Több tonna hulladékot halmozott fel a saját udvarán egy csornai férfi

Vágólapra másolva!
Egy férfi ellen lakossági bejelentés érkezett, ugyanis az udvarában több tonna bontott autót tartott. A kormányhivatal több alkalommal is kiment a férfihez szemlét tartani, és bár csökkent a hulladék mennyisége, nem tudta azt felszámolni. Mindezért akár börtönbe is kerülhet.
Vágólapra másolva!

Egy férfi a háza kertjében engedély nélkül bontott autókat és az ezekből származó veszélyes hulladékokat is ott tárolta. 

A szomszédok bejelentése alapján a kormányhivatal ellenőrei 2023 májusában szemlét tartottak az udvaron, ahol 21 tonna különféle hulladékot találtak. 

A látogatást megismételték egy hónappal később, még ekkor is 18 tonna, részben veszélyes hulladék volt az udvaron. A kormányhivatal hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki, és kötelezték a hulladék elszállítására az udvarról.

2024 januárjában már a nyomozó hatóság tagjai ellenőrizték, hogy a vádlott eleget tett-e hivatal kérésének, de még ekkor is maradt 16 tonna hulladék és ebből 870 kg veszélyes hulladék volt az udvaron. 

Az ügyészség a férfit minősített hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolta meg, és akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az ügyészség kérte, hogy kötelezzék a 270 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Csornai Járásbíróság fogja meghozni.

autóroncs, roncsautó, roncs
Képünk illusztráció!
Fotó: Unsplash

Korábban már írtunk illegálisan lerakott hulladékról, ami a Balaton környékén is komoly károkat okoz, múlt nyáron 500 köbméter illegálisan lerakott hulladékot szedtek össze a Balatonon.  Az illegálisan lerakott hulladékok leggyakrabban az építkezésekről, az ipari tevékenységekből, valamint a háztartásokból és lomtalanításokból származnak, amelyeket erdőkben, folyókban, szántóföldeken vagy egyéb elhagyott területeken helyeznek el az emberek. 

Kunszentmiklóson védett területre helyezett el ismeretlen elkövető a zömmel gumiabroncsokat és műanyagféléket tartalmazó felesleges hulladékot. 

Akár 5 év börtönt is kiszabhatnak azoknak, akik szemetelnek. 

Ha illegálisan elhelyezett hulladékot talál, akkor azt bejelentheti a HulladékRadar felületén is. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett rendszer alkalmas arra, hogy fotókkal és egyéb, a hulladék fajtájára és mennyiségére, valamint megközelíthetőségére vonatkozó információk megadásával a területileg illetékes hatóság tudomást szerezzen az illegális hulladéklerakásokról, ezáltal intézkedni tudjon annak felszámolásáról a környezet megtisztítása érdekében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!