Vágólapra másolva!

A „Soroksári futónő” meggyilkolásaként elhíresült esett 11 évvel ezelőtt, 2013. szeptember 25-én történt. A hír, hogy egy többgyerekes családanyát megerőszakoltak, majd meggyilkoltak az egész országot megrázta. 

Megerőszakoltak és megöltek egy családanyát Soroksáron.
Megerőszakoltak és megöltek egy családanyát Soroksáron
Fotó: Bors/Fejér Bálint

Megerőszakoltak egy nőt, összekötözve találták meg a holttestét 

A 36 éves Kardosné Gyurik Krisztina a tragédia napján a szokásos futására indult Soroksáron. A családanya mindig a szokásos útvonalon futott, így a családja nagyjából következtetni tudott arra, hogy mikor fog hazaérni. Emiatt kezdtek el aggódni, amikor nem ért haza időben. Értesítették a rendőrséget, majd nem sokkal később kiderült, hogy a család nem ok nélkül aggódott, a nőt meggyilkolták. 

A nő holttestét összekötözve találták meg, kicsit távolabb attól a helytől, ahol futni szokott. A futónőt megfojtották. 

A rendőrök azonnal nyomozni kezdtek, és a helyszínen találtak is egy DNS-mintát, ami a gyilkosé lehetett. Kihallgatták a közelben élőket, valamint azokat is, akik kapcsolatba kerülhettek a nővel, de mindezek nem vezettek eredményre. 

Több teória is volt, amik alapján a rendőrök elindultak. A nő és a férje nem voltak egymáshoz hűségesek, így azt sem lehetett kizárni, hogy a nőt az egyik szeretője gyilkolta meg. Ahogy azt sem, hogy többen végeztek Kardosné Gyurik Krisztinával. 

Már börtönben volt 

Amikor a helyiek, barátok és a rokonság körében nem vezetett eredményre a talált DNS, a mintát összevetették azokéval, akik börtönben voltak. Így történt áttörés az ügyben 5 évvel később, amikor a DNS-minta egyezett R. Szilveszter mintájával, aki akkor betörések miatt ült. Ekkor találták meg a nő telefonját is, méghozzá a börtönben, a férfi leadott értékei között. 

R. Szilveszter a bíróságon 
Fotó: Koncz Márton - Origo

R. Szilveszter 2013-ban amikor rátámadt a nőre, hajléktalanként élt. Nagy erővel megütötte a fejét, ami után az anya már nem tudott védekezni. A férfi ekkor megerőszakolta, majd egy zsineggel megfojtotta. Miután meghalt, átkutatta a ruháit. Akkor vette el a telefonját. 

Súlyos részletek a tárgyaláson 

A nyomozás és az ügy tárgyalása hosszú évekig tartott. Közben a gyilkos még levelet is írt a bírónak, amiben mentegetni próbálta magát. Többek között azt írta, hogy a nő már halott volt, amikor megtalálta. A bizonyítékok azonban nem ezt mutatták, ezért a bíróság elsőfokon, október 15-én életfogytiglani büntetésre ítélte. A bíró az ítélet kihirdetése után borzasztó részleteket osztott meg a tárgyaláson. 

Fotó: Koncz Márton - Origo

A bíró kitért arra is, hogy a nyomozás közben több hiba is történt, például csak 

  • felületesen lett dokumentálva a gyilkosság helyszíne, 
  • valamint a telefont azért nem találták meg hamarabb, mert rossz IMEI számot vittek fel a rendszerbe. 

Az ítélet ellen R. Szilveszter és a védője is fellebbezett. Másodfokon, a Fővárosi Ítélőtábla fenntartotta az elsőfokú ítéletet azzal a módosítással, hogy 40 év múlva szabadulhat feltételesen. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!