Így deríthetjük ki, hogy megcsal-e a párunk

párkapcsolati hűtlenség, megcsalás, félrelépés, hűtlenségmegcsalás
A párkapcsolati hűtlenség apró, jelentéktelennek tűnő jelekből is felismerhető
Fotó: Northfoto
Vágólapra másolva!
Bár a párkapcsolat kezdetén mindenolyan tökéletesnek tűnik, idővel a legharmonikusabb kapcsolatban is előfordulnak kisebb-nagyobb súrlódások. Gyakori eset, hogy ilyenkor az egyik ember félrelép, amit akár hónapokig-évekig is képes eltitkolni a párja elől. Vannak azonban figyelmeztető jelek, amelyek által könnyedén leleplezhető az esetlege párkapcsolati hűtlenség.
Vágólapra másolva!

A szakítások jelentős részét a párkapcsolati hűtlenség váltja ki, ez történhet online, vagy tényleges, személyes megcsalás formájában. Azonban, ha elég szemfülesek vagyunk könnyedén kiszűrhetjük azokat az intő jeleket, amelyek arra engednek következtetni, hogy az addig jól működő, harmonikus kapcsolatunkat egy harmadik fél veszélyezteti. A felesleges és eltúlzott féltékenykedés és a drámai nagyjelenetek rendezése persze nem jó tanácsadó: többet érhet, ha higgadtan leülünk a párunkkal beszélgetni, vagy ha úgy érezzük, hogy erre nem vevő, próbáljunk az apró jelekből olvasni, esetleg finoman, észrevehetetlenül puhatolózni.

párkapcsolati hűtlenség, megcsalás, félrelépés, hűtlenségmegcsalás
A párkapcsolati hűtlenség egyik leginkább egyértelmű jele a csökkent szexuális érdeklődés a felek között
Fotó: AFP / Connect Images via AFP/man

A megcsalás lehetséges okai

Egy párkapcsolat kezdetén minden olyan egyszerűnek, hibátlannak, tökéletesnek tűnik, mintha csak a fellegekben járnánk. Boldogságunk határtalan, és úgy érezzük, ebbe senki és semmi nem szólhat közbe. 

Ám amint leszáll a rózsaszín köd, gyakran megesik, hogy megjelennek a különböző párkapcsolati problémák két ember között.

Azonban csak rajtunk múlik, hogy még időben teszünk azért, hogy megoldjuk ezeket - őszinte, mély beszélgetések, vagy ha másképp nem megy, párkapcsolati terapeuta vagy pszichológus segítségével - vagy hagyjuk addig mérgesedni a helyzetet, hogy teljes elhidegülés, majd megcsalás és a kapcsolat felbomlása lesz a vége.

Azonban mik lehetnek a megcsalás okai? Gyakori eset, hogy két ember között megmarad évek múlva is a harmonikus viszony, a mindent elsöprő, lángoló szerelem azonban idővel simogató szeretetté szelídül, amikor megjelenik az összeszokottság érzése, mindenben számíthatunk a társunkra, aki esténként hazavár bennünket, és ahogy az örömök, úgy a terhek is közösek. Ez mind szép és jó dolog, de ilyenkor 

fontos résen lenni, hogy ne hagyjuk ellaposodni a kapcsolatot. Ugyanis sokan hajlamosak ilyenkor félretekinteni, főleg, ha feltűnik egy csinos kolléganő, esetleg egy jóképű szomszéd.

 Amíg ez a fantázia szintjén marad, tehát megállapítjuk magunkban, hogy helyes, kedves az illető, addig nincs gond. Érdemes azonban ilyenkor fokozott lépéseket tenni a házastársi, vagy élettársi kapcsolatunk megerősítéséért, ugyanis a kezdeti fantáziálás egy idő után kontrollálhatatlan vágyakká fajulhat. 

Ezért töltsünk együtt több időt, szervezzünk közös programokat, melyben helyezzünk a hangsúlyt a romantikára, például menjünk el sétálni, vacsorázni, színházba, wellness-hétvégére

természetesen hozzuk ki ilyenkor a külsőnkből-belsőnkből egyaránt, tegyünk meg mindent azért, hogy párunk újra szerelmesnek érezze magát.

Elképzelhető az is, hogy a különböző temperamentumból, más-más világnézetből fakadó viták terelnek bennünket külön utakra, találunk valakit, aki jobban megért minket, mint a párunk,

legalábbis ezt érezzük. Azonban jobb, ha tudjuk, egy idő után mindenkiről lehull a lepel, mert emberek vagyunk, tele hibákkal és eltérő gondolkodásmóddal, így bár elsőre egyszerűnek tűnhet egy új emberrel való kapcsolat, idővel azonban ott is lehullana a rózsaszín köd és mások után kezdenénk érdeklődni. Ebben az esetben pedig az őszinte, tartalmas, mély beszélgetés lehet igazi gyógyír, illetve a másik álláspontjának a megértésére való törekvés, még akkor is, ha eltér a miénktől.

