Rétvári Bence: Ha Brüsszel migránsokat akar, megkaphatja!

Vágólapra másolva!
Ha az Európai Unió arra kényszeríti Magyarországot, hogy engedje be az illegális bevándorlókat, akkor Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja a migránsoknak, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence emlékeztetett, Magyarország a déli határon épült kerítéssel nemcsak a saját határait, hanem Európa külső határait is védi, 2015 óta pedig egymillió illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a magyar rendőrök és határvadászok. Az Európai Unió Bírósága mégis „aránytalan, igazságtalan”, „gigantikus” bírságot szabott ki Magyarországra, amellyel arra akarják kényszeríteni az országot, hogy engedje be tömegesen az illegális bevándorlókat, és adja fel az eddigi migrációs politikáját – mondta az államtitkár. 

Magyarország ezért most azt vizsgálja, hogyan tudna az Európai Unió Bíróságán ellen pert indítani a határvédelemmel kapcsolatos költségek megtérítésére" 

– tette hozzá. 

Ha pedig az Európai Unió arra kényszeríti Magyarországot, hogy engedje be az illegális bevándorlókat, akkor Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja a migránsoknak, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket – jelentette ki Rétvári Bence. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a brüsszeli polgármester a javaslatra úgy reagált, hogy 

ezzel felforgatnák a brüsszeliek mindennapjait. 

Magyarország pedig azért védi a déli határt, hogy ne forgassák fel a magyarok mindennapjait – mondta válaszként az államtitkár. Rétvári Bence hangsúlyozta, 2015 óta a magyar migrációs politika működik, szemben az Európai Unió migrációs politikájával. 

A magyar rendszer alapja a külső határ védelme: csak legálisan, okmányokkal, a határátkelőhelyeken lehet belépni az országba, de természetesen vannak menekültügyi szabályok is, amelyek megfelelnek a nemzetközi egyezményeknek"

 – közölte az államtitkár. 

Rétvári Bence úgy fogalmazott, felháborító, hogy az Európai Unió nem elismeri és anyagilag kompenzálja a magyarok tevékenységét, hanem támadja azt. 

Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes felidézte: 2015-ben, a tömeges illegális bevándorlás kezdetén sem a határőrizeti infrastruktúra, sem a jogi környezet nem volt megfelelő ahhoz, hogy hatékony támogatást biztosítson a rendőrségnek a migránsok elleni fellépésben. 

Azóta viszont megépült a déli határzár, megteremtették a megfelelő jogi alapot az intézkedésekhez, jelentősen növelték a rendőrség hivatásos állományának létszámát, valamint határvadászokat toboroztak" 

– számolt be róla Kuczik János. 

Mindennek köszönhetően 2019-ig hatásosan tudták megakadályozni az illegális határátlépéseket, azóta viszont évről évre emelkedik a próbálkozók száma: 2022-ben naponta átlagosan 740-en, egy év alatt pedig összesen több mint 270 ezren próbáltak átjutni – mondta a rendőrfőkapitány-helyettes. 

Kuczik János arról is beszélt, milyen kihívások elé állította a rendőrséget a migráció az utóbbi években: az illegális bevándorlók és az embercsempészek egyre durvább fegyverekkel támadnak rájuk, megrongálják a határzárat és az autóikat is, valamint rossz műszaki állapotban lévő járműveikkel a közlekedési szabályokat figyelmen kívül hagyva veszélyeztetik a közlekedőket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!