Orbán Viktor: Brüsszel helytartóként működő kormányt szeretne Budapesten

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban, Orbán Viktor miniszterelnök, OrbánViktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A háború óta a pozíciók Oroszország javára változtak, így az erő pozícióból nem tárgyalhat Ukrajna, a Nyugat ugyanis ezt tanácsolja, közben az emberek hullanak a fronton - minderről Orbán Viktor beszélt a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában. Közölte: a tüzet legerősebben az Európai Néppárt fújja, Manfred Weberék azok, akik a legerősebben elkötelezettek a háború mellett.
Vágólapra másolva!

Két csoportból áll az EU az ukrán háborúval összefüggésben: vannak a többiek és vagyunk mi. Magyarország a kezdetekkor bejelentette, hogy nem akar részt venni a háborús erőfeszítésekben. A többi ország mind arról beszél, hogy egy háborút vívnak Oroszországgal – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban. A miniszterelnök elmondta, hogy az unió úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél.

A konfliktust a fronton nem lehet elrendezni, ezért tárgyalásokra van szükség, és meg kell próbálni lezárni a háborút minél hamarabb, hogy mihamarabb visszatérhessünk a békés élethez

– tette hozzá. A kormányfő jelezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervével nem lehet nyerni, csak veszíteni.

Arra a felvetésre, hogy az ukránok atombombát fejlesszenek ki, a miniszterelnök elmondta, mindezt nem hallotta ki Zelenszkij elnöktől, amikor személyesen beszéltek. Fordítókon keresztül kommunikálnak, úgyhogy lehetnek árnyalatnyi különbségek a kormányfő szerint. Orbán Viktor kifejtette, a szolgálatok dolgoznak azon, hogy kiderüljön: van-e ténylegesen atomépítési stratégiája Ukrajnának.

A miniszterelnök szerint a háború óta a pozíciók Oroszország javára változtak, így az erő pozícióból nem tárgyalhat Ukrajna, a Nyugat ugyanis ezt tanácsolja, közben az emberek hullanak a fronton. Orbán Viktor elmondta: a tüzet legerősebben az Európai Néppárt fújja, Manfred Weberék azok, akik a legerősebben elkötelezettek a háború mellett.

A miniszterelnök úgy véli, itt az ideje a tárgyalásnak és jó lenne, ha a német kancellár és a francia elnök megkezdené azokat az oroszokkal, azonban az Európai Néppárt más állásponton van. 

 A Néppárt olyan politikát képzel el, ami rossz a magyaroknak

– jegyezte meg, majd emlékeztetett, hogy a múlt héten az Európai Parlamentben lezajlott vitában a Néppárt közölte, hogy nem jó nekik a mostani magyar kormány, helyette pedig Brüsszel helytartóként működő kormányt szeretne Budapesten a Néppárthoz tartozó Tisza Párttal.

Orbán Viktor szerint az EU-nak azok a bajok jelentik a legnagyobb kihívást, amikben hazánk más válaszokat ad. – Amit mi csinálunk, az az, amit az európai nép szeretne látni, és aminek az ellenkezőjét csinálják a kormányok. Ilyen a migráció – ismertette. Megjegyezte, hogy 

hazánkban nincs migrációs krízis, ami példa az európai emberek szemében a saját országaik kormányával szemben.

Példaként említette a rezsiárak kérdését, amiért hazánkban fizetik a legkevesebbet az emberek.

Magyarország egy tüske a köröm alatt – fogalmazott a kormányfő, aki jelezte, hogy hazánk sikeresen kezeli a problémákat, amit az is bizonyít, hogy Németország gazdasága stagnál, miközben a magyar gazdaság növekszik.

A kormányfő szerint a támadások, amik érik Magyarországot, az megnöveli a tekintélyünket.

 Jövő héten a francia elnökkel találkozom. 

Ráadásul Robert Fico visszatért, és jövő héten lesz egy szerb-szlovák-magyar csúcs a migrációról - tette hozzá. 
 

Nagy jelentőségű a nemzeti konzultáció

Alakul a gazdaságfejlesztési terv, és a 21 pontos terv révén felgyorsulhat a növekedés. A nemzeti konzultációnak nagy jelentősége van, mert Európa képtelen alkalmazkodni - mondta Orbán Viktor. Magyarországnak egy saját utat kell járnia a gazdaság területén. A kormányfő bízik benne, hogy el tudják kerülni a háborúba való bevonódást. 

Mindezek mellett meg kell tartani migránsmentes övezetnek Magyarországot.

Az új gazdaságpolitika része lesz a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázása, a Demján Sándor Program. 2025-ben látványos változás lesz a mindennapi életben is - tette hozzá. 

A legfontosabb, hogy nem az ész hiányzik Európában, hanem meg kéne csinálni a már létező terveket. 

Amit ezek a tanulmányok írnak, azt mi megpróbáljuk megcsinálni - tette hozzá. Nem lehet kibírni a magas adókat és a magas energiaárakat, és így nem lehet versenyezni. Magyarország 2010-ben elindult egy úton, de közben a világban előállt egy új helyzet a világban: az USA és a kínai versenyképesség felerősödött. Ezzel szemben nem a bezárkózás a megoldás - ismertette. 

Ha nem versenyzünk, hanem bezárkózunk, akkor egyre rosszabbul fogunk élni.  


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!