Jön a békeköltségvetés, a gazdasági semlegesség pedig elengedhetetlen a sikerhez

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő szombaton a hagyományos kötcsei találkozón ismertette átfogó gazdaságpolitikai vízióját. A kormányfő a cselekvési tervében részletezte Magyarország új helyét az átalakult világgazdaságban. A magyar miniszterelnök beszélt a békeköltségvetésről is. A tervében többek között ismertette, hogy hatalmas mértékben növekedni fognak a bérek, továbbá nőni fog a családtámogatások mértéke is. Mindezek mellett hangsúlyos a kisvállalkozói program elindítása is a tervben. A kormányfő ismertette, hogy olyan költségvetést kell csinálni, ami a pénzügyi egyensúly megőrzése mellett – ami a hitelminősítők meg az egész pénzügyi glóbusz miatt szükséges – képes 3-5 százalékos növekedést produkálni. Mint ismertette, a Magyar Nemzeti Bankot nem a gazdasági csúcsminiszter fogja vezetni, a két pozíciót különválasztják a jövőben.
Vágólapra másolva!

Szombaton Orbán Viktor magyar kormányfő a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett hagyományos kötcsei találkozón ismertette az új átfogó gazdaságpolitikai irányvonalat. A találkozón arról beszélt a kormányfő többek között, hogy ez a gazdaságpolitika milyen legyen majd, annak érdekében, hogy Magyarország sikeres legyen. A kormányfő beszélt a békeköltségvetésről, továbbá előrevetítette, hogy hatalmas mértékben emelni fogják a béreket és a családtámogatásokat is.

Orbán Viktor, Kötcse
Orbán Viktor újságírók kérdéseire válaszol az idei kötcsei találkozón
Fotó: Orbán Viktor/Facebook  

Orbán Viktor: Jön a békeköltségvetés, emelni fogjuk a béreket és a családtámogatásokat

Megvan a cselekvési terv. Bemutatva, bejelentve ugyan még nincs, nem vettük még politikai munka alá, de szoktunk rá úgy utalni, mint a békeköltségvetés, ami már bent van az íróasztalfiókban. Ez nagyjából így is van, és hogyha Matolcsy elnök úr nem kényszerít rá bennünket, akkor idő előtt nem is kell előhúznunk". Ennek a békeköltségvetésnek vagy cselekvési tervnek a középpontjában az áll, hogy a 2025-ös évben feltoljuk a gazdasági növekedést a 3-5 százalékos sávba

- fogalmazott kötcsei beszédében Orbán Viktor, amiből Facebook-oldalán közölt részleteket vasárnap, hangsúlyozva: 

olyan költségvetést kell csinálni, ami a pénzügyi egyensúly megőrzése mellett – ami a hitelminősítők meg az egész pénzügyi glóbusz miatt szükséges – képes 3-5 százalékos növekedést produkálni. Ez az alapja mindennek, és szerintem erre képesek vagyunk - tette hozzá Orbán Viktor. 

A miniszterelnök kiemelte: kell egy bérdinamika. A munkaadók és a munkavállalók egy nagyon dinamikus tárgyalást folytatnak éppen a következő évi bérekről.

Ebből a kormány próbál kimaradni, de láthatóan egy nagyarányú béremelkedésben fognak megállapodni a szakszervezetek a munkaadókkal, amire a kormány majd ráüti a pecsétet – nyilván a mi pénzünket is be akarják ide vonni, ami most mellékes –, de jól láthatóan egy többéves, jelentős minimálbér-emelkedésről szóló tárgyalássorozat zajlik ebben a pillanatban" 

- mutatott rá. Orbán Viktor azt írta, hogy néhány területen a bérdinamikát már meg tudták indítani, ilyen az egészségügy, de most zajlik Magyarország történetének legnagyobb tanárbéremelése is, ami jövőre folytatódni fog. A kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy meg kell emelni a családtámogatások értékét, mert "a magas infláció felemésztette azokat. "2020 után, amikor a Coviddal elkezdődtek a bajok, akkor nem tudtuk követni a pénzromlás mértékét az összeg növelésével, de ezt most be kell pótolni" - írta, kiemelve: meg kell kétszerezni a gyerekek utáni adókedvezményt a következő, 2025-ös évben, amire "Hankó miniszter úr már kidolgozta a terveket". 

Nagy Márton miniszter úr pedig elég jól áll egy olyan kisvállalkozói program megindításával, ami hajaz a valamikori Széchenyi-tervre: ha te egy forintot befektetsz, mi is adunk mellé egyet. Tehát egy kis- és középvállalkozókat - nem a nagyokat - bevonó program is megvan"

- olvasható a bejegyzésben. Orbán Viktor közölte: egy ilyen gazdasági akciótervnek előfeltétele az összehangolt gazdaságirányítás. "Minél többet hallgatjuk a jegybankelnök urat, annál inkább az az érzésünk, mintha ezzel ellentétes irányba haladnánk, de ez csak a látszat. Valójában jó ütemben haladunk egy összehangolt gazdaságirányítási rendszer felé" - összegzett a kormányfő. Úgy fogalmazott: 

kell egy Erhard, aki korábban Matolcsy György volt, amíg el nem ment jegybankelnöknek, aki a gazdasági és a költségvetési eszközöket egyszerre kézben tartó gazdasági csúcsminiszter, és ezt a cselekvési programot le tudja vezényelni."

