Nálunk is látható volt a sarki fény

Vágólapra másolva!
Csütörtök este többfelé megfigyelhető volt a sarki fény. Az emberek különböző helyekről töltöttek fel fotókat a közösségi oldalakra, így a Facebookra is, amelyeken a ritka égi jelenséget örökítették meg. Elsősorban olyan területeken volt jól látható, ahol tiszta volt az ég és alacsony volt a fényszennyezés. Románia egyes területein is csodájára jártak a látványnak, például Székelyföld kisebb falvaiban.
Vágólapra másolva!

Már előre lehetett sejteni, hogy hazánkban is felbukkanhat a sarki fény, mivel geomágneses vihar sújtotta a Földet. Erről figyelmeztetést adott ki az amerikai NOAA Űridőjárás-előrejelző Központja. 

A szakértők előrejelzése szerint október 10-11-én hatalmas mennyiségű töltött részecske érte el bolygónkat, ami egy G4-es erősségű geomágneses vihart okozott.

Az ilyen viharok károkat okozhatnak az elektromos hálózatokban, zavarhatják a műholdakat, és problémákat idézhetnek elő a GPS-rendszerek működésében is. 

Ugyanakkor ezek az események fokozzák a sarki fény intenzitását, így az sokkal távolabbi területekről is láthatóvá válik.

A Hungaromet Zrt. a Facebook-oldalán számolt be a nálunk is megfigyelhető csodás égi jelenségről. A bejegyzéshez azt írták:

Kab-hegyi webkameránk is időnként rózsaszínes árnyalatokban pompázott hajnalban.

AZ EXTRÁT NEM KIRK SZOLGÁLTATTA🌌 ...sőt, pont, hogy akadályozta éjszaka - fölöttünk vonuló frontfelhőzete ugyanis...

Posted by HungaroMet Nonprofit Zrt. on Friday, October 11, 2024

A mostani jelenséget egy október 8-án bekövetkezett koronakidobódás (CME) idézte elő, amely az egyik legerősebb kitörések közé tartozott.

A sarki fény megfigyelésére érdemes távolabb menni a városok fényszennyezett területeitől. Nem szükséges speciális eszköz a jelenség észleléséhez, ugyanis az okostelefonok kamerái képesek olyan színeket is rögzíteni, amelyeket az emberi szem nem mindig érzékel - számolt be róla a Maszol.

Legutóbb májusban volt geomágneses vihar és sarki fény Magyarországon. Az Időkép webkameráin kívül több észlelőnknek is sikerült lencsevégre kapnia az aurora borealist. 

Áprilisban is pompás sarki fény világította be a fél országot, a látványos égi jelenség főleg a Dunántúlról volt jól látható. A tavaly novemberi sarki fény rendkívül erős volt, így például Fonyód térségében olyan erősen ragyogott, hogy visszatükröződött a Balaton felszínén. 

Arról is írtunk korábban, hogy miért veszélyeztetik a kommunikációs és a GPS-rendszert a napkitörések.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!