Fókuszban az egészséges táplálkozás a 9. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Konferenciáján

FÓKUSZBAN AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS A 9. ENSZ VIDÉKI NŐK
NEMZETKÖZI KONFERENCIÁJÁN,
Magyar Női Unió
Vágólapra másolva!
A Magyar Női Unió Egyesülete idén immáron kilencedik alkalommal rendezte meg az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napján tematikus konferenciáját, amelyhez társszervezőként először csatlakozott a Foglalkoztatási Célú Non-profit Szervezet, a FOCENOSZ. A Szolnok Vármegyeháza dísztermében megjelent több mint 100 fő a vidéki nők helyzetéről, az egészséges táplálkozás fontosságáról, valamint a társadalmi és munkaerőpiaci esélyegyenlőség elősegítéséről tanácskozott.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) 2007-ben döntött arról, hogy minden év október 15-e legyen a vidéki nők nemzetközi napja. A Magyar Női Unió Egyesülete (MNU) 2016 óta főszervezője a magyarországi tematikus rendezvénysorozatnak.

A 9. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napjára idén Szolnokon került sor, ahol a délelőtti programokon részt vett dr. Koncz Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban tartott köszöntőbeszédében kiemelte: 

Erős családok jelentik az erős nemzetet, az erős családokhoz pedig erős nőkre van szükség. Választókerületemben és hazánk minden településén örömmel tapasztalom, hogy a nők alapvetően járulnak hozzá nemcsak családjuk, hanem a helyi közösségek és településük életéhez is.

 A mai világnap jó alkalom arra, hogy kifejezzük köszönetünket és megbecsülésünket a vidéken élő nők felé, akik nélkül elképzelhetetlen lenne a vidék Magyarországa."

FÓKUSZBAN AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS A 9. ENSZ VIDÉKI NŐK
NEMZETKÖZI KONFERENCIÁJÁN,
Magyar Női Unió Egyesülete, MagyarNői UnióEgyesülete
Fotó: Magyar Női Unió Egyesülete

A kora délután kezdődő konferencián részt vett és nyitóbeszédet tartott dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke, valamint Fodor Andrea, a FOCENOSZ elnöke. Az idei év tematikája a vidéki nők helyzete, az egészséges táplálkozás fontossága, valamint a társadalmi és munkaerőpiaci esélyegyenlőség elősegítése volt.

Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár asszony nyitóbeszédében elmondta:

A magyar vidéki nők a mezőgazdasági termelés harmadáért felelnek, ha csak az üzemek vezetését nézzük. Ennél azonban sokkal többet jelentenek, amit ez a rendezvény is megtestesít, sokszínű kultúrát és közösséget.

A konferencia előadói hangsúlyozták, hogy a vidéken élő nők élethelyzete, munkaerőpiaci kilátásaik elsősorban oktatással, naprakész információk megosztásával és együttműködések generálásával javítható. Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke beszédében hangsúlyozta: Az egészséges táplálkozás, a vidéki nők támogatása és felkarolása nemcsak a jelen kötelessége, hanem hosszú távú befektetés a jövőbe. A nők szerepe évszázadok óta változatlan: összefogni a családot, biztosítani a jólétet, egészséges táplálkozást és lelki egyensúlyt teremteni, harmóniát és biztonságot vinni a mindennapokba! A mostani időszakra jellemző, a világ társadalmait érintő bizonytalanságok küldetésünk létjogosultságát csak megerősítik és alátámasztják!”

A konferencia teljeskörűen bemutatta a vidéki nők helyzetét érintő legfontosabb kérdéseket és kihívásokat, valamint lehetőséget biztosított a különböző kultúrák közti párbeszédre és a nemzetközi együttműködések erősítésére.

Fodor Andrea, a FOCENOSZ elnöke hozzátette: A vidékfejlesztés érdekében nagyon fontos, hogy a civil szféra, az állami szféra és a vállalkozók együtt gondolkozzanak, szorosan működjenek együtt. A Foglalkoztatási Célú Non-profit Szervezet kiemelten kezeli a vidéki nők vállalkozásfejlesztését, amelynek a mai konferencia is egyik platformja.”

A konferencia főelőadója Dr. Csapó János professzor emeritus, a Debreceni Egyetem és a MATE Kaposvár Campus egyetemének szakértője volt, aki az egészséges táplálkozás fontosságáról adott elő a több mint 100 résztvevőnek. A professzor előadásában kiemelte, hogy 

a minőségi táplálkozás alapvetően meghatározza a családok általános egészségi állapotát és jólétét, különös tekintettel a legérzékenyebb csoportoknak, vagyis a gyermekeknek és időseknek.

FÓKUSZBAN AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS A 9. ENSZ VIDÉKI NŐK
NEMZETKÖZI KONFERENCIÁJÁN,
Magyar Női Unió Egyesülete, MagyarNői UnióEgyesülete
Fotó: Magyar Női Unió Egyesülete

Az esemény egyedülálló platformot biztosított a nemzetközi jógyakorlatok bemutatására, így Karima Kabbaj (Marokkó) nagykövet asszony és Gulsen Karanis (Törökország) nagykövet asszony – is megosztotta saját országuk módszertanát az egészséges táplálkozás és a nők társadalmi szerepvállalása kapcsán. Ugyan Susan Kleebank (Brazília) nagykövet asszony személyesen nem tudott jelen lenni a konferencián, ennek ellenére a résztvevőknek a brazil példát is bemutatták.

A konferencia külön figyelmet fordított arra, hogy bemutassa a FOCENOSZ által indított Újvárosi Tanoda és Tehetség Programot, amely a helyi közösségek számára biztosít gyakorlati képzéseket és oktatást.

A rendezvény kulturális programokban is bővelkedett, hiszen tematikus kiállítás, kínai tradicionális táncprodukció, valamint helyi vállalkozók termékeinek bemutatására is sor került. A program egyik kiemelt eseménye Debreczeni Ildikó „Rongyok között nőttem fel” című könyvének bemutatója volt, amelyen Miklósa Erika, világhírű operaénekes beszélgetett az írónővel a nők életéről és az önmegvalósítás kihívásairól, majd világszínvonalú előadásával zárult az értékteremtő nap.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!