Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ismerteti a gazdasági versenyképesség legfontosabb pontjait.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés

Orbán Viktor kormányfő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ismerteti a gazdasági versenyképesség legfontosabb pontjait.

 

11:32
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Vége a kormányfői beszédnek

Véget ért Orbán Viktor kormányfő beszéde.

11:31
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

A technológiai fősodorban kell maradni

A gazdasági semlegesség csak akkor áll meg a lábán, ha az nem jelenti a technológiai fősodorból való kimaradást. Nem szabad idegenkednünk a modern technológiáktól - mondta Orbán Viktor. A politika tükre a költségvetés, és ezért a jövő évi költségvetésben meg kell jelennie a gazdasági semlegesség politikájának - tette hozzá. A fő kérdés, hogy egy blokkosodó világban Magyarország semleges tud-e maradni? Orbán Viktor szerint biztosak lehetünk benne, hogy ha elszánjuk magunkat erre, akkor meg tudjuk csinálni. 

11:27
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: 2025-ben meg kell dupláznunk a gyermekek után járó családi adókedvezményt

A gazdasági semlegesség politikájának a legfontosabb eleme, hogy hosszabb távon is 3-6 százalékos gazdasági növekedési sávban legyen Magyarország - mondta Orbán Viktor. A második legfontosabb, hogy nem csúszhatunk vissza az adósrabszolgaság szintjére - tette hozzá. 

Akinek a nemzeti össztermékének 90 százalékát eléri az adósság, akkor onnan nem lehet már visszafordulni, Magyarország 2010-ben volt ehhez nagyon közel. 

Egyelőre a magyar gazdaság képes nem visszacsúszni az adósrabszolgaságba - ismertette. Nekünk továbbra is szükségünk van külső tőkére, mert e nélkül nem tudunk növekedni.

 További adócsökkentés a gazdasági semlegesség politikája. 

2025-ben meg kell dupláznunk a gyermekek után járó családi adókedvezményt. Mindezek mellett a diákhitel mellett munkáshitelre van szükség - mondta Orbán Viktor. 

11:21
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ezért fontos a gazdasági semlegesség

A modernitás és a modernizáció nem kizárólagosan nyugati kategória - mondta Orbán Viktor. Ha fejlődni akarunk, akkor ma már minden égtáj felé nyitottnak kell lenni. A gazdasági semlegesség tartalma: a finanszírozási semlegesség. Ennek lényege, hogy jelen kell lenni a londoni, az arab, a kínai, és a japán pénzügyi piacon is. A beruházási semlegesség lényege, hogy nem kell nézni, honnan érkeznek a beruházások - tette hozzá. 25 milliárdnyi tőkét hoztak ide a németek, míg az amerikaiak és a kínaiak 9-9 százalékot, tehát valamilyen szinten érvényesül már a beruházási semlegesség. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy érdemes megnézni Szerbiát, ahol szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek Kínával. Negyedik elem a technikai semlegesség: ennek példája a paksi beruházás, ahol a nyugatiak dolgoznak együtt az oroszokkal. Ötödik elem az energetikai semlegesség. 

11:16
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ezek a gazdasági semlegesség legfőbb pontjai

Orbán Viktor szerint Magyarország számára a feladat, hogy megfogalmazza a semleges gazdaságpolitika fogalmát, ami esélyt ad a sikerre. A kormányfő szerint a gazdasági semlegesség egy olyan ügy, amiben indokolt elsőként megszólalnia Magyarországnak. Ennek oka, hogy hazánk ideológiamentes gazdaságpolitikát folytat rengeteg kérdésen, így a vakcinaügyben is ez történt - tette hozzá. 

Magyarországnak kialakult egy olyan gazdaságpolitikája, ami közel van a gazdasági semlegességhez.   

A migráció tekintetében sem ideológiai tekintetben lépett Magyarország. A gazdasági semlegesség lényege, ha ketté is választják a világgazdaságot, akkor is lesznek olyan csatornák, ahol a két rendszer találkozik. A hidegháború idején ilyen hely volt Bécs. Miután 2010 után Magyarország végrehajtott egy nemzeti fordulatot, így a politikai alapja megvan a gazdasági semlegességnek. Ha valakivel üzletelni akarunk, akkor közvetlen kapcsolatot építünk ki az érintett féllel, azzal üzletelünk, akivel szeretnénk, és azzal üzletelünk, akivel az érdekeink megvannak. 

A gazdasági semlegességbe nem lehet ideológiai kérdéseket tenni.  

Fontos alapelv lehet, hogy minden égtáj felé tájékozódni kell - tette hozzá.

11:09
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Gazdasági öngyilkosság lenne a közös hitelfelvétel

A stratégiai autonómia sem fog működni, mert arról föderális Európát akaró politikusok beszélnek - mondta Orbán Viktor. A föderális Európa bele fog ütközni a migrációba, mert  a tagállamok véleménye eltér ebben. Bele fog ütközni a jóléti falba, mert közösen csak gyenge gazdasági teljesítmény lesz. A harmadik elemként pedig bele fog törni a közös hitelfelvétel falába - ismertette Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy sok uniós tagállam számára gazdasági öngyilkosság lenne a közös hitelfelvétel. 

