Bombatalálat érte Barcsot, egy vadászgép indította a támadást

Vágólapra másolva!
A Jugoszláv háborúban a határ menti településeken rendszeresen lehetett látni a vadászgépeket, hallani a bombázásokat. 1991. október 27-én azonban a Barcsiak testközelből is érezhették ezt, ugyanis jugoszláv gépek a települést bombázták véletlenül.
Vágólapra másolva!

33 évvel ezelőtt, egy vasárnapi estén a barcsi lakosok hatalmas robbanást hallottak. Mint kiderült, a jugoszláv háborúban véletlenül a magyar várost bombázták. 

Bombázták Barcsot a jugoszláv háborúban.
Antall József miniszterelnök is ellátogatott Barcsra. miután a várost bombázták.
Fotó: sonline.hu/Somogyi Hírlap

Jugoszláv gépek bombázták Barcsot 

A barcsiaknak már szinte megszokott volt, hogy hallják a bombázásokat a határ túloldaláról a Jugoszláv háború miatt. 1991. október 27-én, vasárnap este azonban nagyon közeli robbanást hallottak. 

Mint kiderült, egy jugoszláv vadászgép a várost bombázta.

Később Keleti György ezredes, a Honvédelmi Minisztérium is megerősítette, hogy egy jugoszláv katonai repülő egy rövid időre megsértette a magyar légteret, és nagy mennyiségű gránátot dobott le Barcs felett – írja az Arcanum/Somogyi Hírlap 1991. októberi száma. Csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem sérült meg a bombázásban, azonban több ház is megrongálódott. 

Nem volt szándékos 

Később azzal magyarázták, hogy a horvát nemzeti gárda lelőtt egy jugoszláv vadászgépet, ami a Verőcéhez közeli cukorgyárat támadta. 

A gépet akkor érte találtat, amikor a magyar légtérben volt, és több darabja Magyarország területén csapódott be. A gépről bombakazetta hullott Barcsra, a városszéli házakra, a temetőre, valamint szántóföldekre. 

A bombázás után a városnál lezártak hatalmas területet, ahol olyan bombák, gránátok lehettek, amik nem robbantak fel. A kutatások közben 100-150 bomba és gránát került elő. Ezek közül többet meg is kellett semmisíteni, mert 24 órán belül megsemmisítették volna saját magukat. 

Barcs 1991-es bombázása, Barcs1991-esbombázása, Barcs bombázás, Barcsbombázás,  1991.10.27.
Fotó: sonline.hu/Somogyi Hírlap

A helyiek féltek 

A bombázásban nem sérült meg senki, és a lakott területeket átvizsgálták, a helyiek mégis féltek. Sokan attól tartottak, hogy megismétlődik az, ami október 27-én történt. 

Emiatt sokan az ország más területein élő rokonaikhoz, ismerőseikhez költöztek, ahol nagyobb biztonságban érezték magukat.

 15 családnak rombolta le az otthonát a bombázás, nekik felajánlották, hogy ideiglenesen beköltözhetnek a nagyatádi menekülttárborba, de nem éltek ezzel a lehetőséggel. 

Bár az eset után az érintett országok miniszterei balesetként jellemezték a történteket, voltak olyanok, akik szerint így akarták a Jugoszlávok elérni, hogy Magyarország belépjen a háborúba. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!