Vágólapra másolva!
Lezuhant egy vitorlázó kisrepülőgép vasárnap Dunakeszin, a járműből a pilóta még a tűzoltók kiérkezése előtt kiszállt – tudatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kora délután az MTI-vel. A pilóta nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a gép roncsait látva viszonylag szerencsésen vészelte át az eseményt.
Vágólapra másolva!

Kisdi Máté elmondta, hogy a kisrepülőgép a Tőzegtavi út és a Röntgen utca kereszteződéséhez közel, egy telephely kerítésére és konténerházára zuhant. A tűzoltók a baleset miatt megsérült 40 literes üzemanyagtartályból felfogták a kifolyó üzemanyagot és megszüntették a szivárgást. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a helyszínre több mentőegységet és mentőhelikoptert is riasztottak. 

A 60 év körüli férfit könnyebb sérülésekkel szállították földi úton kórházba, állapota jelenleg stabil. 

A balesetet szenvedett repülőgép a HA 1290-es lajstromszámú Vivat L 13-as motoros vitorlázó volt, melyet egy helyi pilóta, K. István vezetett. A Dunakesziposzt azt írta, hogy a pilóta vissza akart fordulni, de nem volt meg hozzá a megfelelő sebessége és a felhajtóereje. A szemtanúk beszámolói szerint a felszállást követően a pilóta észrevett egy meghibásodást, amit azonnal jelentett a légiirányításnak. 

A repülő kabinjának teteje leszakadt, ami azt a benyomást kelthette a megfigyelőkben, mintha valaki kiesett volna a gépből.

Végül a gép átfordult, és orral nekizuhant egy ipari létesítmény kerítésének. A pilóta nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a gép roncsait látva viszonylag szerencsésen vészelte át az eseményt.

A repülőteret nem kellett lezárni, viszont a baleset helyszínét a szakértői vizsgálat idejére a rendőrség teljesen lezárta. 

A Vivat L-13 egy kétszemélyes motoros vitorlázó repülő, amelyet gyakran használnak oktatási célokra. Kategóriájában az egyik legbiztonságosabb géptípusnak számít. Az 1987 óta Csehországban gyártott repülőgép 65 lóerős motorral és 50 literes üzemanyagtartállyal rendelkezik. 

Újonnan az ára körülbelül 30 millió forint, de használtan már ennek feléért is megvásárolható a nemzetközi piacon.

Dunakeszi, 2024. október 6. Lezuhant, összetört vitorlázó kisrepülőgép egy konténerházon Dunakeszin a Tőzegtavi út és a Röntgen utca kereszteződése közelében 2024. október 6-án.
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy pilóta és utasa csak hajszál híján úszta meg a katasztrófát, miután kisrepülőgépük egy gloucestershire-i repülőtér melletti forgalmas útra zuhant.

Márciusban Tennessee államban zuhant le egy kisrepülőgép, miután kényszerleszállást próbált meg végrehajtani egy autópálya közelében. Több ember meghalt. A szerencsétlenség ellenére az autópályán közlekedő járműveknek és sofőrjeiknek nem esett bántódása, és a környező épületekben sem okozott kárt a lezuhanó repülő.

Júliusban lezuhant egy repülőgép New York állam északi részén is. A gép Nyugat-Virginiába tartott, hogy ott üzemanyagot tankoljon, de út közben lezuhant. A gépen egy héttagú család utazott, öten meghaltak a balesetben.

Halálos repülőgép-baleset történt Kaliforniában is júniusban. Először azt gondolták, hogy csak késik, később azonban megtalálták a roncsokat. A baleset következtében ketten meghaltak.

Korábban arról is írtunk, hogy egy ember meghalt, amikor egy kisrepülőgép lezuhant egy közép-indianai repülőtér közelében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!