Felháborító dolgot művelt egy pécsi orvos és egy boncmester

Vágólapra másolva!
Egy pécsi szakorvos és egy boncmester ellen indult eljárás, ugyanis olyan csontokat operáltak ki hamvasztásra váró holttestekből, amikhez engedély kellett volna. A csontokat oktatási célra akarták felhasználni.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést szabott ki a Pécsi Törvényszék egy pécsi fül-orr-gégész szakorvosra és boncmester társára, mert oktatási célra olyan csontokat használtak fel, amelyek halottakból származnak.

A bíróság közleménye szerint három ember érintett a bűncselekményben, az egyik a pécsi fül-orr-gégészeti klinikát irányította, a másik boncmesterként dolgozott a patológián, a harmadik társuk pedig egy adjunktus, fül-orr-gégész szakorvos, intézetigazgató-helyettesként dolgozott.

 A klinika 2019. januárjában szervezett egy két napos eseményt magyar és külföldi orvosok számára, ahol sziklacsontfúrást gyakorolhatták. 
A sziklacsont a koponyán a halánték egyik csontja, viszont ezt a csontot csak akkor lehet eltávolítani, ha nem tiltakozott ellene még életében a páciens. A kurzuson a klinikaigazgató résztvevőnként 3-3 holttestekből kivett sziklacsontot biztosított volna a résztvevőknek. Ezeket a csontokat az igazgató a boncmesteren keresztül akarta beszerezni. 

Az év során a patológiai intézetben elhelyezett, hamvasztás előtt álló holttestekből havi rendszerességgel legalább 15-20 sziklacsontot és egy nyakszirttöredéket távolított el, így összegyűjtött 100 sziklacsontot a kurzushoz, melyek darabjaiért 2500 forintot kapott. 

A boncmester több esetben is három patológus szakorvos jelenlétében végezte a csontok eltávolítását, de az esetek jelentős részében egyedül, a patológusok tudta nélkül végezte ezt a műveletet. Nem kerültek rögzítésre a boncjegyzőkönyvben, pedig ezeket kötelező lett volna rögzíteni. Az ügy során legalább 320 sziklacsontot távolítottak el a holttestekből, ezeknek a klinikára szállítását a boncmester szervezte meg. 

Az ügy harmadrendű vádlottja, az adjunktus pedig oktatóként maga is végzett sziklacsontfúrást, külföldi tanulmányútra utazása előtt nyolc sziklacsontot vett magához, hogy azokon a műtéti technikákat elsajátítsa. 
Az eljárás során nem lehetett megállapítani, hogy milyen módon jutott a csontokhoz és azok eltávolításáról készült-e jegyzőkönyv. 

A Pécsi Törvényszék az igazgatót emberi test tiltott felhasználása és csalás, a boncmestert emberi test tiltott felhasználása miatt bűnösnek mondta ki. 1 év 8 hónap és 1 év 6 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbírságra ítélték őket. Az adjunktust felmentették. A bíróság az igazgatót és a boncmestert előzetes mentesítésben részesítette, hogy elkerüljék a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezményeket.

Az ítélet nem jogerős, az elsőrendű vádlott és védője fellebbezett, teljeskörű felmentést kért, míg a másodrendű vádlott és védője három napot kért jogorvoslati nyilatkozat megtételére.  

rendőrség, rendőrautó, illusztráci
A kép illusztráció!
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Más boncmesterekkel kapcsolatos bűncselekményekről is beszámoltunk, az egyik esetben egy pátyi boncmester házánál több emberi maradványt és testrészt találtak a rendőrök. Egy szakértő szerint a férfi valószínűleg a kórházaktól megkapta a pénzt a testrészek elszállítására és megsemmisítéséért is. A maradványokat azonban nem vitte el a megfelelő helyre, így azt a szolgáltatást nem is fizette ki. Az egész szakma döbbenten áll az eset előtt, azt mondják szégyent hozott rájuk.  Az eljárás alatt rendőrök lepték el az utcákat, a kellemetlenség miatt bocsánatot kért a szomszédaitól a férfi és cáfolta a híreket amik róla elterjedtek. 

Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórházban kirúgtak egy boncmestert és a segédjét, miután kiderült, hogy nem jegyeztek holttesteket a nyilvántartásban, amiket méltatlan körülmények között tároltak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!