Letartóztatták a Tisza Párt szervezőjét, neki nem volt mentelmi joga

Vágólapra másolva!
Újabb botrányos ügy Magyar Péter körül: letartóztatták pártja jász-nagykun-szolnok vármegyei koordinátorát, miután a hatóságok cigarettacsempészettel gyanúsították meg. A tiszás férfi a párt legfelsőbb köreiben mozgott, számos közös képe van a párt vezetőivel, így Magyar Péterrel és Radnai Márkkal. Az esetnek több tanulsága is van, de az egyik legfontosabb az, hogy szemben Magyar Péterrel a pártfunkcionáriusnak nem volt mentelmi joga, így nem tudta kikerülni, hogy eljárást folytassanak le vele szemben.
Vágólapra másolva!

Bejárta az országos sajtót a hír, hogy cigarettacsempészésért letartóztatták a Tisza szolnoki, illetve jász-nagykun-szolnok vármegyei  koordinátorát. 

Kellemetlen ügy

Az őrizetbe vett pártfunkcionárius politikailag meglehetősen aktív volt, többek között részt vett Magyar Péter pártjának múltkori, az MTVA székház előtt tartott tüntetésén is. 

Nem mellesleg alaposan be volt ágyazva a Tisza legfelsőbb köreibe, már csak feladatából adódóan is.  

Az egyik képen Magyar Péter mellett mosolygott, aki szokásos kézmozdulatával jelezte a bizalmi viszonyt. 

Magyar Péter pártelnök és a letartóztatott pártkoordinátora: bizalmi viszony volt közöttük Fotó: Facebook

De a rács mögé zárt pártkoordinátornak van közös fényképe Nagy Ervinnel, Magyar Péter sofőrjével is.

Nagy Ervin is szelfizett az őrizetbe vett férfival. Fotó: Facebook

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor Nagy közösen mutatkozott a cigarettacsempészettel gyanúsított férfival. De ezen a fotón rajta van a Tisza alelnöke, Radnai Márk is.  

Radnai Márk és Nagy Ervin társaságában a szolnoki szervező  Fotó: Mandiner / Mandiner 

Miután a fényképek nyilvánosságra kerültek, Magyar Péter és kommunikációs csapata törölni kezdte azokat Magyar Péter és a Tisza közösségi médiás felületeiről. A Magyar Nemzet azt írta, hogy az ügy hatására pánik tört ki a baloldali-globalista pártban. 

Érdekes kérdés

Van a történetnek egy érdekes aspektusa, amiről eddig viszonylag keveset írtak. Jelenleg is folyamatban van Magyar Péter mentelmi jogának kiadása az Európai Parlament részéről. Mint az közismert, a baloldali politikus nyáron ittas állapotban megütött egy férfit, akinek előbb elvette, majd a Dunába dobta a telefonját. A magyar ügyészség álláspontja szerint Magyar magatartása kimeríti a lopás törvényi tényállását, ezért az uniós döntéshozó szervhez fordult. Roberta Metsola, az EP elnöke megkapta a magyar hatóságok kérelmét, és az ügyet továbbította az EP jogi szakbizottságához.

A pluszkörökre azért van szükség, mert júniusban Magyar Pétert uniós képviselőnek választották, így védi a mentelmi joga. A Fidesz szerint a baloldali képviselő szándékosan bújik a jogi pajzs mögé, hiszen saját maga is le tudna mondani a védelemről. Párttársának, a szolnoki szervezőnek nem volt ilyen lehetősége, így őrizetbe is vették őt a magyar hatóságok.  

Botrányok  

Nem ez az első bűncselekmény-gyanús eset Magyar Péter körül. Már a Tisza Párt megalakítása körül is több támadható személy felbukkant. Az utóbbi évtizedek legnagyobb piramisjáték-botrányának szervezői és haszonélvezői töltik meg Magyar Péter pártját, köztük Deák Boldizsár. A férfi Magyar Péter legszűkebb stábjának tagja, ott van minden fontos rendezvényen. Jelentéseket fogad, elemez, szervezőként is dolgozik. 

Szintén súlyos bűncselekményeket követett el, és több évet börtönben töltött Sájer Mária, aki Magyar anyósjelöltje volt. Hétmilliárdos kár, több száz tönkretett család, a felelősök pedig a bandavezért kivéve megúszták pár év börtönbüntetéssel – ez volt a mérlege annak az egész országot behálózó piramisjátéknak, aminek a működtetésében Magyar Péter bizalmasa is részt vett. Az ügyben 2018-ban jogerős döntés született, a csalási botrány kiagyalóját tizenegy évre ítélték, igaz, F. Attila hamarosan szabadulhat a rácsok mögül. Magyar Péter bizalmasa, egyben korábbi élettársa édesanyja már egy ideje szabadlábon van, de korábban ő is több évet ült börtönben, miután négy évre ítélték többrendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt. A jogerős ítélet szerint összesen 350 millió forintos kárt okozott. 

Magyar Péter körül több bűncselekmény-gyanús eset is van.
Fotó: MTI/Purger Tamás / MTI/Purger Tamás

Az elmúlt hetekben újabb botrányos ügyek láttak napvilágot Magyar kapcsán, ezúttal a Diákhitel Központ élén megkötött szerződéseivel kapcsolatban, mely ügyben már nyomozás is megindult - büntetőeljárás van folyamatban. Így előfordulhat, hogy emiatt is kikéri a legfőbb ügyész az EP-től a diszkópolitikus mentelmi jogát. Ahogyan arról az Origo beszámolt, szeptember 13-án derült ki, hogy Magyar Péter pártjának egyik jelenlegi szervezője túlárazott szerződést kötött a Diákhitel Központtal. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint ezen szerződések megkötése szükségtelenek voltak. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) közölte, hogy Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban,

Mindezek mellett az is kiderült, hogy Magyar Péter vezérigazgatósága alatt a Diákhitel Központ beszállítója volt az a PlanB Magyarország Kft. is, amelynek akkoriban munkatársa volt Magyar Márton. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!