Időközben patrióta fordulat zajlik Európában, tehát ha az EU sikeres választ akarna adni, akkor konföderációs stratégiai autonómiára lenne szükség.  

Ha az unió nem lesz képes a versenyképességi fordulatra, akkor vajon arra mi magyarok képesek leszünk-e? - tette fel a kérdést a kormányfő. Ha az EU a blokkosodás irányába megy, akkor tönkremegyünk. A múlt válaszai nem elegendőek a mostani helyzetben. 

11:04
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Két irányzat van az EU-ban

A hidegháború logikájához térne vissza a Nyugat a mostani helyzetben, életre keltenék a 20. századot. Két fél világgazdaságot szeretnének - mondta Orbán Viktor. A Kelet egy ideig küzdött ezzel szemben, de mára az látható, hogy egy saját pénzügyi rendszert építenek ki. Arra törekednek, hogy a dolláralapú elszámolás helyett egy nem dolláralapú rendszer legyen - mondta. A kormányfő szerint ennek az lesz a következménye, hogy az egyén szintjén is beindul a versenyfutás. Az USA pedig 1,6 milliárd dollárt költ majd a Kína elleni kampányra. 

Ebben a helyzetben az EU az egyik irányzat alapján a transzatlanti rész a nyugati térfélbe tagozódna be. Így az USA alá tagozódna be az EU. A másik uniós álláspont szerint európai stratégiai autonómiára van szükség.  

 

10:58
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Az ázsiai országok egymás közötti kereskedelme a teljes világkereskedelem 60 százalékára fog nőni

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Draghi-jelentés megoldásai egy föderalista megoldás felé mozdítaná el az EU-t. Magyarországnak válaszolnia kell az uniós versenyképességi romlásra, mert különben súlyos következményei lesznek - tette hozzá. Az ázsiai országok egymás közötti kereskedelme a teljes világkereskedelem 60 százalékára fog nőni - ismertette a kormányfő. Ez a folyamat nem megállítható. Miután 2001-ben Kína a WTO tagja lett, így pedig az ázsiai ország a világkereskedelem része lett, akkortól számítható ez a fordulat. A Nyugat válasza minderre: a blokkosodás. 

10:54
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ezek a legfőbb problémák

Orbán Viktor a Draghi-jelentésből idézve komoly versenyképességi hátránynak jelölte meg a túlzott bürokráciát. Európa modern történelme során először lép be egy olyan korszakba, amikor nem a munkaerő növekedése adja a bővülést. Az EU és USA közötti szakadék oka a digitalizációban való lemaradás. Azt mondja Draghi, hogy az európai zöldmegállapodás alapja a zöldmunkahelyek létrehozása volt, de a dekarbonizáció a munkahelyek elvesztéséhez vezet. Ha a zöldátmenet nincs összehangolva az iparral, akkor kiviszik innen a termelést. 

Ha teljesülnek is a megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzések, akkor 2030-ig nem csökken azoknak az óráknak az aránya, amikor a fosszilis tüzelőanyagok határozzák meg az energiatermelést.    

A kormányfő arról is beszélt, hogy az akkugyártás az EU-ban javuló kilátást mutat, még akkor is, ha nem az EU szereplői részesednek ebből pozitívan. Az autóipar esetében az uniós tervezés hiánya látható, mert a éghajlatpolitika érvényesül az iparpolitikai döntéseknél. 

10:47
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ezek a legfőbb versenyképességi problémák

Nem elég beszélni a gazdasági versenyképesség európai erősítéséről, hanem a magyar elnökség egy paktumot szeretne kötni - közölte Orbán Viktor. A kormányfő minderről azt mondta, hogy ezt létrehozni egyáltalán nem könnyű. A versenyképességi helyzet valójában rendkívül komoly, és aggodalomra ad okot - tette hozzá. Az unió belső kommunikációjában erről azonban nem lehet beszélni - hangsúlyozta. Orbán Viktor szerint a versenyképesség hanyatlásáról beszélni önmagában véve veszélyes dolog. Emlékeztetett arra, hogy segítséget jelentett a mostani helyzetben, hogy Mario Draghi írt egy versenyképességi elemzést. Ebben olyan részeket lehet találni, hogy az EU gazdasági növekedése az elmúlt két évtizedben tartósan lassabb volt, mint a versenytársaké. Az uniós termelékenység növekedése lassabb volt, mint a versenytársaké. Az olcsó energiaforrások elvesztése miatt az EU a teljes éves GDP növekedését elvesztette. Az EU vállalatai kétszer-háromszor magasabb energiaárakkal dolgoznak, mint az USA vállalatai.  

10:41
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Nehéz ügy a gazdasági semlegesség

Orbán Viktor a versenyképességről azt mondta, hogy arról könnyű beszélni, mert az ember azt maga elé tudja képzelni. 

