Orbán Viktor: Öt pontban a gazdasági semlegességről - videó

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke interjút ad a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Pikniken a kötcsei Dobozy-kúriában 2024. szeptember 7-én, fotó: Illyés Tibor/MTI
Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A kormányfő feltöltött egy videót Youtube-csatornájára, melyen Kötcsén beszél gazdasági kérdésekről. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy semlegesnek kell maradnunk gazdaságpolitikailag is.
Vágólapra másolva!

Gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd – jelentette ki a miniszterelnök szombaton a Somogy vármegyei Kötcsén.  Orbán Viktor azt mondta: új világgazdaság jött létre az elmúlt időszakban, ehhez alkalmazkodni kell, és új gazdaságpolitikára van szükség. A kötcsei találkozón arról beszélt, hogy ez a gazdaságpolitika milyen legyen. Ennek a gazdaságpolitikának a “szíve közepe és lényege” a gazdasági semlegesség, mert meggyőződése, hogy gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd – fogalmazott Orbán Viktor.

Nem blokkosodni, nem támogatni a szankciós politikát, és mindenkivel kereskedni, és jó gazdasági együttműködést kialakítani

– fejtette ki. Kiemelte: meg kell próbálni fenntartani mindenkivel, minél hosszabb ideig, minél mélyebb gazdasági kapcsolatokat.

Nem politikai szemüvegen keresztül kell nézni a gazdaságot – hangsúlyozta a kormányfő, megismételve, hogy a fókusz a semlegességen van. Azt, hogy ezt hogy hogyan megvalósítható, öt pontban foglalta össze. Az első a finanszírozási semlegesség. Mint mondta, nem lehetséges, hogy csak és kizárólag egyetlen hitelpiacról lássuk el Magyarország hiteligényeit. Már nem vagyunk adósrabszolga helyzetben, de folyamatos finanszírozási kényszerben vagyunk – emelte ki, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy nekünk Brüsszel és London kevés.

Nekünk kell mellé Katar, Peking és Tokió is 

– mondta Orbán Viktor.

Kellenek a magyar választópolgárok is, akik megvásárolják a magyar állampapírokat.

A második a beruházási semlegesség. Emlékeztetett, hogy 25 milliárd eurónyi vagyont tettek le a németek, valamint 9-9 milliárdot a kínaiak és az amerikaiak, ezután jön Dél-Korea. 

A harmadik tartalmi elem a piaci semlegesség. Szép dolog, hogy az Európai Uniós piacra termelünk, de pontosan ugyanannyit ér nekünk, ha például Kína vásárolja meg azonos összegért a termékeinket.

Ez nem ideológia és nem politikai kérdés

– tette hozzá.

Elmondása szerint nem szabad elfeledkezni Közép-Ázsiáról, ami a türk népek világa. Emlékeztette, hogy nem véletlenül vásároltunk gázmezőket: állami tulajdonban lévő gázmezőnk van Azerbajdzsánban. Ugyanitt a MOL-nak magyar tulajdonban lévő olajmezeje van. Kijelentette, hogy ezek nem véletlenül történtek, ahogy az sem, hogy amikor majd Ukrajna január elsején leállítják a gázt, ami rajtuk keresztül jött Oroszországból, akkor majd az addig időközben megépített Törökországon keresztüli vezetékekből el fogjuk tudni látni hazánkat.

A negyedik elem a technológiai semlegesség:

nem érdekel ki, csak a legjobb legyen!

– jelezte a miniszterelnök.

Nem vagyunk hajlandóak csak azért nyugati kommunikációs technológiát használni, mert nyugati, ha a kínai jobb. De ha az amerikai jobb, azt fogjuk használni – szögezte le.

Az utolsó, ötödik pont az energiasemlegesség. Kijelentette: 2032-re elfogunk érni oda, hogy energia szempontjából nagyjából önellátóak leszünk, de addig is kell energiát használni, mindegy, hogy Keletről vagy Nyugatról.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!