Ezek a legfontosabb őszi teendők a kertben

Vágólapra másolva!
Az őszi időszak fontos a kerti munkák szempontjából. Szeptemberben történik a kert előkészítése a hidegebb hónapokra, de a betakarítás és a növények gondozása is központi szerepet kap.
Vágólapra másolva!

A mindmegette.hu összegyűjtötte a legfontosabb kerti munkákat. 

1. Növényápolás

A gyomok a nyár végén mindig kihajtanak, ezért fontos a gazolás. Az elnyílt évelőket és az elhalt növényi részeket vissza kell vágni, hogy a kert rendezett legyen. Szeptemberben az időjárás már változékony lehet. A növényeket továbbra is fontos rendszeresen öntözni, különösen, ha szárazabb az idő és megfelelő tápanyagokról is gondoskodni kell.

2. Betakarítás

A kert – jó esetben – még mindig tele van zöldséggel és gyümölccsel, ráadásul néhány virág szeptemberben nyílik. A paradicsom, a paprika, az uborka, a cukkini, a tök, az alma, a körte és a szőlő betakarítása ebben az időszakban zajlik. Ez az utolsó időszak a fűszernövények leszedésére, mint a rozmaring, a kakukkfű, a menta és a bazsalikom. Ilyenkor még nyílnak a begóniák, a hortenziák és a kasvirág is.

3. Fűgondozás

Ősszel a fű egy kicsit lassabban nő, így csökkentheted a fűnyírás gyakoriságát, de a gyepet továbbra is nyírni kell. A gyep szellőztetése is fontos, hogy a fű gyökerei elegendő oxigént kapjanak. Ha szükséges, szeptemberben pótolhatod a gyep kopott részeit új fűmag vetésével, hogy tavasszal szép, egyenletes pázsitod legyen.

4. Talaj előkészítése

A kiürített ágyásokban érdemes fellazítani a talajt: ez a folyamat segít a talaj szerkezetének javításában és az őszi ültetések előkészítésében. Az elnyílt növények, lehullott levelek, valamint a betakarítás után megmaradt növényi hulladékok kiváló alapanyagai a komposztnak. A zöld hulladékokból komposztáló is kialakítható. 

5. Ültetés

Szeptember az ideális idő a hagymás növények, például a tulipán, nárcisz, jácint, és krókusz ültetésére. Ezen kívül a spenót, saláta, retek és rukkola is elültethető, amelyek még az ősz folyamán beérhetnek. Szeptember végén, október elején lehet ültetni már gyümölcsfákat, cserjéket és bokrokat. A hűvösebb idő és a gyakoribb esők segítik a gyökérzet megerősödését a tél beállta előtt.Szeptemberben érdemes az üres ágyásokba köztes kultúrnövényeket (pl. hajdinát vagy mustárt) ültetni, hogy a tél előtt zöldtrágyát hozzunk létre. Ez tápanyagokkal gazdagítja a talajt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!