Gulyás Gergely: A kormány nemzeti konzultációt indít az új gazdaságpolitikáról és gazdasági akciótervet fogadott el

Kormányinfó, Gulyás Gergely, GulyásGergely, Vitályos Eszter, VitályosEszter, Miniszterelnöki Kabinetiroda, 2024.10.16.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
"A kormány a keddi ülésén a költségvetés előkészítéseként folytatta a gazdaságpolitika új elemeinek kidolgozását” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Kormányinfón bejelentette, elfogadtunk egy gazdaságpolitikai akciótervet, aminek a célja, hogy a magyar gazdaság növekedése 3 és 6 százalék között legyen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a gazdaságpolitikai akcióterv három pilléren alapszik: a jövedelmek vásárlóerejének növelése, a megfelelő lakhatás biztosítása és az úgynevezett Demján Sándor-program, ami a kkv-k méretének a megduplázását segítené. „Ez a három pillér összesen 21 intézkedést tartalmaz” – emelte ki Gulyás Gergely.
Vágólapra másolva!

A frakció kérésére a kormány tegnap döntött arról, hogy az új gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről Nemzeti Konzultációt indít – mondta Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón. Ez azért is szükséges a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, mert senki nem vitathatja, hogy a világ megváltozott, a változáshoz pedig Magyarországnak is alkalmazkodnia kell. Hozzátette: ennek kulcsa továbbra is a munka alapú gazdaság. 

Gulyás
Gulyás Gergely: Továbbra is a növekedésre kell koncentrálni
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Most is rekordszinten vagyunk, 1,1 millióval többen dolgoznak, mint 2010-ben. Ennek a megőrzése, ha lehetséges, a további bővítése a magyar gazdaságpolitika szilárd alapja – szögezte le. Gulyás tájékoztatása szerint továbbra is a növekedésre kell koncentrálni, annak ellenére is, hogy Németországban az idei évben valószínűleg recesszió lesz. Ennek kapcsán megjegyezte azt is, hogy a szomszédos Ausztriában a világháború utáni évek óta nem volt olyan csökkenés mint most. A miniszter tájékoztatása szerint nyugatról és keletről is várjuk a befektetéseket.

Gulyás: Gazdaságpolitikai akcióterv indul

A kormány a keddi ülésén a költségvetés előkészítéseként folytatta a gazdaságpolitika új elemeinek kidolgozását, vagyis egy új akciótervet fogadtunk el, amely azt is szolgálja, hogy a magyar gazdasági növekedés 3-6 százalék között legyen – jelentette ki a miniszter, majd azzal folytatta: a kormány célja, hogy ez a növekedés a társadalom lehető legszélesebb rétegeit érintse, különösen a magyar családokat, a kis-, mikro- és középvállalkozásokkal. 

Ez az akcióterv három pilléren nyugszik: a jövedelmek vásárlóerejének növelése, a megfizethető lakhatás kialakítása, a harmadik pedig a Demján Sándor program, amely célja a kis és közepes vállalkozások megduplázása. 

Ez három pillér összesen 21 intézkedést tartalma. A jövedelmek vásárlóerejének növelését a kormány három intézkedéssel támogatja: törekszünk arra, hogy hosszútávú, kiszámítható, lehetőleg három éves bérmegállapodást kössünk, amely lehetővé teszi, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelésével úgy kerüljön sor, hogy az egész ország érdekeit szolgálja és összhangban legyen a magyar kormány érdekeivel is 

– részletezte Gulyás Gergely.
A miniszter beszélt a munkáshitelről is, valamint szólt a gyermekek után járó személyi jövedelem adó kedvezményről, amelyet megdupláznak: előbb 50 százalékkal, majd további 50 százalékkal 2026 januárjától.

Válaszok a lakhatási problémákra

Azt is látjuk, hogy Budapest súlyos lakhatási problémákkal küzd, amely elsősorban a főváros feladata lenne, de azt a vagyont, amit Tarlós Istvántól megörökölt,  felélte. A kormány a magánszálláshely szolgáltatást, vagyis az AirBnb-t szigorítani akarja, erről nincs még döntés, de meg kell vizsgálni, hogy a lakbérek robbanásszerű növekedése mennyivel járult hozzá. A lakásbérleti díjakat is megvizsgáljuk, és bár nem akarunk kommunista gyakorlatokat bevezetni, indokoltnak tartjuk, hogy megvizsgáljuk – sorolta.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, a kormány szeretné,

ha a lakhatási feltételek országszerte javulnának, ezért vidéki otthonfelújítási programot indítanak, és a Széchenyi pihenőkártyára érkező összegek 50 százalékát átmenetileg lakásfelújításra is lehet használni. De az önkéntes nyugdíj-megtakarítások is fordíthatók majd lakásfelújításra.

 Gulyás Gergely bejelentette: 5 százalékos lakáshitel-kamatplafont fognak bevezetni. 

