Orbán Viktor: A gazdasági semlegesség célja a családok életszínvonalának megvédése

Vágólapra másolva!
Ha a világkereskedelmet megbénítják, a termékek eladása nehezebbé válik, ami a családok mindennapi életszínvonalával is összefüggő kérdés. Ezért építjük fel a gazdasági semlegességet - minderről Orbán Viktor kormányfő beszélt a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Egy őszi idényt elindító kormányülés volt Geszten. A kormány működésének a szempontjából az arányok beállítása volt a fontos – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban. A miniszterelnök elmondta, óriási a csábítás, hogy Magyarország a figyelmét külpolitikai kérdésekre fordítsa, de közben lesősorban a gazdasággal kell foglalkoznia a kormánynak. – Végigvesszük minden minisztériumnak a következő fél évét – jegyezte meg a kormányülés kapcsán. 

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. október 4-én.
Fotó: Fischer Zoltán / Fischer Zoltán

A kormányfő a gazdasági helyzet kapcsán jelezte, hogy az EU egy gazdasági hidegháborút csinál. Mint mondta, ez a legrosszabb, ami történhet Európával és Magyarországgal is. 

Ha a világkereskedelmet megbénítják, a termékek eladása nehezebbé válik, ami a családok mindennapi életszínvonalával is összefüggő kérdés. Ezért építjük fel a gazdasági semlegességet 

– tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a gazdasági semlegesség stratégiája óriási vitákat szül, de ha a szavak mögé nézünk, akkor arról van szó, hogy Magyarországot megpróbálják letéríteni a gazdasági semlegesség útjáról. 

– Ha jól csináljuk, a gazdasági semlegesség politikájával 3 és 6 százalék közé tudjuk növelni a gazdaság teljesítményét, ami béremelést jelent. A gazdasági semlegesség hozza a fejlődést és a magasabb életszínvonalat. Ki kell állni magunkért, ezt a pozíciót meg kell védeni, sikeresnek kell lenni. Ha lesz jövőre 4 százalékos növekedésünk, a nyugati országoknak pedig nulla, 1 vagy 2 százalék, akkor nehéz visszahozni minket a blokkba. Nekünk siker kell

– szögezte le a kormányfő.

Hangsúlyozta, a turizmus rekordévet zárt, az élelmiszeriparunk jó állapotban van, az autóipar viszont „köhög”, de ez változni fog. Amikor átvették a kormányzást 2010-ben, óriási volt a munkanélküliség, ma viszont mindenkinek van munkája, sőt, több álláshely van ma, mint amennyi dolgozni tudó és akaró magyar ember. 

Jó minőségű, képzett és fegyelmezett munkásaink vannak, ennek erős köze van ahhoz, hogy Magyarországon van növekedés

– mutatott rá a miniszterelnök.

A miniszterelnök elmondta, az elmúlt évek legnagyobb ütése a magas infláció volt, amit sikerült 10 százalék alá hozni. 

Meg tudtuk védeni az embereket attól, hogy az árak nagy ütemben növekedjenek

– tette hozzá. Mint jelezte, a legnagyobb segítség az embereknek a bérnövekedés ütemének fenntartása, amihez meg kell egyezni a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Kiemelte, el akarnak jutni oda, hogy az átlagbér 2-3 éven belül egymillió forint legyen. Jelezte, hogy a gazdasági miniszternek azt szabták feladatul, hogy az erről szóló megállapodás az év végére megszülessen.

Szót ejtett róla, hogy azt az egyensúlyt kell megtalálni, hogy a magángazdaságban legyen bérnövekedés, de az állami szektorban is növekedjenek a fizetések. Elmondta, a pedagógusoknak, az orvosoknak és az ápolóknak jelentős béremelést sikerült elérni. Leszögezte, a következő feladat a vízügyesek bérprogramja lesz.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Törőcsik Zsolt műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. október 4-én.
Fotó: MTI/Fischer Zoltán / MTI/Fischer Zoltán

Oda fogjuk szállítani Brüsszel főterére a migránsokat, ha tovább sanyargatnak minket

A magyar politikában azt mondjuk, amit gondolunk, és ezt Brüsszelben is megtanulták - mondta Orbán Viktor. 

Oda fogjuk szállítani Brüsszel főterére a migránsokat, ha tovább sanyargatnak minket. 

Nem tud meghalni az EU a rossz gazdaságpolitika miatt, mert a migráció miatt előbb fog szétesni az unió - tette hozzá. Nem fogják tűrni az emberek, hogy idegeneket telepítsenek a kontinensre, és ennek jele, hogy Ausztriában nyert a szabadságpárt. 

Orbán Viktor a közel-keleti helyzetről azt mondta, hogy az ottani háború levét mindnyájan megisszuk. Ennek eredménye a forint gyengülése. Magyarországon nagy számban élnek zsidó származású emberek, és számukra érzelmileg is fontosak az ott történtek.

Ez a háború a magyar állampolgárok egy részét közvetlenül érinti, és biztonsági teendőink is vannak. 

Minden magyar állampolgár biztonságát garantáljuk a származásuktól függetlenül. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a orosz-ukrán háborúban nincs esély a békére a két fél álláspontja miatt. Egy ilyen helyzetben a nemzetközi élet szereplői terelhetik a béke irányába a feleket - tette hozzá. 

Ennek az eredménye, hogy a kínaiak és a brazilok vezetésével megalakult a Béke barátai csoport. 

Építjük azt a nagy nemzetközi csoportot, amely egy kedvező amerikai választási eredmény esetén békepárti irányba lökheti el a dolgokat - tette hozzá. 
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!