Azbej Tristan: Európa érdekeit is szolgálja Magyarország a csádi stabilitás megőrzésének támogatásával

Vágólapra másolva!
Egyebek mellett az Európa felé tartó migránsok számának mérséklését is szolgálja az a segítség, amit Magyarország Csádban nyújt a közép-afrikai ország stabilitásának megőrzése érdekében - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeliműsorában.
Vágólapra másolva!

Azbej Tristan felhívta a figyelmet arra, hogy a politikailag labilis, elsivatogosodó, élelemhiánnyal sújtott, vallás-, azon belül keresztényüldözéssel terhelt közép-afrikai térségben óriási szükség van jelenleg külső segítségre a békés együttélésre törekvő országok országok stabilitásának megőrzése érdekében. Mindez azért fontos szerinte, mert a hátrányos helyzetben lévő térségből - hacsak helyben nem áll rendelkezésre segítség -

  •  a következő években akár migránsok tízmilliói indulhatnak el Európa felé, 

ami beláthatatlan következményekkel járna kontinensünkre nézve. 

Azbej Tristan
Azbej Tristan, Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára
Fotó: Facebook

Kiemelte: 

e tekintetben Csád szerepe kiemelkedő Közép-Afrikában, hiszen az országban a lakosság egyharmada szorul humanitárius ellátásra, mégis a világ ötödik legnagyobb menekültbefogadó állama, amelyben hatalmas szükség van a helyi kormányzat stabilitásának megőrzésére. 

Támogatni kell a csádi emberek és hatóságok azon törekvéseit, amelyek ezt szolgálják, ezért a Hungary Helps program mentén az akut humanitárius válsághelyzetekre - például ipari vagy természeti katasztrófák következményeinek kezelésére - kínál hazánk segítséget, továbbá szakemberekkel, orvosi, mérnöki, mezőgazdasági szakértelemmel támogatja az országot - ismertette a részleteket. 

A Hungary Helps program "az érző szív, de a józan ész programja is", mondta, hozzátéve: Magyarország keresztényi szolidaritásból, általános emberi együttérzésből, egyben "az európai kontinens felé érzett felelősségvállalás" részeként segíti a csádi stabilitás fenntartását. Azbej Tristan emlékeztetett: a Száhel-övezet már most migrációt kibocsátó régió, ráadásul a régióban tartózkodik a világ menekültjeinek és migránsainak 75 százaléka, ezért ami ma a Száhel-övezetben történik, az nemcsak Afrika, de Európa jövőjét is meghatározza. 

Ha az itt élő emberek megtalálják a jövőjüket a saját országaikban, akkor mérséklődhet az Európát érintő illegális migráció is, ha viszont (…) egymás után dől be az országok a stabilitása, akkor egy tragikus következményekkel járó általános migrációs válsághelyzet állandósul

 - hívta fel a figyelmet. Az államtitkár kitért arra is, hogy a térségben sok helyen felütötte a fejét a szélsőséges iszlamista terrorizmus. Az olyan országok is veszélyben vannak, mint Csád, ezért a magyar kormány támogatja a helyi kormányzat azon erőfeszítéseit, amelyek ennek megfékezésére irányulnak - húzta alá. 

A műsor vendége volt Máthé László Eduárd, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos is, aki arról beszélt, hogy a térségben élők, a csádiak más szemmel néznek a magyarok segítségére, mint a korábban gyarmatokat tartó nyugat-európai államokéra. 

A helyiek pozitívan értékelik, hogy Magyarország nem szól bele a belpolitikai folyamatokba, nem nyilvánít véleményt különböző értékelvű vitákban 

- emelte ki. Mindezeknek is köszönhető, hogy a humanitárius segítség mellett egészen szerteágazó támogatást végez Magyarország Csádban, így a munkahelyteremtéstől kezdődően az oktatási, mezőgazdasági területen át képzésekig nyújt hazánk segítséget az afrikai országban. Mindezek fogadtatása kifejezetten pozitív a partnerek, a kormányzat és az egyéb szervezetek részéről is - emelte ki.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!