Gyakori megcsalási ok még a bosszú is: ha korábban előfordult, hogy a másik megcsalt minket, vagy pedig azt feltételezzük róla, hogy megcsal, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha amit neki szabad, azt nekünk is. 

Ez azonban nem segíti a kapcsolat rendbe hozatalát, épp ellenkezőleg.

párkapcsolati hűtlenség, megcsalás, félrelépés, hűtlenségmegcsalás
Fotó: Fotó: Shutterstock

A párkapcsolati hűtlenség egyértelmű jelei

Vannak olyan intő jelek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy egy harmadik fél is belépett a kapcsolatba. Néhány példa ezekre:

  • Titkolózás, bizalmatlanság, például a telefon rejtegetése
  • Váratlan telefonhívások
  • Túlórákra, munkahelyi ügyekre hivatkozva történő távolmaradás
  • Túl sok külön program, kocsmázás a barátokkal
  • Szótlanság, érdektelenség
  • Szexuális vágy hirtelen csökkenése
  • Ingerlékenység, generált viták, amikor a másik fél szinte a semmiből is kiprovokálja a veszekedést
  • Ennek ellenkezője, az eltúlzott kedvesség
  • Állandó, kritikus megjegyzések
  • Ha a párunk új szokásokat vesz föl, amik korábban egyáltalán nem voltak rá jellemzőek (például túlzott ápoltság, elegancia, fogyókúra, edzés, dohányzásról, italról való leszokás, noha korábban, a kedvünkért nem tette volna meg)
  • Zavartság, állandó mentegetőzés, védekezés a legártatlanabb kérdés esetén is
  • Árulkodó mondatok, hirtelen elszólások (klasszikus példa, ha nem más nevet mond, mint a miénk, vagy védelmébe veszi azokat az ismerőseit, akik megcsalták a párjukat)
  • Hűtlenség jele lehet az is, ha ő kezd el minket megcsalással vádolni, hogy ezzel is terelje a szót saját magáról.
párkapcsolati hűtlenség, megcsalás, félrelépés, hűtlenségmegcsalás
Fotó: Fotó: Shutterstock

Hogyan buktathatjuk le a párunkat, ha megcsalásra gyanakszunk?

Néha a jelek nem is olyan egyértelműek, mégis van valami furcsa a párunk viselkedésében, ami gyanakvásra ad okot. Ilyenkor érdemes lehet kicsit "tesztelni" őt, azonban fontos, hogy 

ne alkalmazzunk túlságosan átlátszó trükköket, mert könnyen azt érhetjük el vele, hogy bosszúból bezárkózik, és semmit nem mond el nekünk ezentúl.

 Hozzunk fel például olyan témákat, amik a közös, jövőbeli terveinkről szólnak, például házasság, gyerek, költözés. 

Amennyiben kitérő, vagy határozatlan válaszokat ad, az sajnos arra enged következtetni, hogy már nincs keresnivalónk a jövőjében.

párkapcsolati hűtlenség, megcsalás, félrelépés, hűtlenségmegcsalás
Fotó: AFP / Photononstop via AFP/Bed

A következő leleplezési trükkök pedig tapasztalt magánnyomozóktól származnak, amelyeket érdemes alkalmazni abban az ha semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem találunk a megcsalásra, mégis nyugtalanít minket a párunk viselkedése:

Előzmények megtekintése

A megcsalást elkövető személyek többségére fokozottan igaz, hogy igyekeznek jelszóval védeni a laptopjukat, számítógépüket, ám 

az előzmények törléséről már gyakran megfeledkeznek.

Ha felmerül a gyanúja annak, hogy párunk esetleg társkereső oldalakat használ, vagy hogy a szokottnál jóval többször használja postafiókját, ez segíthet kideríteni.

Napló

Készítsünk jegyzeteket a furcsának tűnő pénzfelvételeket a közös számláról, utazásokról, késésekről, a szokatlan időtöltésekről, magyarázatokról és ezek hosszáról. Ez azért is fontos, mert nyomon követhetjük, hogy idővel gyakoribbá válnak-e az esetek, illetve, mert egy-egy félrelépés esetén a társunk rendkívül hihetően képes ferdíteni a valóságot, úgy, hogy a végén mi magunk is elhisszük. A naplóban leírtak alapján viszont emlékeztethetjük magunkat a korábbi mellébeszélésekre, hamisságokra.

