A kilencedik legszárazabb augusztus lett az idei, az Alföldön különösen rossz a helyzet

A drónnal készült felvételen az aszálytól sújtott szántóföld.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az idei augusztus a kilencedik legszárazabb volt 1901 óta.
Vágólapra másolva!

Az augusztusról készített összefoglaló szerint a hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 25,0 milliméter volt, ami 58 százalékkal elmarad az 1991-2020-as évek 59,5 milliméteres átlagától. 

Országos átlagban ezzel a kilencedik legszárazabb augusztus lett 1901 óta az idei.

Kisebb körzetekben ugyan előfordultak 50 millimétert meghaladó havi csapadékok, az ország legnagyobb részén azonban 30 milliméternél kevesebb esett, az Alföldön és a Dél-Dunántúlon sokfelé a 10 millimétert sem érte el a havi csapadékösszeg.

A Dél-Alföldön nagyobb területen az idei lett a legszárazabb augusztus a 20. század eleje óta, ahol néhány meteorológiai állomás egyáltalán nem mért csapadékot a hónapban – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján.

A drónnal készült képen kiszáradt puszta Nádudvar térségében 2024. augusztus 27-én. 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A hónap középhőmérséklete országos átlagban 24,53 Celsius-fok volt, ami 3,4 fokkal haladja meg az 1991-2020-as átlagot és ezzel a második legmelegebb augusztus lett 1901 óta, mindössze 0,01 fokkal maradt el a 20. század eleje óta legmelegebb hónap, az 1992. augusztus középhőmérsékletétől és megegyezett az idei júliusi havi átlaggal.

Az augusztus átlaghőmérséklete az Alföldön és a Dunántúl keleti részén nagy területen meghaladta a 25 fokot, a Dél-Alföldön többfelé a 26 fokot is elérte. Másutt síkvidéken 23-25 fok volt jellemző, míg 20 fok alatti havi átlagérték csak a legmagasabb hegyeken fordult elő.

Az idei augusztus átlaghőmérséklete a júliushoz hasonlóan az ország déli felén többnyire meghaladta, míg az északi, északkeleti vármegyékben általában elmaradt az 1992. augusztusi havi középértéktől.

Aszállyal sújtott napraforgó tábla Vámosgyörk közelében 2024. augusztus 13-án. 
Fotó: MTI/Komka Péter

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az elmúlt hetek hősége és szárazsága súlyos károkat okozott a mezőgazdaságban. Csak a kukoricaföldeken 240 milliárd forintos károkról és az 5 tonnát sem elérő termésátlagról beszéltek a sajtóban a szakemberek.

Arról is írtunk, hogy több mint húsz melegrekord dőlt meg itthon július közepén, köztük egy 102 éves is.

 Augusztusban sorozatban negyedik nap is megdőlt a hajnali országos melegrekord.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!