Újabb csalók küldenek hamis leveleket a rendőrség nevében

Vágólapra másolva!
Ismét a rendőrség nevében küldenek hamis üzenetek a csalók. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy mi alapján lehet kiszűrni, hogy ezek az üzenetek nem valódiak. Mutatjuk!
Vágólapra másolva!

Nagyon fontos hogy a rendőrség sosem küld fenyegető és sürgető üzeneteket senkinek. 

Valamint az így gyanús lehet, hogy a levél szövege rossz magyarsággal íródott, és az idegen nyelvű és magyar szavak keverednek benne. Sőt, a rendőrség soha nem tegeződik.

Emellett a feladó nem létező szervekre hivatkozik az üzenetében, például: Országos Rendőrség. A csalók a hamis üzeneteiket egy valós személy aláírásával zárják, akinek a beosztása sok esetben nem pontos. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy a rendőrség oldalán fel vannak tüntetve az ott dolgozó személyek.

Azt is fontos tudni, hogy a rendőrség nem kommunikál Gmail-en, sem Hotmailen, hanem csak Ügyfélkapun, Ügyfélkapu+, Digitális Állampolgárság Programon, Hivatali Kapun, Cégkapun vagy hivatalos e-mail címről, illetve postai úton küld leveleket.

Ha ilyen üzenetet kap, akkor ne a küldő szervezetet keresse fel, hanem a rendőrség hivatalos oldalán található élérhetőségeken keresztül érdeklődjenek az üzenet hitelességéről! Emellett pedig figyelmeztessék a hozzátartózóikat is, hogy ne dőljenek be az ilyen üzeneteknek!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán találnak.

A kép csak illusztráció
Fotó: Origo

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, nem csak a rendőrséggel élnek vissza a csalók, hanem Müller Cecília nevével is. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) felhívja a lakosság figyelmét, hogy az országos tisztifőorvos nevének visszaélésével több címzett kapott hamisított és rossz szándékú levelet. A kiküldött levelek nem az NNGYK elektronikus levelező rendszeréből kerültek kiküldésre, a feladó e-mail-címét meghamisították. Az NNGYK kéri, hogy a „Nyilvános hirdetmény: Fertőző betegségek kitörése Magyarországon” tárggyal kapott, Müller Cecília nevében írt levelet ne nyissák meg, olvasatlanul töröljék. Azonban ha már megnyitották a levelet, ne kattintsanak semmilyen linkre és ne adjanak meg adatokat. Az ügyben az NNGYK megtette a szükséges intézkedéseket, értesítették a hatóságokat.

Azt is megírtuk, hogy Karikó Katalin nevével is visszaélnek, még hozzá úgy, hogy legújabban ízületi- vagy gerincfájdalmak elleni „módszert” és „kapszulát” reklámoznak azok az álhírek és állinterjúk, amelyekben jogtalanul rá hivatkoznak. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!