Súlyos büntetésre számíthat az, aki ezt csinálja vezetés közben

Vágólapra másolva!
A rendőrök 2024. október 7. és október 13. között ismét fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak Magyarország közútjain. A rendőrök kiemelten figyelnek egyes szabályszegésekre, mint például a vezetés közbeni mobilozás.
Vágólapra másolva!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) „Figyeld az utat!” elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez az elmúlt évekhez hasonlóan most is csatlakozott a magyar rendőrség - olvasható a police.hu-n. 

A rendőrök Magyarország egész területén elsősorban a menet közbeni mobiltelefon használatot ellenőrzik majd,

valamint minden olyan magatartást, amely vezetés közben a személy- és vagyonbiztonságot a figyelem elvonásával veszélyeztet. 

Ezek közé tartozik például az, amikor a járművezető menet közben bármilyen elektronikai eszköz működtet, vagy ilyen eszközön képi vagy szöveges adatokat megtekint – írja a Magyar Nemzet.

kocsimobilozás, mobilozás
Képünk illusztráció!
Fotó: Pexels

Európa több országában is kimagasló baleseti okká vált a vezetés közbeni mobilozás. Magyarországon tízből négyen használják telefonjukat vezetés közben, közülük öt ember pedig válaszol az üzeneteire, bejegyzéseire. 

Arról is írtunk korábban, hogy a rendőrök drónnal és civil autókkal is ellenőrizhetik a közlekedőket.

A hónap elején arról is beszámoltunk, hogy lezárult a Volánbusz belső vizsgálata, ami azért indult mert egy utas videóra vette, ahogy egy buszsofőr szakadó esőben, vezetés közben nyomkodta a mobiltelefonját. 

Arról is beszámoltunk, hogy vezetés helyett a mobiljával foglalkozott az az autós is, aki egy villanyoszlopnak hajtott.

Arról is írtunk, hogy csaknem 180 ezer embert büntettek meg Hollandiában tavaly, mert vezetés közben mobilozott.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!