Telefonos trükk

Kerüljük a túlságosan direkt megoldásokat- például SMS-ek, Messenger-üzenetek olvasgatása - már csak azért sem érdemes, mert valószínűleg úgyis törli ezeket. 

Intő jel lehet viszont, ha megváltoztatja a PIN-kódot, mindenhová magával viszi, éjjelente a párnája alatt tartja, elvonul hallótávolságon kívül hívásokat intézni.

Lepjük meg a munkahelyén

Ha párunk értekezletre vagy egyéb munkahelyi ügyre hivatkozva tovább marad bent az irodában, 

várjuk meg az épület előtt egy üveg borral, vagy vacsorameghívással.

Ennek direktebb változata a szándékos kémkedés, amit viszont tényleg csak abban az esetben érdemes alkalmazni, ha már semmi más megoldást nem találunk. Ilyen például, ha azt állítja, hogy egy barátjával találkozik, akkor mi direkt elsétálunk arra a helyre, hogy láthassuk, tényleg ott van-e, és az említett emberrel tölti-e az időt. Ezt azonban minél ritkábban alkalmazzuk, mert bár a leleplezés esélye ezáltal a legvalószínűbb, de könnyen kellemetlen helyzetbe hozhatjuk magunkat, ha esetleg mégsem igaz a feltevésünk.

Igaz történetek megcsalásról

Egy Redditen közzétett, megcsalások leleplezéséről szóló poszt alatt több olvasó is leírta személyes tapasztalatait. Vannak köztük nevetségesen kínosak, tragikusan, és megérzésen alapuló történetek is.

Az egyik felhasználó párja esetében például klasszikus volt a forgatókönyv: a telefonja buktatta le a fiút:

Éppen a reggeliét keszítettem, mellettem hagyta a telefonját a konyhapulton. Jött egy sms, akkoriban még megjelent a kijelzőn arcfelismeres es kódok helyett. Ez állt benne: “Anna: Mikor fenekelsz el újra?

Többen is voltak, akik megálmodták a megcsalást, ami sajnos be is teljesült:

Huhh nekem eléggé szürreális élményem van. Én megálmodtam, hogy megcsal.. és így is történt. Az álom előtt egy héttel meg is történt az eset. Elmondtam neki, hogy mit álmodtam.. és bevallotta

- írta egyikük.

Megálmodtam, hogy találkozgat egy korábbi barátnőjével. Láss csodát, tényleg így volt. Még a személyt is eltaláltam álmomban.

- szólt hozzá egy másik.

Volt, akinél nem álom, hanem egy jóslat világított rá a párja sötét titkára:

Tökéletesen titkolta, de nekem jósolt egy férfi, és ennyit mondott mindössze: sajnálom, de megcsal a párod. Még együtt ki is nevettük, majd véletlenül nem zárta le a telefonját másnap (ez soha de soha nem fordult elő, de akkor igen) belenéztem, és ott volt a beszélgetés.

És olyan is akadt, aki már hosszú ideje érezte, hogy a párja nem mond igazat, ugyanis az folyamatosan terelte a szót. Végül azonban a gyanú beigazolódott:

Én folyamatosan éreztem, hogy hazudik, mikor merre és mit csinált, nem kértem számon vagy ilyesmi, csak a simán “milyen volt a napod” beszélgetésekből ez jött le, valahogy sosem voltak logikusak az események…. de persze jött a gaslighting hogy beképzelem, nem igaz hogy nem lehet elhinni, stb. Aztán a trolin utazva megláttam az utcán a másik csajjal

Volt, akinek a párja még ennél is messzebbre ment: éveket töltött a lánnyal, mert élvezte, hogy van, aki főz rá, és van hol laknia, közben egy barátjával folyamatosan kibeszélte barátnőjét, és a háta mögött kritizálta:

A legjobb barátjának a kapcsolatunk teljes idején gúnyos megjegyzéseket tett rólam, meg azt mondta, hogy nem is akart velem összejönni, hanem én másztam rá, de nem fog velem szakítani, mert főzök neki, s jól jön az ingyen kaja. Természetesen szakítás után is gúnyolódtak rajtam, a legnagyobb gond az volt velem, hogy szemüveges vagyok.

 

Van-e értelme a megcsalás utáni újrakezdésnek?

Egy megcsalás komoly törés lehet az ember életében, sokan ilyenkor soha többé nem képesek megbocsátani a párunknak. Azonban érdemes mindent mérlegre tenni, hogy ér-e nekünk annyit ez a kapcsolat, hogy újra kezdjük, ha pedig úgy döntünk, hogy menthető, közösen beszéljük át, miben hibáztunk mi, és miben a párunk, fontos, hogy lefektessük a közös szabályokat, melyek mentén tiszta lappal kezdhetjük újra az egészet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!