Most kiderül, hogy káros vagy egészséges étel a szalonna

Vágólapra másolva!
Régen még jóízűen falatozta mindenki a füstölt szalonnát, ami mellől természetesen nem hiányozhatott a vöröshagyma és a friss, puha kenyér sem. Sokan egyáltalán nem esznek szalonnát, mert egészségtelennek tartják, mások ennek az ellenkezőjét állítják.
Vágólapra másolva!

A szalonna zsírtartalma magas és sokan pont ezért tartják egészségesnek. A szalonnában lévő omega-6 zsírsavak ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. 

 Több kutatás megerősíti, hogy a szalonna zsírja sokkal jobb a főzéshez, mit a növényi olajok

- írta a mindmegette.hu, hozzátéve, hogy fontos érv még a szalonna mellett, hogy nincsenek benne hozzáadott mesterséges adalékok, ételízesítők vagy színezékek. 

Egészségtelen is lehet

A szalonna zsír- és a sótartalma egyaránt magas, ezért tartják sokan egészségtelennek. 

A szakemberek szerint a telített zsírsavak felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, a túl sok só pedig nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem az ízületekre és a vesére sincs jó hatással.

A WHO szerint a feldolgozott húsok, különösen azok, amelyek füstöléssel, sózással, szárítással, tartósítással készülnek, növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. 

Enni vagy nem enni?

Ezt a hagyományos ételt azért nem kell teljesen kiiktatni az étrendből. Ebben az esetben is az a megoldás, ha mértékkel fogyasztjuk és akár zöldségeket is eszünk mellé. Hagymával, paprikával, paradicsommal, uborkával vagy retekkel is nagyon finom lehet a szalonna lakoma. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!