Ennek az embernek a személye összefügg azzal, hogy a március 1-jén sajnálatos módon bekövetkező jegybankelnöki szék megürülése milyen döntésekre sarkallja a kormányt. Nyilvánvaló, hogy aki odamegy, az nem lehet ez a csúcsminiszter, hogy egyenesen beszéljek. Az egyik gazdasági csúcsminiszter, a másik pedig jegybankelnök lesz"

- áll a kormányfő bejegyzésében.

Új gazdaságpolitikára van szükség

A kormányfő arról is szólt a beszédét követő sajtótájékoztatóján, hogy új világgazdaság jött létre az utóbbi időben, melyhez alkalmazkodni kell. Emiatt véleménye szerint egy új gazdaságpolitikára van szükség. Mint közölte, ennek a gazdaságpolitikának "a szíve közepe és lényege" a gazdasági semlegesség, mert meggyőződése, hogy gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd.

A miniszterelnök közölte: 2024-ben a magyar gazdasági teljesítmény Európa első harmadában van, de hozzátette, hogy ezzel nem elégedett. A miniszterelnök közlése szerint akkor lesz elégedett, ha a magyar növekedés Európában az első lesz. Három-öt százalék közti növekedést szeretnénk elérni, ez pedig nem lehetetlen a következő évben - mondta. 

Az utóbbi idők stratégiai lépéseire térve a kormányfő elmondta, hogy a reptér a nemzeti vagyonnak a visszavásárlása. Arról is szólt, hogy a Vodafone megvásárlása pedig történelmi lépés, hogy Magyarországnak legyen magyar kézben lévő infokommunikációs, telekommunikációs, nagy nemzetközi erejű cége.

"Ezek mind fontos, szükséges lépések" - jegyezte meg. Orbán Viktor kijelentette: "a mostani állapotunk jól mutatja", hogy időben megéreztük, hogy a blokkosodás helyett inkább egy egységes világgazdaság minden fontos szereplőjével ápolt jó kapcsolat adhat megoldást a magyar gazdaságnak. 

A Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány közötti vitákról elmondta, hogy a gazdaságról mindig lesznek viták, mert van, aki egyfajta módon, mások meg másfajta módon képzelik el a jó gazdaságot. Viszont közölte: a jegybank és a kormány között ne legyen vita.

Ha van vita, annak megvannak az okai, erről Orbán Balázs világosan beszélt"

- mondta a politikai igazgató korábbi nyilatkozatára utalva, amely a jegybankelnök és a gazdaságirányításért felelős miniszter személyes jellegű vitájáról szólt.

A magyar egészségügy helyzetéről szóló kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg 8 ezerrel több orvos van most, mint 2010-ben. Közölte azt is, hogy megemelték a béreket, a klimatizált helyiségek száma minden évben nő.

" Tehát minden évben megyünk előre az egészségügyben is", de természetesen nem értünk a munka végére - tette hozzá. 

Az európai uniós forrásokra térve a kormányfő elmondta, hogy 12 milliárd euró van a számlánkon. 

Arról beszélünk, hogy nincsenek EU-s pénzek, "hogy a fészkes fenébe ne lennének?" - tette hozzá. A 12 milliárd euró arra vár, hogy bevonjuk a magyar gazdaságba. "Én meg arra várok, hogy a kiírt pályázatokat a magyar vállalkozók megvalósítsák, a költségvetés kifizesse, és mi utófinanszírozva azt megkapjuk. Tehát ma nem az a helyzet, hogy nincsen pénz, hanem ott van a pénz, csak nem tudjuk elég gyorsan bevonni"

- fűzte hozzá. 

Megjegyezte: a hétéves uniós költségvetésnek a leggyorsabb forrásfelhasználó országa első vagy második helyen a 27-ből éppen Magyarország. "Tehát óvatos lennék még a kritikával is" - mondta Orbán Viktor, megjegyezve: a 12 milliárd euró hosszú évekig ki fog még tartani.

A kiszivárgott béketerve kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy ha az Unió akkor elfogadta volna bármelyik elemét a javaslatnak, ma sokkal kevesebb lenne a baj. 

Egyébként a békemisszió nem ért véget. Egész nyáron dolgoztam rajta, nemzetközi munkát végzünk, lesznek látványos kezdeményezések, amelyek már szeptember hónapban megjelennek"

- tette hozzá. 

A magyar külpolitika lényegéről szólva a miniszterelnök elmondta, hogy a lényegét a barátságok és a szövetségek építésében látja.

Az, hogy két ország egymással nincs jó viszonyban, nem zárja ki, hogy Magyarország mindkettővel jóban legyen. Magyarországnak az az érdeke, hogy a világgazdaság ne essen szét blokkokra. Magyarország egyszerre tud jóban lenni az amerikaiakkal, a kínaiakkal, a japánokkal, az arabokkal, meg az Európai Unióval. Mi egy szuverén ország vagyunk

- emelte ki a kormányfő. 

A kormányfő a vasút és a kórházak állapotáról szóló kérdésre válaszolva jelezte: a leghatékonyabb miniszterük felelős a közlekedésért, aki bevezette az országbérletet, az egészségügyért felelős államtitkár pedig korábban maga is kórházigazgató volt. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!