Több tízmillió forintnyi védett madártetemet találtak egy Csongrád-Csanád vármegyei házban

Vágólapra másolva!
Egy férfi évek óta abból élt, hogy védett madarak tetemét kitömte, majd azokat eladta. Több tíz millió forintot keresett mindezzel, és az sem állította meg, hogy a nyomozók letartóztatták, ugyanis azután is folytatta a védett állatok irtását.
Vágólapra másolva!

2019 óta egy férfi, engedély nélkül rendszeresen gyűjtött és vett át másoktól olyan madarak maradványait, amelyek védettek vagy fokozottan védettek voltak. Mindezt azért, hogy ezeket a tetemeket kipreparálja, majd eladja.

 Ezek között olyan madár is volt, aminek a természetvédelmi értéke meghaladta a 23 millió forintot. 

A férfi ezt az állatot is eladta a hirdetésére jelentkezőknek. 

A nyomozók a férfinél házkutatást tartottak, ahol több tucatnyi kitömött madarat és több ezer madártetemet foglaltak le, 

amelyek együttes természetvédelmi értéke 21 millió forint.

Az ügyészség a férfit természetkárosítással és más bűncselekményekkel vádolja, és egy hónapra elrendelte a letartóztatás, mivel a férfi az ellene folyó nyomozás közben is tett fel hirdetéseket az internetre a preparátumairól. Emiatt pedig fenn állt a veszélye annak, hogy ezek után is védett madarakat fog gyilkolni. 

védett madár, preparátum, preparálás
Fotó: Magyarország Ügyészsége

Ahogy azt korábban megírtuk, egy kecskeméti férfi 2020 szeptemberében míloszi faligyíkot, dajkabékát és tarka korong nyelvű békát adott el. Úgy, hogy a védett állatokról hamis származási igazolásokat állított ki, amelyeket eljuttatott a hollandiai társaságnak, azt a látszatot keltve, mintha jogszerűen tartott egyedek szaporulatait értékesítené. 

A férfinél tartott kutatás során további 75 védett állatot: míloszi vízisiklót, faligyíkot, balkáni zöld gyíkot és páncélos seltopuzikot találtak, amelyeket szintén engedély nélkül szerzett meg. A lefoglalt példányok természetvédelmi értéke csaknem kétmillió forint. Az ügyészség a férfit természetkárosítás mellett hamis magánokirat felhasználásával is vádolja. Ügyében a Kecskeméti Járásbíróság dönt. 

Egy szabolcsi pár pedig a gólyából akart húslevest főzni. Az állatot megrázta az áram, ezért nem tudott elrepülni. Egy gyalogos felfigyelt a pár tervére és kérdőre vonta őket, továbbá felvételt is készített róluk. A videón jól hallatszik, hogy a férfi azt mondja a párjának, hogy lopják e a gólyát és abból készítsenek húslevest. 

Egy arra járó férfi azonban rászólt a párra, ha ellopják a gólyát, akkor híja a rendőrséget, de a tolvajok ettől nem ijedtek meg, viszont a férfi megtette amit ígért. 

A rendőrök hamar a helyszínre értek. A védett állatot végül a Debreceni Madármentő Állomásra szállították, ahol kiderült, hogy a tojó nem szenvedett nagy károsodást, és hamar felépül majd.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!