Budapest köztereit ellepi a szemét, Karácsonyék nem szerelik vissza a kukákat

Vágólapra másolva!
A fővárosi Fidesz–KDNP korábban javasolta, hogy szereljék vissza a szemétgyűjtőket, melyeket Karácsonyék távolíttattak el a közterekről, ám a balliberális többség erre nemet mondott, most pedig pótcselekvésbe menekülnek.
Vágólapra másolva!

Miközben Budapest köztereit ellepi a szemét, hulladékgyűjtők ki- illetve visszahelyezése helyett a fővárost tanulmányt rendelt a hulladékhelyzet megoldásáról. Bár korábban kísérleti jelleggel kihelyeztek nagyobb térfogatú tartályokat a hulladéknak, de ezekkel csak az elhasználódott szemeteseket pótolták. A kukák mennyisége nem éri el a korábbit – összegzi a Magyar Nemzet.

hulladék, budapest
Olvasói fotó Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán az áldatlan budapesti szeméthelyzetről
Fotó: Facebook - olvasói fotó

"A Fővárosi Közgyűlésben azt javasoltuk, hogy Karácsony szereltesse vissza az eltávolított kukákat. A főpolgármester szerint viszont kukák helyett a leszerelt szemetesedényekről szóló hatástanulmányokra van szükség" – idézi Szentkirályi Alexandrát a lap. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője kijelentette: valamennyi, normális ember számára abszurd, hogy a szemétkérdést hatástanulmányokkal oldanák meg, a balliberális közgyűlési többség mégis erre szavazott. 

Gyurcsányék, Magyar Péter emberei és Karácsonyék nem támogatták a kukák visszakerüléséről szóló javaslatunkat. Így a budapestiek kukák helyett egy hulladéktanulmányt kapnak

– fogalmazott a politikus, aki közösségi oldalán osztotta meg a budapesti lakosok fotóit a tarthatatlan szeméthelyzetről.

Szentkirályi Alexandra a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén azt javasolta, Karácsony Gergely szereltesse vissza azt a mintegy háromezer kukát, amit négy éve távolítottak el. Mint a politikus emlékeztetett rá, Karácsonyék majdnem 2 milliárd forintot a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) költségvetéséből 2021-ben – a lakossággal való egyeztetés nélkül –, aminek az lett az eredménye, hogy

a fővárosi köztisztasági helyzet kritikussá vált.

A döntést élesen bírálta a Fidesz, de ez sem segített, mert a városvezetés takarékosságra hivatkozva eltávolította a köztéri szemetesek harmadát. Az érv mögötte azonban érthetetlen, hiszen a remélt 120 millió forintos megtakarítás a teljes fővárosi büdzsében szinte láthatatlan összeg.

A háromezer szemetes leszerelése súlyos hibának bizonyult, ezért a Karácsony Gergely vezette, szemétben úszó főváros már 2022-ben arról döntött, 150 kukát visszahelyeznek a közterületekre. 

Ezzel a lépéssel azonban Karácsonyék csak a töredékét pótolták azoknak a szemeteseknek, amiket korábban spórolásra hivatkozva eltávolítottak a fővárosi kezelésű területekről – emlékeztet a lap.

A Budapesti Közművek (BKM) negyvenegy fővárosi helyszínre összesen 150 darab szemetest helyeztek ki, de ez csak 5 százaléka volt a korábban leszerelt mennyiségnek, ráadásul így ez kerületenként mindössze néhány új kukát jelentett. Ezeket pedig gyakran területileg nem egyenletesen osztották el.

A 2024-es önkormányzati és EP-választások után a főváros június végén nagyobb, modernebb közterületi hulladékgyűjtő tartályok tesztelését kezdte meg Budapesten. A „nagy kukateszt” részeként 54 modernebb, a lakossági, illetve turisztikai szokásokhoz jobban illeszkedő edényeket szereltek fel a város kiemelt forgalmú, frekventált helyszíneire, többek között a pesti rakpart északi részére, a Deák térre és a Petőfi térre. A tartályok jobban bírják az időjárási viszontagságokat, ellenállóbbak a rongálásokkal szemben.

Amennyiben az új típusú edények kedvező fogadtatásra találnak a fővárosiak körében, úgy a vállalat munkatársai a tesztidőszakot követően folytatják a régi edények cseréjét – közölte a Budapesti Közművek, vagyis továbbra sem a kapacitások bővítéséről, hanem az elhasznált szemetesedények cseréjéről van szó. 

Így továbbra sem várható a szeméthelyzet megoldása,

amit nagyrészt a Karácsony Gergely vezette főváros okozott több ezer szemetes leszerelésével.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!