Madárinfluenzát mutattak ki Magyarországon

Vágólapra másolva!
A vírus most két vármegyében jelent meg. A Nébih hangsúlyozza a védelmi intézkedések betartását, mert a járvány bárhol felbukkanhat az országban.
Vágólapra másolva!

A magas patogenitású madárinfluenza vírus egy altípusát mutatta ki 

a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakból.

A Mandiner szerint a vírus megjelenése komoly aggodalomra ad okot, mivel a fertőzés vadmadarak révén az ország bármely területén felbukkanhat. 

A vírus újbóli megjelenése miatt a hatóság hangsúlyozza a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartását az ország egész területén - olvasható a Nébih oldalán.

A baromfiállományt zárt térben kell etetni és itatni, a takarmányt, valamint az állatok almozásához használt anyagokat szintén zárt helyen kell tárolni. A hatóság külön felhívja a figyelmet, hogy a vírus vadon élő madárról baromfira történő terjedésének elkerülése érdekében kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése.

A Nébih határozottan felszólítja az állattartókat, hogy 

minden tőlük telhetőt tegyenek meg a járvány elkerülése érdekében.

A vírus jelenlétét a Nébih ezt megelőzően tavaly novemberben is azonosította szintén Hajdú-Biharban, majd tavaly decemberben Komárom-Esztergom vármegyében is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!