Orbán Viktor: A magyar politika lényege a konnektivitás, a gazdasági semlegesség

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban, Orbán Viktor miniszterelnök, OrbánViktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A munkaadók szerint is drága a lakhatás és olcsóbbá kell tenni, ezért konkrét, elsősorban a fiatalok számára megfizethető lakhatási körülményeket kell teremteni, a családok megsegítésének is eljött az ideje ebben az új gazdaságpolitikában, meg kell kétszerezni a gyermekek után járó adókedvezményt - mondta Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

Mindenképpen ki kell maradni a háborúból, és meg kell tartani „migránsmentes övezetnek Magyarországot”, mivel ez az alapja a gazdaságpolitikának, és utána jöhet többek között a béremelés - hangsúlyozta Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban újfent kitért arra, hogy a munkaadók szerint is drága a lakhatás, és olcsóbbá kell tenni, ezért konkrét, elsősorban a fiatalok számára megfizethető lakhatási körülményeket kell teremteni. Említette még, hogy a családok megsegítésének is eljött az ideje ebben az új gazdaságpolitikában, meg kell kétszerezni a gyermekek után járó adókedvezményt.

Valamint a Demján Sándor-tervvel, segíteni kell a kis- és középvállalkozókat. „Tehát a mindennapi élet szempontjából látványosan mutatkozik majd meg ez az új gazdaságpolitika, hogyha sikerül a konzultációban megerősíteni, és a következő évben egy látványos változás zajlik majd le a mindennapi életben is” – összegezte gazdaságpolitikával kapcsolatos gondolatait a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint az olasz miniszterelnök jelentése, amit Draghi-jelentés néven kísértetként járja be Európát, világosan beszél a bajokról. Ebbe leírták, hogy mit kellene csinálni, csak meg kellene tenni, de nem tudják. Ennek számos oka van a miniszterelnök szerint. Szerinte azt, amit ezek a tanulmányok a versenyképességről írnak, azt meg tudjuk csinálni.

Orbán Viktor: Így nem lehet versenyezni

A legfontosabbnak nevezte, hogy úgy nem lehet versenyezni, hogy 3-4-szer nagyobb energiaárat fizetsz, mint a versenytársaid. Ezt kellene megoldania Európának. A másik, hogy nem lehet kibírni a magas adókat se, és Nyugaton adókat emelnek. Így elveszíti Európa a versenyképességet, adót kell csökkenteni, rajtunk kívül szinte senki sem csökkentett adót az elmúlt időszakban. Hangsúlyozta:, 2010 óta egy másik Magyarország van – ha a tőkeerejét nézzük, a vállalkozókat nézzük, a családi anyagi helyzetét nézzük vagy ha a megtakarításokat –, gyötörnek minket mindenféle bajok, de 2010-ben Magyarország elindult egy úton. A mostani helyzet szerinte annyiban más, hogy közben a világban előállt számtalan előre nem látható krízis.

Európa versenyképessége csökkent, Amerikáé és Kínáé nőtt, erre Európa bezárkózással, sündisznóállással reagált védővámok formájában. Ha nem versenyzünk, bezárkózunk, ahelyett hogy megvizsgálnánk, mások mit csinálnak jobban, akkor egyre rosszabbul fogunk élni. A magyar politika lényege a konnektivitás, a gazdasági semlegesség, mindenkivel kereskedni kell, mindenkivel versenyezni kell. Aki versenyképes, be kell társulnunk hozzá, együtt kell működjünk, hogy a világban keletkező nagy mennyiségű gazdasági haszonból Magyarországnak is jusson – hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!