Heteken keresztül folyt a szennyvíz a Balatonba

Vágólapra másolva!
Egy hétre be kellett zárni egy tihanyi strandot még augusztusban, ugyanis annyira rossz minőségű volt ott a víz. Mint kiderült, mindezt az okozta, hogy heteken keresztül szennyvíz folyt a Balatonba.
Vágólapra másolva!

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője elmondta, 

a Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben.

Tihany somosi szabadstrandját a szezon végén kellett bezárni, miután a vízben magas szintű E. coli baktériumot találtak - írja a Mandiner. A probléma okát azonban sokáig nem találták.

A HírBalaton információi szerint azonban 

a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) szennyvízfőnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található.

Az illetékesek és érintettek valószínűsíthetően azért nem vették észre jó ideig, mert bekerített, zárt ingatlanról van szó, amely évek óta csak megőrzés alatt áll. A DRV nem észlelte a rendszerében a nyomáscsökkenést, illetve nem tudta lokalizálni a hibát hetekig.

Balaton, Tihany, vitorlások, illusztráció
Vitorlások a Balatonon Tihany közelében. Képünk illusztráció.
Fotó:  andras_csontos/Shutterstock /

A portál megkeresésére a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal közölte:

Jelenleg folyamatban van az ügy kivizsgálása, ezért pontos információk még nem állnak rendelkezésre. 

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság azonban még nem válaszolt arra, hogy történt-e feljelentés, és indult-e rendőrségi eljárás az ügyben - olvasható az Infostart oldalán.

Mint arról már korábban beszámoltunk, régóta kering a legenda, miszerint a Balaton mélyén, az iszapos fenéken hatalmas kincs rejtőzik. Ennek az eldugott aranykészletnek az értéke akár az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja. Azonban a kincs felszínre hozatala nem csupán technikai kihívásokkal járna, hanem gyakorlatilag a teljes tó eltüntetését követelné meg. Emiatt a Balaton aranya valószínűleg örökre a víz alatt marad, hiszen a kinyerése több veszteséggel járna, mint nyereséggel.

Hollósvári Imre számításai szerint a Balaton mélyén akár 120 tonna arany is lehet. 

Az itt található arany összértéke mai árfolyamon körülbelül 1800 milliárd forintot tenne ki, hiszen a tisztasága 23 karátos, kilogrammonként körülbelül 15 millió forintot ér.

 Ez alapján a Balaton mélyén rejtőző kincs valóban elképesztő értéket képviselne.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!