Bóka János: A magyar elnökség arra törekszik, hogy a változás katalizátora legyen Európában

Vágólapra másolva!
A magyar EU-elnökség arra törekszik, hogy a változás katalizátora legyen és javaslatokat tegyen Európa békéje, biztonsága és jóléte érdekében - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Unió parlamentjei uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak (COSAC) ülésén hétfőn, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A miniszter előadásában a 2011-es magyar EU-elnökség időszakának kihívásait és eredményeit felidézve azt mondta: ma sokkal nehezebb a feladat, mert az EU példátlan kihívásokkal néz szembe. Arra hivatkozott: Ukrajnában "tombol Oroszország agressziós háborúja" és súlyos konfliktusok dúlnak a Közel-Keleten és Afrikában is. Mindezek pedig az eszkaláció veszélyével fenyegetnek. Emellett az illegális migráció és a biztonsági kockázatok a schengeni térség összeomlását vonhatják maguk után, miközben Európa veszít gazdasági versenyképességéből - folytatta.

Hangsúlyozta: az elnökségnek az irányítási tevékenységeken túl politikai felelőssége is van, képesnek kell lennie felajánlani valamint a válságoktól sújtott Európa számára.

A mi ajánlatunk Európának a változás: a magyar elnökség arra törekszik, hogy a változás katalizátora legyen. A magyar elnökség, mint becsületes közvetítő abban a helyzetben van, hogy felvessen kérdéseket és javaslatokat tegyen Európa békéje, biztonsága és jóléte érdekében"

 - mondta a miniszter. Hozzátette: a döntéseket azonban a tagállamoknak és az uniós intézményeknek kell meghozniuk.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!