Demján Sándor-program

Meghirdetik a kis- és középvállalkozásoknak a Demján Sándor-programot. Az ő támogatásuk a bérek növekedéséhez is hozzá tud járulni – jelentette ki. Elmondta: 

  • Tőkefinanszírozási programot is indítanak, ez segíteni fogja az új beruházásokat és fejlesztéseket. 
  • A kis- és középvállalkozások beruházást érintő támogatási programját is elindítják. 
  • A digitalizációt forrásokkal is segítik. 
  • Széchenyi Kártya Program esetében az éves kamatát 3 százalékra csökkentik. 
  • Az Eximbank exportösztönző programját újraindítják, kifektetési program is indul. 
  • A hazai kkv-kat érintő uniós programot és kifizetéseket felgyorsítják, valamint segítenek az adminisztrációcsökkentésben, például a kötelező könyvvizsgálati értékhatárt növelni fogják. 

Azt is hozzátette, hogy a 21 intézkedés részleteit kidolgozzák, és arra törekednek, hogy ezek többsége január elsejével hatályba lépjen. 

Kormányinfó, Gulyás Gergely, GulyásGergely, Vitályos Eszter, VitályosEszter, Miniszterelnöki Kabinetiroda, 2024.10.16.
Gulyás: Nem az Európai Parlament vagy Brüsszel illetékes abban, hogy Orbán Viktornak ideje-e távozni
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Folytatódnak a  beruházások

Vitályos Eszter arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban több mint 136 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, nem az Európai Parlament vagy Brüsszel illetékes abban, hogy Orbán Viktornak ideje-e távozni, hanem a magyar embereknek. – Az Európai Néppártnak egyetlen olyan tagpártja sincs, amely olyan jó eredményt ért volna el, mint a Fidesz – emlékeztetett.

Tizenegy kérdésben konzultálhatunk december 20-ig

Az Origo kérdésre a tárcavezető elmondta: a nemzeti konzultáció 11 kérdésből áll, ezeket a héten ismertetik majd. A nemzeti konzultáció november és december között zajlik majd és december 20-ig lehet majd visszaküldeni. Gulyás Gergely kifejtette: mind gyorsforgalmi, mind gyorsvasutat akarnak építeni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A miniszter szerint az a kérdés, hogy a rendes vasúthálózatba kell-e bekapcsolni, vagy egy célvasutat kell létrehozni. A tárcavezető leszögezte, gyorsan dönteni kellene, utána indulhat a tervezés, engedélyezés. A reptérhez vezető gyorsforgalmi út megtervezhető és megépíthető tájékoztatása szerint.

Gulyás Gergely leszögezte, 

a 13. havi nyugdíjat jogi formába is úgy öntik, hogy ne lehessen eltörölni, az bármilyen brüsszeli vagy nemzetközi minősítő által intézett támadás ellenére is meg fog maradni.

Gulyás Gergely kifejtette: a néppárti üzenetre a kormány hivatalos válasza, hogy megvédi az ország szuverenitását. Szerintünk az a fontos, hogy a magyar választók dönteni tudjanak abban, ki kormányozza az országot, ki képviselje az akaratukat és véleményüket a közéletben. Az nyilvánvaló, hogy az Európai Néppárt bejelentette azt az igényét, hogy valaki mást szeretne látni a magyar kormányfő helyén, a magyar választók viszont másképp gondolják, ez a szép a demokráciában, hogy nem Brüsszelből, Washingtonból vagy Moszkvából irányítják az országot és döntenek arról, ki vezesse Magyarországot. Köszönjük a véleményét a Néppártnak, de nem illetékes a kérdésben – összegezte.

Magyar Péter Brüsszel markában van

Gulyás Gergely elmondta, az, hogy Magyar Péter lemondana hazánk szuverenitásának egy részéről, nem meglepő. 

Amikor hazánk belépett az Európai Unióba, akkor Magyarország elfogadta, hogy a szerződések szerint működik. Ehhez képest nem több szuverenitást kell átadni, hanem, amit lehet, visszaszerezni, mert az Európai Unió azt a gyakorlatot folytatja, hogy nem tartja be a szerződéseket és egyre több hatáskört próbál meg magához vonni. Az egy teljesen téves álláspont, hogy nekünk bármiről le kellene mondani, hogy pénzt kapjunk, mert ezek a pénzek nekünk járnak. Nem kevesebb, hanem több szuverenitásra van szükségünk  

- jelezte.

A miniszter szólt Magyar Péter mentelmi jogának kérdésében is, szerinte a Tisza Párt elnöke Brüsszel markában van, a kegyeiket kell keresnie, hogy ne tudják felelősségre vonni egy köztörvényes lopás miatt. A nemzeti konzultációval kapcsolatban a miniszter elmondta, mindenkit arra kérnek, fontolja meg, hogy kitölti-e és aki megteszi, annak megköszönik, mert minden részvétel erősíti a demokráciát. 

Kérdésre a miniszter elmondta, szerinte a jogállamiság csak mint politikai fegyver létezik, nincs jelentősége, hogy ki tartja be a jogszabályokat és csak a nekik nem szimpatikus országokkal szemben fenyegetésképp használják. 

Ukrajna esetében a kisebbségi jogok terén oda sem tértek vissza, ahol 2015-ben voltak, ami minimális elvárásunk, hogy Ukrajnával bármilyen uniós párbeszédet támogassunk. 

Az Uniót viszont ez nem zavarja és nem áll ki az őshonos nemzeti kisebbségekért – jegyezte meg.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre bejelentette: 

Orbán Viktor október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 68. évfordulóján Budapesten, a Millenárison mond beszédet délelőtt 11 órakor.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!