Hamarosan ismét megtartják az Erőművek Éjszakáját

Erőművek Éjszakája
Október 25-én ismét megtartják az Erőművek Éjszkáját
Fotó: MEKH Erőművek Éjszakája
Vágólapra másolva!
Október 7-től lehet regisztrálni az Erőművek Éjszakája idei helyszíneire. Az esemény egyedülálló lehetőség megismerni és megérteni az energiatermelés technológiáját és a közműszolgáltatók működését” - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője az FCC Magyarország Kft. gyáli regionális hulladékkezelő központjába szervezett beharangozó sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A MEKH idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek Éjszakáját. 2024. október 25-én ismét különleges helyszínek és egyedülálló programok várják a látogatókat hazánk legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari eseményén. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni október 7-től lehet az esemény honlapján.

A főszervező MEKH legfőbb célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta: „Az idei Erőművek Éjszakáján országszerte 62 helyszínen, mintegy 5000 látogatót várunk, akik betekintést kaphatnak az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba. Csatlakozó partnereink idén is a legváltozatosabb helyszíneket nyitják meg a látogatók előtt:

 bejárhatók lesznek a legnagyobb vízerőművek, a gázerőművek, a legkorszerűbb biomassza fűtőművek, víztározók és víztornyok, de megismerkedhetünk az atomenergia működésével is. 

A villamosenergia- és a távhőtermelés, a víziközműszolgáltatás és a hulladékgazdálkodás műszaki hátterének megismerése elősegíti a szemléletváltást, ami hosszú távon hozzájárul a hatékony és környezettudatos energiafelhasználáshoz.”

Erőművek Éjszakája
Megismerhetik az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését.
Fotó: MEKH Erőművek Éjszakája. / MEKH Erőművek Éjszakája.

Az Erőművek Éjszakáján 

a látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését.

 A hatalmas népszerűségnek örvendő rendezvény minden évben több ezer látogatót vonz. A szervezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) ebben az évben is csatlakozik az Erőművek Éjszakája programjaihoz, és a rendezvénnyel egy napon, október 25-én rendezi meg a Távhőszolgáltatás Napját. A sajtótájékoztatón dr. Orbán Péter, a MaTáSzSz főtitkára elmondta: „A megújuló energia került az idei évben a középpontba. A Szövetség kiemelt célja a hazai távhőellátás zöldítése, amelyben jelentős szerepe van a biomasszának, a geotermikus energiának, a hulladéknak és az ipari és technológiai folyamatokból keletkező hő hasznosításának. Ennek a zöldítési célnak az elérésében jelentős mértékben támogatja a távhőszektort a kormányzat is és a 2024. évi Távhőszolgáltatás Napja kapcsán indított tartalomkészítési pályázatunk témájának is a távhő és a megújuló energiaforrások kapcsolatát javasoltuk.”

Erőművek Éjszakája
Az Erőművek Éjszakáját idén is Gyetván Csaba műsorkészítő, a program nagykövete népszerűsíti
Fotó: MEKH Erőművek Éjszakája / MEKH Erőművek Éjszakája

Október 25-én az ország számos pontján várják a távhőszolgáltatók és távhőtermelők a látogatókat üzembejárásokkal, közösségi programokkal, amelyekkel kapcsolatban részleteket a Távhőszolgáltatás Napja oldalán találhatunk.

A sajtótájékoztató helyszínén, az FCC Magyarország Kft. gyáli regionális hulladékkezelő központjában is készülnek a rendezvényre. A nem mindennapi ipari létesítményben színes programokkal várják a látogatókat. „Az FCC több mint 30 éves hazai tapasztalattal a háta mögött ma is folyamatosan fejleszti tevékenységét, eszközeit, létesítményeit, hogy környezetvédelmi szolgáltatóként elkötelezett munkával javítsunk a jelen és a jövő generációinak életminőségén. 

Korszerű szemlélettel a hulladékra, mint értékes, visszanyerhető erőforrásra tekintünk a körkörös hulladékgazdálkodás gondolatának megfelelően, mely gondos gyűjtés, begyűjtés és előkezelés után anyagukban vagy energiatartalmukban jó eséllyel hasznosíthatóak.

 Erre jó példa ez a bálázó üzem, ahol most állunk és a napi munkánk, amellyel ebbe az irányba törekszünk kollégáimmal az FCC-nél.” – emelte ki beszédében Gorincsek Gyula, az FCC Magyarország Kft. - FCC Regionális Hulladékkezelő Központ Gyál country managere.

Az Erőművek Éjszakáját idén is Gyetván Csaba műsorkészítő, a program nagykövete népszerűsíti, aki az eseményt megelőzően több olyan helyszínen is járt, amelyeket október 25-én személyesen is felkereshetnek a látogatók. Kedvcsináló bejelentkezései elérhetők a MEKH Facebook-oldalán.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!