Orbán Viktor: Magyarország a gazdasági nekilendülés küszöbén, a konjunktúra kapujában áll

Vágólapra másolva!
Az elmúlt harminc évben leginkább arról beszéltünk, hogyan kell elfoglalni a helyünket a nyugati világban. A semlegesség kimaradt a magyar közbeszédből, de eljött az ideje, hogy ezt bevezessük, és gazdasági értelemben használjuk - mondta a kormányfő a Kossuth rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában. Nekünk a gazdaságot a gazdaság logikája szerint, és nem politikai logika szerint kell nézni, a gazdasági semlegesség szolgálja leginkább a magyar emberek érdekét – közölte Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

A magyar politikában a semlegesség kifejezést az elmúlt száz évben gyakran használtuk, ezt ritkán hoztuk összefüggésbe a gazdasággal, de a mostani helyzet indokolja a gazdasági semlegesség kifejezést – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban. A miniszterelnök elmondta, az Európai Központi Bank elnöke elkészített az EU kérésére egy jelentést, amiből az derült ki, hogy nagy baj van, mert óriási versenyképesség-vesztést szenved el az Unió.

A világrendszerváltás, Ázsia felemelkedése egy aktuális, figyelembe veendő tény. A jelentés leírja, milyen előnye van az ázsiaiaknak – tette hozzá. Mint jelezte, két megoldás van, a versenyzés vagy a blokkosodás. A kormányfő közölte, hogy Magyarország számára a blokkosodás tragédia lenne, mert akkor hazánk perifériára szorul és lehetőséget veszít. 

Magyarországnak versenyeznie kell, és az a jó, ha a világgazdaság egységes

 – jegyezte meg.

Orbán Viktor: Nekünk a gazdaságot a gazdaság logikája szerint, és nem politikai logika szerint kell nézni

Az elmúlt harminc évben leginkább arról beszéltünk, hogyan kell elfoglalni a helyünket a nyugati világban. A semlegesség kimaradt a magyar közbeszédből, de eljött az ideje, hogy ezt bevezessük, és gazdasági értelemben használjuk. Nekünk a gazdaságot a gazdaság logikája szerint, és nem politikai logika szerint kell nézni, a gazdasági semlegesség szolgálja leginkább a magyar emberek érdekét – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök felidézte, a spanyol miniszterelnök Kínából hazatérve azt mondta, hogy a bizottság mostani politikája, amely szerint védővámokat szabnak ki, az elhibázott.

Orbán tárgyalt nagy európai autóipari vezetőkkel, hogy néz ki majd a jövő. A kínai elektromos autókra kivetett büntetővámot azt mondták, ellenzik. A vám elméletileg az európai gyártók érdekeit védik. Ők versenyezni akarnak, de a bizottság nem hallgat rájuk. Azt mondta, nekik olyan vezetőkkel kell együttműködni, akik úgy gondolkodnak mint ők, és képes megváltoztatni a brüsszeli politikát.

Orbán Viktor úgy látja, élénk diskurzus zajlik Magyarországon a gazdaság helyzetéről, itt okos vélemények és szamárságok is előkerülnek. Mint mondta, ha a tényeket nézzük, a magyar gazdaság egy nehéz időszakon van túl, most fellendülés küszöbében állunk. Az infláció három százalék alatt van. 

A magyar beruházási mutató jobb, mint az uniós átlag. A turisztikai számok rekordot döntöttek, soha annyi magyar nem nyaralt, mint idén a miniszterelnök tájékoztatása szerint. 

Úgy véli, ezek bizakodásra adnak okot. 

A jövő évben az Unió tájékoztatása szerint a gazdasági növekedés szempontjából Magyarország a harmadik helyen lesz.

Hozzátette: egy olyan dolog van, ami keresztül tudja húzni a számításainkat, ez a háború.

Mindenki ezt szeretné

A miniszterelnök elmondta, mindenki azt szeretné, ha többet szeretne, de ha nem észszerűen történik a bérnövekedés, akkor elbocsátások történnek. A legjobb, ha a munkavállalók és a munkaadók megállapodnak abban, hogy mekkora béremelés legyen. Ilyenkor a kormánynak egyetlen dolga van, kihirdetni a döntést – tette hozzá. Mint jelezte, van esély arra, hogy a megállapodás a következő két-három évre megtörténik.

Szót ejtett arról is, hogy a világ normális gondolkodású része mindig békepárti volt. 

Nekünk azt kellett elindítani a békemissziónkkal, hogy Európa is elkezdjen gondolkodni a békéről. Mindenkinek az az érdeke, hogy tűzszünet legyen és béketárgyalások. Ha nincs megoldás a harctéren, akkor tárgyalni kell a békéről

 – tette hozzá. Ismertette, hogy változik a helyzet és a következő hetekben is várhatóak békemissziós kezdeményezések.

Magyarország 2015-ben kiállt a külső határok megvédése mellett

Magyarország 2015-ben kiállt a külső határok megvédése mellett. Aki pedig nem állt ki magáért, azok bevándorlóországgá váltak - mondta a kormányfő. A határvédelem végre pozitív megítélés alá esik - hangsúlyozta Orbán Viktor. Azon országok oldalára kell állni, akik megvédik a határokat - tette hozzá. 

Nem pénzt kell tőlünk elvenni, hanem pénzt kell adni azoknak, akik megvédik a határokat.  

Orbán Viktor közölte, a német kancellár azért változtatott az álláspontján, mert nem tudják kifizetni a korábbi rossz politika árát, és az emberek megváltoztatták a véleményüket.

 A demokrácia sikere, hogy a német nép elérte, hogy a kormány megváltoztatta az álláspontját. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!