Pszichológus Magyar Péter volt barátnője interjújáról: Tipikus bántalmazó kapcsolat

magyarpéter, buli, luxusélet
Magyar Péter, a bulibáró.
Vágólapra másolva!
A teljes feltárás szándékát és az őszinteséget érezte ki Vogel Evelin megrázó nyilatkozatából Hal Melinda klinikai szakpszichológus. Azt is hozzátette, hogy az elmondottak alapján a bántalmazó fél esetében narcisztikus jellemvonások domborodnak ki.
Vágólapra másolva!

Hal Melinda klinikai szakpszichológus a teljes feltárás szándékát és az őszinteséget érezte ki Vogel Evelin megrázó nyilatkozatábólírja a Mandiner.

A szakember szerint az interjú során egy tipikus bántalmazó kapcsolat képe rajzolódik ki, és az elmondottak alapján a bántalmazó fél esetében narcisztikus jellemvonások domborodnak ki. 

Azt is hozzátette, egy megtört, bántalmazott ember az érzelmek mentén, szubjektíven éli meg a történteket, ezt pedig alapul kell venni a véleményalkotásnál. 

A pszichológus elmondta, hogy a narcisztikus ember önértékelési zavarral küzd, amely egy korábbi sérülésből fakad. 

Jellemzői a belátás hiánya, a szélsőséges reakciók, a düh, ha valami az énfunkciót, az egót érinti, megsérti. 

Hal Melinda azt is hozzátette, a narcisztikus emberre jellemző az is, hogy áldozati szerepbe helyezi magát, elhiteti a külvilággal, hogy valójában ő az üldözött, a bántalmazott, és úgymond egy ellenfelet kreál magának. 

A szakember szerint sajnos előfordul, hogy a narcisztikusok a nőkkel szemben élik ki a sérülésüket. 

Ezek az emberek a nőktől elvárják a feltétlen tiszteletet, szeretetet, ugyanakkor ők folyamatosan megmondják, hogy egy nőnek mi a dolga.

Ha valaki viszont nem szolgálja ezt a fajta narcisztikus énképet a kapcsolatban, az dühöt vált ki, szélsőséges viselkedést, hiszen nincs megerősítés, ami a folyamatos bizonytalanságot csillapítja bennük. 

Hal Melinda úgy látja, sokan azért ragadnak bele hosszú időre egy manipulatív, narcisztikus kapcsolatba, mert egyszerűen el sem hiszik, hogy ez megtörténhet velük. Aztán jön a ráébredés. 

Majd azt is hozzátette: ma Magyarországon mindenki ellátást kap, aki kér. 

Így az áldozatsegítő központokhoz, a pszichiátriai és pszichológiai ellátáshoz lehet és érdemes fordulni. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!