Otthoni módszerek, amivel felfrissíthető az ágynemű

Vágólapra másolva!
A párnák és takarók mosása nem egyszerű: többnyire csak tisztítóban vagy mosodában lehet megoldani a méreteikből adódóan. Azonban pár módszerrel otthon is tisztíthatóak.
Vágólapra másolva!

Az ágynemű otthoni tisztítására is van megoldás, a legjobbakat a mindmegette.hu gyűjtötte össze. 


Hogyan tarthatóak tisztán az párnák és a takarók?

A rendszeres szellőztetés és mosás mellett a szódabikarbóna is segíthet, amely enyhe antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Különösen jó a savas környezetben élő mikroorganizmusok ellen. Bár nem olyan erős, mint a kémiai fertőtlenítőszerek, a szódabikarbóna hatékonyan csökkentheti a baktériumok és gombák számát, különösen, ha más természetes fertőtlenítőkkel, például ecettel vagy citromlével kombinálják. A száraz tisztításhoz egyszerűen dörzsöljük be egy szivacs segítségével a szódabikarbónát a párnába és a takaróba, hagyjuk állni 30 percig, majd alaposan rázzuk ki őket, vagy porszívózzuk át őket. Ez a módszer nemcsak a tollal töltött párnáknál, hanem minden más típusnál is működik.

Mikroorganizmusok, amelyek az egészségre is veszélyesek

A lakásban a konyha és a fürdőszoba tisztítására fordítjuk a legnagyobb figyelmet. A láthatatlan mikroorganizmusok a hálószobában is megtalálhatók:

  • Poratkák

Apró, mikroszkopikus ízeltlábúak, amelyek az emberi bőr elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak. Leginkább az ágyneműben, matracokban, párnákban és szőnyegekben találhatók meg. Az atkák maguk nem okoznak betegséget, de az általuk termelt ürülék és elhalt testmaradványok erős allergének lehetnek, amelyek asztmát, allergiát és bőrirritációt válthatnak ki.

  • Baktériumok

Az ágyneműben és matracokban különböző baktériumok is megtelepedhetnek, például a Staphylococcus aureus vagy az Escherichia coli. Ezek a baktériumok az emberi bőrön, valamint a környezetből kerülhetnek az ágyneműre és bőrfertőzéseket, légúti fertőzéseket és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak, különösen akkor, ha az immunrendszer gyengült.

  • Gombák

Az ágyneműben és a hálószobában különböző gombafajok is megtelepedhetnek. A gombák spórái a levegőben szállnak, és nedves, párás környezetben könnyen elszaporodnak. Jelenlétük allergiás reakciókat válthat ki, és egyes gombafajok, mint például a Candida, bőrfertőzéseket vagy egyéb súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak.

  • Vírusok

Bár a vírusok nem élnek hosszú ideig az ágyneműn, rövid ideig mégis megtalálhatók ott, különösen, ha valaki beteg volt a háztartásban. Például a náthát és influenzát okozó vírusok rövid ideig életképesek maradhatnak az ágynemű felületén, és fertőzéseket okozhatnak, ha közvetlenül érintkeznek a bőrrel vagy ha valaki belélegzi őket.

  • Penészspórák

A penészspórák gyakran megtalálhatók a hálószobában, különösen akkor, ha a levegő páratartalma magas. Ezek a spórák a levegőben szállnak, és megtelepedhetnek az ágyneműben, matracban, vagy más textíliákban. A penész allergiás reakciókat, légzőszervi problémákat és súlyosabb esetekben asztmás rohamokat is kiválthat.

  • Humán bőrsejtek és verejték

Bár nem mikroorganizmusok, de az elhalt bőrsejtek és a verejték kedvező táptalajt biztosítanak a fenti mikroorganizmusok számára. Egy ember egy éjszaka alatt több millió bőrsejtet veszít el, és akár fél liternyi verejtéket is kibocsáthat. Ezek a szerves anyagok vonzzák a poratkákat, baktériumokat és gombákat, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!