Így égett le ezer hektár erdő Csönge mellett - videó

Vágólapra másolva!
Továbbra is zajlanak az utómunkálatok a Vas vármegyei Csönge térségében, ahol a múlt hét csütörtökön keletkezett erdőtűz miatt még mindig nagy a készültség. Az elmúlt négy nap során több mint 300 hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó dolgozott együtt a lángok megfékezésén - a katasztrófavédelem beszámolója a Vas vármegyei pusztító erdőtűzről.
Vágólapra másolva!

Összesen ezer tűzoltó vett részt az oltási műveletekben a tűz kezdete óta – számolt be hétfő reggel a közösségi oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a hétvégi eseményekről

Több vad elpusztult, veszélyben volt egy sertéstelep, de még a lakóházak is.

Tűzoltóautó a Vas vármegyei Csönge határában, ahol több mint száz hektáron égett a száraz fű és aljnövényzet, a lángok egy ötvenhektáros fenyvesre is átterjedtek 2024. szeptember 5-én. MTI/Katona Tibor

A mentési munkálatok során erőgépeket is bevetettek, amelyek védőszántásokat készítettek a veszélyeztetett területek mentén. A tűzoltó autók által használt vizet lajtos kocsikkal szállították, míg a felderítést drónok segítették - számolt be róla a VAOL.

A hétvégén több helyszínen is újra felcsaptak a lángok.

Szombat délután katonai helikopter érkezett a helyszínre, amely a nehezen hozzáférhető területeken támogatta az oltást.

Szombat este sikerült megfékezni a tüzet, de a tűzoltók vasárnap a még izzó részek felkutatásán és a visszagyulladás megelőzésén dolgoztak tovább.

Vasárnap a Vas vármegyei hírlap fotósa is kint járt a helyszínen:

Csönge a tűz után, vasárnap
Fotó: Cseh Gábor/VAOL

Jelenleg is a helyszínen tartózkodnak a sárvári hivatásos tűzoltók és a Vas vármegyei katasztrófavédelmi szolgálat tagjai, akik folyamatosan figyelik a területet.

Az eső is megérkezett, ami jelentősen segíti a munkálatokat. 

Eddig összesen körülbelül ezer hektárnyi terület égett le.

Újra felcsaptak a lángok Csönge és Kenyeri között a hétvégén Még tartanak az utómunkálatok a Vas vármegyei csöngei erdőtűz helyszínén, ahol múlt hét csütörtökön csaptak fel a lángok. 🔥 Az elmúlt négy napban egyszerre több mint 3️⃣0️⃣0️⃣ hivatásos, önkormányzati, önkéntes tűzoltó megfeszített munkával dolgozott a lángok megfékezésén. A tűz keletkezése óta 1️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ tűzoltó vett részt az oltási munkálatokban. A munkálatokat erőgépek is segítették, melyek védőszántásokat alakítottak ki a tűz által veszélyeztetett területeken, míg a tűzoltó gépjárműfecskendők oltóvíz-utánpótlását lajtos kocsik, a felderítést pedig drónok támogatták. A lángok több gócpontban is felcsaptak a hétvégén, volt olyan terület, ahol mélyen behatoltak az erdős részekbe. Szombaton délután honvédségi helikopter érkezett a helyszínre, amely a nehezen megközelíthető területek oltásában nyújtott segítséget. Szombaton az esti órákban a lánggal égést sikerült megszüntetni, így a tűzoltók ezt követően a még izzó, parázsló részek felkutatásán, a visszagyulladás megakadályozásán dolgoztak vasárnap. A kárhelyszínen jelenleg is kint vannak a sárvári hivatásos tűzoltók 👨‍🚒és a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat egysége, akik folyamatosan monitorozzák a területet. A tűzoltók segítségére megérkezett az eső, amely nagyban segíti a munkájukat. Eddig összesen mintegy ezer hektár égett le. 😔 Videó: Vas VMKI

Posted by BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság on Sunday, September 8, 2024

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, csütörtök este csaptak fel a lángok Csönge térségében. Az erdőtűzben elpusztult több vad, lakóházak is veszélyben voltak, leégett 250 hektár fenyőerdő. A MetFigyelő egy drámai videót is megosztott az erdőtűzről.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!