Nehezebb ügy a gazdasági semlegesség, mert az egy furcsa jelzős szerkezet. A politikában a semlegesség ismert, Ausztria és Svájc példája lebeg előttünk. 

A kormányfő megpróbál egy kísérletet tenni, hogy a gazdasági semlegesség kifejezést bevezessék a politika területére. Orbán Viktor a gazdasági semlegesség esetében a CHAT GP segítségével íratott egy beszédet, de a szavak üresen kongtak benne.  

10:37
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Szokatlanul nehéz időszakban vettük át az elnökséget

Orbán Viktor kormányfő az európai versenyképesség, magyar gazdasági semlegesség - című rendezvényen felszólalásának elején azt mondta, egy egyedi alkalomról van szó, mert csak akkor van ilyen rendezvény, amikor az EU elnökségét adjuk. A kormányfő közölte, az uniós elnökség elején volt egy békemisszió, majd jött az árvízi védekezés. 

Így pedig az uniós elnökségünk céljáról nem tudtunk sokat beszélni. Szokatlanul nehéz időszakban vettük át az elnökséget.

 

10:31
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Itt nézhetik élőben a miniszterelnök beszédét

10:24
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Készül egy nagy terv

Orbán Viktor miniszterelnök az idei tursványosi szabadegyetemen beszélt arról, hogy készül egy nagy terv, amely Magyarország számára kijelöli a következő évtizedek főbb sarokpontjait. Azóta kiderült, hogy a kormányfő a gazdasági semlegesség mellett teszi le voksát, hogy ez pontosan mit jelent, ennek a részleteit ismerteti most a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.


 

10:18
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői felszólalás. 

09:43
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az Eurochambres vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban fogadta Vladimír Dlouhýt, az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (Eurochambres) elnökét, akivel az európai gazdasági versenyképesség kihívásait tekintették át, és a magyar gazdasági semlegesség terveiről is eszmét cseréltek – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyaláson részt vett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is. Az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége 1958-ban jött létre. Több mint 20 millió vállalkozást képvisel tagjai, valamint 1700 regionális és helyi kamara hálózata révén Európa-szerte, ezáltal jelentős lobbitényező uniós szakmapolitikai színtéren. A szövetség magyar tagja az MKIK – emlékeztetett a sajtófőnök.

09:01
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök bemutatja a tervét

Tehát van egy közvetlen baj, ami a háborúból fakad, de ettől függetlenül is zajlik egy nagy világgazdasági átalakulás, és a jövő nagy kérdése, hogy kinek sikerül ehhez jól alkalmazkodnia. És ebben Európa nem jár élen, sőt én kifejezetten pesszimista vagyok az európai képességeket illetően. A kérdés az, hogy Magyarország érti-e, hogy mi történik, tudja-e, hogy hogyan kell alkalmazkodnia, és meg tudja-e csinálni. Most, hogy lement a víz, most már ezzel a kérdéssel fogunk foglalkozni. A következő egy-két hónapnak ez az igazi nagy kérdése, teljesen új világgazdaság, megvan-e a magyarokban az alkalmazkodóképesség, amellyel sikeressé tehetjük Magyarországot – hangsúlyozta Orbán Viktor a TV2-nek adott interjújában.  Nekem van egy jó tervem. Ezt holnap be fogom mutatni, vagy legalábbis annak a leglényegesebb elemeit be fogom mutatni

- jelentette ki a miniszterelnök.

09:00
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Magyarországnak meg kell őrizni a gazdasági semlegességét!

Orbán Viktor kormányfő a TV2-nek kedd este azt mondta, 

a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartok egy előadást, van egy konferencia a versenyképességről. Az az álláspontunk, álláspontom, hogy azon dolgoznak most a nagyok, a nagyhatalmak, hogy az egységes világgazdaságot kettészakítsák. Volt már ilyen, én éltem 26 évet egy kettészakított világgazdaság korszakában, KGST, szabadpiac a másik oldalon, de most azt látom, hogy építik, szakítják ketté a világgazdaságot, és arra akarják a magunkfajta országokat kényszeríteni, hogy vagy ide vagy oda álljanak. És szerintem ezt nem szabad elfogadnunk. Az én állításom az, hogy ebben a két részre, kettészakadó világgazdasági korszakban Magyarországnak meg kell őrizni a gazdasági semlegességét, sőt nem is megőrizni kell csak, hanem ki kell építeni egy gazdasági semlegességet. Ha erre képesek leszünk, szerintem meg lehet csinálni, akkor Magyarország sikeres lesz. Ha nem, akkor alárendelődünk valamelyik blokk országainak, és akkor a magyarok munkáján megint nem a magyarok nyernek, hanem valaki más.


 

08:58
szeptember 25, 2024
Vágólapra másolva!

Kormányfői felszólalás

Orbán Viktor kormányfő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ismerteti a gazdasági versenyképesség legfontosabb pontjait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!