A szalonna zsírtartalma magas és sokan pont ezért tartják egészségesnek. A szalonnában lévő omega-6 zsírsavak ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Több kutatás megerősíti, hogy a szalonna zsírja sokkal jobb a főzéshez, mit a növényi olajok
- írta a mindmegette.hu, hozzátéve, hogy fontos érv még a szalonna mellett, hogy nincsenek benne hozzáadott mesterséges adalékok, ételízesítők vagy színezékek.
A szalonna zsír- és a sótartalma egyaránt magas, ezért tartják sokan egészségtelennek.
A szakemberek szerint a telített zsírsavak felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, a túl sok só pedig nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem az ízületekre és a vesére sincs jó hatással.
A WHO szerint a feldolgozott húsok, különösen azok, amelyek füstöléssel, sózással, szárítással, tartósítással készülnek, növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.
Ezt a hagyományos ételt azért nem kell teljesen kiiktatni az étrendből. Ebben az esetben is az a megoldás, ha mértékkel fogyasztjuk és akár zöldségeket is eszünk mellé. Hagymával, paprikával, paradicsommal, uborkával vagy retekkel is nagyon finom lehet a szalonna lakoma.