Kiderült valami fontos a vízimadarak etetéséről

Idén zajlik a 8. nemzetközi, egyben 15. hazai országos fehérgólya-felmérés, amelyben bárki részt vehet! Sőt, kérjük, hogy ha gólyafészket lát, küldje el nekünk az adatokat! A következő két hét, tehát július első fele a legfontosabb időszak, hiszen a fiókák már nagyobbak, de még a fészekben állnak, így könnyű a számlálás! 
Vágólapra másolva!
Sokan azt gondolják, hogy küldetésük etetni a vízimadarakat. Hogy ezzel segítenek nekik. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnek. Sőt, aki ezt teszi, nem hogy jót csinál, inkább veszélybe sodorja ezeket az állatokat.
Vágólapra másolva!

A Természetvédelmi Egyesület arra kéri az embereket, hogy 

sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat. Ezzel ugyanis kifejezetten ártanak nekik.

Ezeknek az állatoknak az életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el az énekesmadarakétól. A szakemberek azt mondják: a kiszórt táplálék vonzza a patkányokat, szennyezi a környezetet és rontja a víz minőségét.

Ráadásul etetésük kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot és a madarak közötti agressziót - olvasható az MME közleményében, amelyet az Infostart szúrt ki.

Az egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" hosszú távon megbetegítheti a madarakat. Az etetés ráadásul nagy mennyiségű vízimadarat vonz az önfenntartó életre nem alkalmas területekre, és növeli az emberek és madarak közötti konfliktushelyzetek számát – teszik hozzá.

Az állatok közelsége amúgy sem veszélytelen. A nyár közepén Sándorfalván tűz ütött ki két helyen.

A tűzeset felszámolása után kiderült, hogy egy gólya szált a magasfeszültségű trafóra, és ez okozta tűzesetet, és az áramszünetet.

 

Korábban három hattyú költözött az egyik legforgalmasabb aradi közúti kereszteződés közelében lévő tó partjához.

A madarak gyakran kimerészkedtek a közeli parkba és az utcára.

 

Az egyik este egy hattyú a tó közelében levő villamossínek közé tévedt és a körforgalom környékén járkált.

A riadt madarat hat csendőr próbálta befogni és visszaterelni a tóhoz. Az esetről több videófelvételt is készítettek a járókelők.

Gabriel Herlo aradi biológus elmondta, hogy a hattyúk decemberben jelentek meg a városközpontban. A szakember segítségét két héttel ezelőtt kérték a hatóságok, mert

az egyik madár egy bevásárlóközpontba tévedt.

A hattyút állatorvosi rendelőbe vitték, majd néhány nap múltán szabadon engedték - írja a Maszol.

A biológus azt is elmondta, hogy a hattyúcsalád (két felnőtt példány és egy fióka) a város szélén levő másik tóról költözött a városligetbe. A szakember felhívta a lakosság figyelmét, hogy a hattyú vadon élő madár, és nem szabad etetni, mert az emberek által kínált élelmiszerek megbetegíthetik.

Decemberben az M0-ás autóútról kellett kimenteni egy hattyút.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!