Kiderült, miért egyre nehezebb megelőzni a nyugat-európai terrortámadásokat - videó

Vágólapra másolva!
Míg korábban a fenyegetések magasan szervezett csoportokra voltak jellemzőek, napjaink veszélyeit gyakran olyan egyének vagy kis csoportok jelentik, akik online radikalizálódnak, erőszakra bátorítást találnak az interneten, és képesek minden előzmény nélkül támadásokat indítani – minderről a Royal United Services Institute brit agytröszt írt legújabb elemzésében.
Vágólapra másolva!

Komoly problémákat vett fel a nyugat-európai terrorista cselekmények megelőzése a Royal United Services Institute (RUSI) jelentése szerint. A brit agytröszt arra figyelmeztet, hogy míg korábban a fenyegetések magasan szervezett csoportokra voltak jellemzőek, napjaink veszélyeit gyakran olyan egyének vagy kis csoportok jelentik, akik online radikalizálódnak, erőszakra bátorítást találnak az interneten, és képesek minden előzmény nélkül támadásokat indítani. Ráadásul a nyilvános közéleti események helyszínére, egy koncertre vagy rendezvényre egyenként tudnak beszivárogni, hogy azután csoportosan lépjenek fel. 

A RUSI elemzése szerint fontos szerepet játszik az egyének megfigyelése az online térben is, továbbá a mesterséges intelligencia által vezérelt felügyelet a helyszíni beléptető rendszereknél, például az arcfelismerés, mivel ezek a technológiák hatalmas mennyiségű adatot képesek valós időben elemezni és azonosítani tudják a lehetséges kockázatokat. Ezzel egy időben a rendezvények helyszíneit is sokkal szervezettebben kell felügyelni és bevezetni olyan intézkedéseket, amelyek rugalmas, jól előkészített környezetet teremtenek, hogy a fenyegetések széles skálájára gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni – hangzott el a HírTV Láncreakció című műsorában. 

A műsorban szóba került az is, hogy folyamatosan emelkedik a militáns iszlamista csoportok fenyegetése a migráció melegágyának számító Száhel-övezetben. Az elmúlt évtizedben az erőszakos események csaknem háromszorosával megnőttek 2014-hez képest. Mára a kontinensen bejelentett halálesetek több mint felét ebben a térségben követik el, pedig egy évtizeddel ezelőtt a Száhel-őv volt az a régió, ahol a legkevesebb erőszakos haláleset történt. A Száhel-övezet romló biztonsági helyzetének kézzelfogható bizonyítéka az erőszakos szélsőséges támadások számának növekedése Mali és Burkina Faso déli régióiban. A száheli országokban tapasztalható eszkaláció tovagyűrűző hatása Nyugat-Afrika partvidékén is érezhető, ahol az elmúlt egy év során több mint 500 erőszakos esemény történt a határaikon - tették hozzá. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!